andonis gritsis-02

Καθόμαστε με τον Αντώνη σε ένα παγκάκι στα λουτρά των Αέρηδων. Μπορεί να φοράει σακάκι και να έχει τριανταρίσει, όμως εμένα μου βγάζει την γλύκα ενός μικρού παιδιού. Χαμογελάει συνέχεια και είναι το πιο ευγενικό άτομο που έχουμε γνωρίσει, το σχολίασε και η Ελισάβετ όταν τον αποχαιρετήσαμε. Τον Αντώνη τον βλέπουμε κάθε Τρίτη βράδυ στις «Ηρωίδες», την σειρά που έχει κάνει πάταγο αλλά και στην θεατρική παράσταση «Νεκρή φύση προς δόξα της πόλης» του Βασίλη Νούλα. Αγοράζουμε γρανίτα καρπούζι και μέσα σε μια μικρή βόλτα γινόμαστε φίλοι.

Πριν μπει στο «Θέατρο Τέχνης» ο Αντώνης σπούδασε φιλολογία στο Ρέθυμνο. Ήταν καλός μαθητής και δεν ήθελε να αφήσει την ευκαιρία για σπουδές να πάει χαμένη. Αφού τελείωσε με την φιλολογία, είδε ότι η αγάπη του για το θέατρο δεν είχε σβήσει. Ακόμα και τώρα ανάμεσα σε θέατρο και τηλεόραση, η ζυγαριά γέρνει προς το θέατρο. Είναι η μεγάλη του αδυναμία. Με πλήρεις σπουδές στο θέατρο και τη φιλολογία, ο Αντώνης είναι ευχαριστημένος με όσα έχει κάνει. Δουλεύει ως ηθοποιός, γράφει ποιήματα και παρακολουθεί και ένα εργαστήριο δημιουργικής γραφής.

Μου μιλάει για τον παλιό και τον νέο ελληνικό κινηματογράφο, για την αγάπη του για την Αλίκη αλλά και για τον κρυφό του «έρωτα» με τις πιο cult ταινίες. «Μια ταινία της Βουγιουκλάκη πάντα μου φτιάχνει τη διάθεση» λέει. «Μια από τις ταινίες της που δεν ξέρει ο κόσμος και που μου αρέσει πολύ, είναι «Το ταξίδι». Είναι μια δραματική ταινία που εκτυλίσσεται στο Πέραμα και παίζουν ο Κούρκουλος και ο Διαμαντόπουλος. Στο τέλος της ταινίας, η Αλίκη πεθαίνει. Πρόκειται για μια ταινία στην οποία προσπάθησε να κάνει μια στροφή σε ένα ελληνικό σινεμά πιο νεορεαλιστικό. Στον ελληνικό κινηματογράφο, όμως, δεν υπήρξε ποτέ συνεργασία μεγάλου σκηνοθέτη και μεγάλου ηθοποιού, οπότε ο νεορεαλισμός δεν βρήκε έδαφος». «Και στις «ηρωίδες» ο Αντώνης έχει κόλλημα με την Βουγιουκλάκη» του λέω. «Είναι κάτι που έθεσα ως προϋπόθεση. Είπα στην Αλεξάνδρα πως «αυτός θα έχει κόλλημα με την Βουγιουκλάκη» λέει και γελάει.

andonis gritsis-01andonis gritsis-07

Ο Αντώνης είναι φίλος με την Αλεξάνδρα, την σεναριογράφο της σειράς, και έτσι αντιμετώπισε πιο ομαλά την φούρια της τηλεόρασης. «Όλα ήταν παρεΐστικα και χαλαρά. Χαίρομαι πολύ που συμμετέχω σε αυτή την σειρά γιατί ξεκίνησε τελείως φιλικά, δεν υπήρχαν casting. Μου άρεσε και το σενάριο πολύ. Κάνω έναν καλλιτέχνη μποέμ που τα έχει με τον Χάρη και είμαστε οι «γριές» της σειράς γιατί γκρινιάζουμε συνεχώς. Χάρηκα πολύ που γνώρισα όλα τα παιδιά της σειράς, και τον Χάρη που παίζουμε το ζευγάρι αλλά και τον Στέφανο που μας σκηνοθετεί και κέρδισε την εμπιστοσύνη μου από την πρώτη στιγμή, από τις πρόβες. Ήταν ασυνήθιστο που κάναμε πρόβες. Στην τηλεόραση γίνονται όλα πολύ γρήγορα, γι’ αυτό και την φοβάμαι. Σε μας όμως όλα έγιναν σταδιακά και αργά. Προσέξαμε πολύ και τους χαρακτήρες γιατί ήταν ευαίσθητοι. Εμείς, ας πούμε, είμαστε ένα γκέι ζευγάρι που περνά κρίση γιατί είμαστε πέντε χρόνια σε σχέση. Έχει επιβληθεί μια μονογαμική σχέση, της οποίας κάποια στιγμή, διαταράσσονται οι ισορροπίες. Παρακολουθούμε αυτή την διαρκή πάλη του πώς είναι να αγαπάς έναν άνθρωπο και να επιβεβαιώνεις την αγάπη σου παρά τις όσες αντιξοότητες. Άλλωστε, ο έρωτας δεν είναι μια ροζ κατάσταση και η σειρά αντανακλά την πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που μας είναι πολύ γνώριμη. Υπάρχουν και βιωματικά στοιχεία. Οι ηθοποιοί πάντοτε ανατρέχουμε σε προσωπικά βιώματα για να αποδώσουμε πιο ρεαλιστικά καταστάσεις» λέει ο Αντώνης.

«Τι γίνεται με τον έρωτα στις μέρες μας;». «Η νέα γενιά είναι με έναν τρόπο νεορομαντική. Άλλωστε, ο νεορομαντισμός δεν ξεκίνησε ως ροζ πραγματάκι αλλά ως κάτι πολύ δυναμικό και πολύ ροκ. Είμαστε μια ευαίσθητη γενιά που ψάχνει το συναίσθημα».

«Για τον έρωτα μέσω social media τι άποψη έχεις;». «Το να γνωριστούν δυο άνθρωποι μέσω facebook δεν πιστεύω ότι δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια ουσιαστική σχέση. Ο έρωτας μπορεί να ξεκινήσει από παντού. Από την άλλη, το να δηλώνεις στο facebook ότι είσαι σε σχέση δεν ξέρω κατά πόσο έχει νόημα. Είναι κάτι προσωπικό. Δεν χρειάζεται να το διαφημίσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Εγώ έχω γνωρίσει άνθρωπο μέσα από τα social media και έχω ερωτευτεί. Είχε διάρκεια και ήταν μια χαρά. Αν θες να υπάρχεις σε μια σχέση μέσω facebook, θα την κρατήσεις μόνο αν ενημερώνεις το timeline σου. Μια σχέση θέλει υπομονή και διάθεση υποχώρησης του εγωισμού και από τις δύο πλευρές. Η συνύπαρξη χρειάζεται μια ισορροπία όπου να υπάρχεις εσύ και να αφήνεις περιθώρια και στον άλλο να υπάρχει μαζί με σένα».

andonis gritsis-05andonis gritsis-04

Μιλάμε για την καθημερινότητα. Ο Αντώνης στον ελεύθερό του χρόνο διαβάζει βιβλία, βλέπει θέατρο και σινεμά και βγαίνει για φαγητό. Τρώει απ’ όλα –εκτός από πατσά, τρελαίνεται για τα φαλάφελ στης πλατεία Βάθη και μαγειρεύει συνέχεια, από φακές μέχρι μανιταρόπιτα. Τον φοβίζει η δημοσιότητα και η κοινωνικότητα. «Ουσιαστικά, με φοβίζει λίγο το γεγονός ότι μπορεί να αλλάξω και εγώ» μας λέει. «Υπάρχει μια μόνιμη προσωπική ανασφάλεια, ειδικά στο χώρο της υποκριτικής. Πρέπει διαρκώς να επιβεβαιώνεις ότι αξίζει να είσαι σε αυτό το χώρο. Η αγορά δεν μπορεί να μας αφομοιώσει όλους».

«Πες μου τον αγαπημένο σου στίχο». «Αγαπημένος μου στίχος είναι το «σκάσε αηδόνι» του Καρούζου γιατί συνδυάζει το «σκάσε» με το «αηδόνι». Θεωρώ με έναν τρόπο ότι η ποίηση είναι η μεγαλύτερη πράξη αντίστασης. Το ότι μπορεί να μιλάει ένας άνθρωπος και να λέει αυτά που λέει -κυρίως όταν είναι ποιητής- και να του λέμε «σκάσε» είναι μια κατάσταση που επαληθεύεται διαρκώς. Μέσα σε δυο λέξεις λοιπόν, ο Καρούζος έχει χωρέσει τα πάντα, όλο τον κόσμο».

 «Νεκρή φύση προς δόξα της πόλης», Bios, Πειραιώς 84, Γκάζι, Πέμπτη-Κυριακή 8.30 μ.μ., μέχρι τις 29/3/2015.

andonis gritsis-03andonis gritsis-08