Η Αλεξάνδρα Στράτου είναι μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση. Στα 29 της χρόνια έχει ακολουθήσει με αγάπη και αφοσίωση τη μαγειρική, ανοίγοντας όμως μόνη της το δικό της μονοπάτι. Με μια πολύ προσωπική έκδοση -Cooking to Share- με οικογενειακές συνταγές και με ένα κέτερινγκ που είναι όμως αλλιώτικο από τα άλλα.

Η Αλεξάνδρα μοιάζει με όμορφο «χαμίνι». Ανεπιτήδευτη, έχει μια περιέργεια στα μάτια και αγαπάει την μαγειρική γιατί συνδυάζει τη φύση, τις εποχές, τον άνθρωπο, την δημιουργία. Τον κύκλο της ζωής. Η μαγειρική την βρήκε τυχαία. Σπούδαζε στην Αμερική ισπανική λογοτεχνία και τα πρώτα χρόνια δεν  μαγείρευε καθόλου, γενικά ποτέ δεν την είχε κερδίσει η κουζίνα και δεν ήταν στα πλάνα της.

Τον τελευταίο όμως  χρόνο του πανεπιστημίου μαζί με την συγκάτοικό της από την Αργεντινή ξεκίνησαν να μαγειρεύουν συνταγές της χώρας τους. Η μια στην άλλη, διαδοχικά,  έτσι για πλάκα, σχεδόν κάθε βράδυ. Και σιγά-σιγά αυτό έγινε  μια ιδιότυπη ιεροτελεστία, σαν μια χορογραφία μέσα στην καθημερινότητα. Κάνανε τραπέζια που τα φρόντιζαν όλα με πολλή επιμέλεια. Τότε ήταν που η Αλεξάνδρα άρχισε να ρωτάει συγγενείς και  ξετρύπωσε οικογενειακές συνταγές. Περνούσε τις ώρες της στην κουζίνα χωρίς να δυσανασχετεί. Δεν το έβλεπε σαν αγγαρεία, αλλά σαν κάτι απόλυτα δημιουργικό. Με τον καιρό ανακάλυψε ότι της άρεσε όλο το κομμάτι της φροντίδας και βρήκε μέσα στο φαγητό  και μια ψυχαναλυτική προσέγγιση. Στα μαθήματα ψυχολογίας που πήρε στο πανεπιστήμιο δεν της άρεσε που η ψυχολογία βάζει κουτάκια, η μαγειρική από τη άλλη της άφηνε ένα ελεύθερο πεδίο εξερεύνησης. Οι άνθρωποι μαζεύονται, απολαμβάνουν, ανοίγονται, ξεκινούν συζητήσεις εκ βαθέων. «Πάνω από ένα καλομαγειρεμένο κοκκινιστό μπορείς να εξομολογηθείς σχεδόν τα πάντα» της λέω και χαμογελά.

Alexandra Stratou 13 Alexandra Stratou 12 Alexandra Stratou 11 Alexandra Stratou 14 Alexandra Stratou 1

Η μαμά της δεν μαγείρευε ιδιαίτερα -έως καθόλου- άρα δεν κληρονόμησε από εκείνη κανένα ταλέντο στην μαγειρική. Όμως είναι μια  πολύ μεγάλη οικογένεια, με πολλά αδέρφια, ξαδέρφια και έτσι έχει  μνήμες από κάτι  τραπέζια που θύμιζαν το μεγάλο φαγοπότι.

Θυμάται όμως με αγάπη και την κυρία  Λούλα που μαγείρευε μια φορά την εβδομάδα για την οικογένεια και οι μνήμες για το καλό φαγητό παίρνουν  και από εκείνη. Για αυτό και της αφιερώνει και το βιβλίο της μαζί και στην γιαγιά της, δυο πολύ διαφορετικές παρουσίες στην ζωή της αλλά εξίσου σημαντικές.

Μέσα από τις μαγειρικές μνήμες στην εντατική της ενασχόληση τον τελευταίο χρόνο των σπουδών με το φαγητό της άνοιξε η όρεξη και άρχισε να σκέφτεται την ιδέα να ανοίξει ένα δικό της εστιατόριο που θα σέρβιρε το φαγητό που αρέσει σε εκείνη. Για να φτιάξει όμως δικό της εστιατόριο έπρεπε  να γνωρίσει την κουζίνα από μέσα, να δει όλα τα στάδια, από το σερβίρισμα μέχρι τις εξαντλητικές ώρες στην κουζίνα, βοηθώντας κάποιον σεφ. Έτσι, μετά τις σπουδές της στην Αμερική, πήρε την απόφαση και πήγε στο Λονδίνο και αναζήτησε σκόπιμα δουλειά ως σερβιτόρα. Είχε πτυχίο, γνώριζε γαλλικά, ισπανικά, αγγλικά, αλλά αυτά δεν μετράνε στην δουλειά στα εστιατόρια. «Αν δεν έχεις πείρα οφείλεις  να ξεκινήσεις  από χαμηλά» μου λέει.

Την ρωτάω με έκπληξη αν της άρεσε να κάνει την σερβιτόρα: «Α ναι, ήταν πολύ διασκεδαστικό να ψυχολογείς τους πελάτες και έναν κάπως σκυθρωπό με την βοήθειά σου να τον βλέπεις να φεύγει λίγο πιο ικανοποιημένος». Της αρέσει να φροντίζω τους ανθρώπους. «Την θεωρώ μια πολύ επικοινωνιακή  δουλειά». Την έκανε μάλιστα και ένα καλοκαίρι στην Αντίπαρο και παρόλο που την απολύσανε επειδή δεν τους έκανε για γκαρσόνα, λέει ότι κέρδισε πολλά και κρατάει από κάθε εμπειρία το θετικό κομμάτι. Και από το επιδέξιο σερβίρισμα αποφασίζει να σπουδάσει μαγειρική στην  Ισπανία και να βουτήξει βαθιά στα «θέλω» της.

Μέσω μια γνωστής βρήκε μια πολύ μικρή σχολή εικοσιπέντε ατόμων. «Μια δυνατή εμπειρία, αλλά όπως κάθε τι είχε τις δυσκολίες του. Το πρόβλημα είναι ότι στα εστιατόρια που εργαστήκαμε για εμπειρία επειδή είσαι για αυτούς κάτι σαν λαντζέρης δεν σε υπολογίζουν ή είναι προσβλητικοί, αγχωμένοι, δεν υπήρχε το στοιχείο της δημιουργίας, της έκπληξης, της χαράς να φτιάξεις κάτι όμορφο». Όταν ολοκληρώνει τις σπουδές της επιστρέφει στην Ελλάδα και δουλεύει για λίγο στον Πλάτη και με τον Καραμολέγκο και πάλι όμως δεν βρήκε την δημιουργική έκφραση που αναζητούσε.

Alexandra Stratou 2 Alexandra Stratou 3 Alexandra Stratou 4 Alexandra Stratou 5 Alexandra Stratou 6 Alexandra Stratou 8 Alexandra Stratou 10

Το μαγείρεμα για την Αλεξάνδρα έχει μέσα παιχνίδι, αγάπη για αυτό που φτιάχνει. Τα διαστήματα που εργάστηκε μέσα στις κουζίνες των σεφ διέκρινε έναν πανικό, έτσι πήρε την απόφαση και αποχώρησε και σκέφτηκε πολύ σοβαρά να δημιουργήσει κάτι δικό της. Δηλαδή στην μαγειρική της να χωράει η Αλεξάνδρα και ο άλλος να ξέρει αυτό το συγκεκριμένο που του σερβίρει. Να ξέρει τι περιμένει να φάει. Άλλωστε η φιλοσοφία της έχει μια απλότητα. Σερβίρει με το ταψί και δεν αγαπά την επιτήδευση. Τα λέει αυτά και μαγειρεύει με πολλή χάρη, κόβει σαν πραγματική σεφ ψιλά τον μαϊντανό αλλά οι κινήσεις της έχουν μια αρμονία. Δεν βιάζεται, δεν έχει περιττό νεύρο. Μαγειρεύει χαριτωμένα θα έλεγα, όπως είναι και  η ίδια. Η μαγειρική της τής μοιάζει, είναι ανεπιτήδευτη αλλά και δυναμική.

Ξεφυλλίζω το βιβλίο που έχει φτιάξει και ενθουσιάζομαι. Είναι βιβλίο κέντημα. Χειροποίητο, φτιαγμένο πανέξυπνα. Δεν έχω ξαναδεί άλλο τέτοιο βιβλίο μαγειρικής. Το έγραψε στα αγγλικά γιατί πήγε σε αγγλικό σχολείο, αλλά και γιατί εκφράζεται πιο άνετα στα αγγλικά και έπειτα ήθελε να απευθύνεται και σε ανθρώπους που επισκέπτονται την Ελλάδα ή θέλουν να πειραματιστούν με τις Ελληνικές συνταγές. Η ιδέα της ήρθε «έτσι», σαν επιφοίτηση. Είχε πολύ ελεύθερο χρόνο εκείνο το διάστημα και αποφάσισε να συγκεντρώσει κάπου της συνταγές της. Σιγά-σιγά δημιουργήθηκε η ιδέα για το βιβλίο. Είχε όμως στο μυαλό της ένα συγκεκριμένο βιβλίο που ήθελε να φτιάξει, δεν το έκανε στο περίπου. Και επειδή ήταν τόσο συγκεκριμένη, κατάλαβε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να την αναλάβει κάποιος εκδότης αφού θα ήταν μια ακριβή έκδοσή και η ίδια ήταν παντελώς άγνωστη. Οπότε, έψαξε τον τρόπο να το χρηματοδοτήσει μόνη της. «Είχα ακούσει για το kickstarter -μια πλατφόρμα χρηματοδότησης όπου ανεβάζεις την ιδέα σου και ζητάς από ανθρώπους παγκοσμίως να σε υποστηρίξουν με ό,τι ποσό μπορούν- και αποφάσισα να το επιχειρήσω. Με πολλή δουλειά και τύχη πέτυχα τον στόχο μου». Τον Δεκέμβριο του 2013 βγήκε το βιβλίο. Ξεκίνησε να διανέμεται  στον  Παπασωτηρίου,  αλλά μέσα σε 6 μήνες τα σημεία πώλησης έχουν αυξηθεί. Θα το βρείτε στα Παπασωτηρίου, στο forget me not στο αεροδρόμιο, στην Σκιάθο, Σαντορίνη, Αντίπαρο και στο website της ( cookingtoshare.com), στο amazon us, στo nyc και στο michigan.

Alexandra Stratou 15 Alexandra Stratou 16 Alexandra Stratou 18 Alexandra Stratou 19 Alexandra Stratou 20

Η ιδέα της με το κέτερινγκ προέκυψε πάλι από την ανάγκη της να κάνει κάτι δημιουργικό. Δεν ήθελε να δημιουργήσει ακόμα μια αλυσίδα με κέτεργινκ αλλά να μαγειρεύει για συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, παρέχοντάς τους φροντισμένες γεύσεις. Μας μαγειρεύει μια υπέροχη τάρτα με καραμελωμένο κρεμμύδι, ντομάτα σε φέτες, ξυνομυζήθρα, καπνιστή πάπρικα και μαϊντανό και μια πολύ απλή σαλάτα με λάδι, ξίδι, καβουρδισμένα κουκουνάρια και λίγη μουστάρδα με μέλι.

Η τάρτα υπέροχη, η σαλάτα δροσερή, έχει πετύχει μια τέλεια ισορροπία. Τρώμε και μιλάμε στο όμορφό της σπίτι στο Μετς και όλα με την Αλεξάνδρα γίνονται απλά και αβίαστα.

Φεύγοντας σκέφτομαι ότι όσο υπάρχουν τόσο ωραίοι νέοι άνθρωποί που ακολουθούν τα όνειρά τους τίποτα σ’ αυτόν τον κόσμο δεν είναι χαμένο.

Alexandra Stratou 21 Alexandra Stratou 23 Alexandra Stratou 24 Alexandra Stratou 25 Alexandra Stratou 26 Alexandra Stratou 27 Alexandra Stratou 7

Συνταγή:

Τάρτα με καραμελωμένo κρεμμύδι, ντομάτα και ξυνομυζήθρα

250γρ αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
170γρ βούτυρο
50γρ παρμεζάνα
1 αυγό
1 κ.σ. Νερό
5 κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους
3 ντομάτες γινωμένες
1/2 μάτσο μαϊντανό
150γρ ξυνομυζήθρα
5 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
Αλάτι
Ζάχαρή
Πιπέρι
Ελαιόλαδο

Βάζω το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους. Κόβω από πάνω από το μπολ το βούτυρο σε μικρά κομματάκια. Τρίβω με τα δύο μου χέρια το αλεύρι με το βούτυρο μέχρι να αναμειχθούν και να έχουν την υφή της φρυγανιάς.

Προσθέτω την παρμεζάνα, το αυγό και το νερό και το ζυμώνω το λιγότερο δυνατόν ώστε να έρθουν όλα τα συστατικά μαζί σε μια λεία μπάλα.

Τυλίγω με χαρτί ψησίματος και αφήνω να ξεκουραστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Όσο αναμένω την ζύμη- κόβω το κρεμμύδι σε ζουλιέν- την ντομάτα σε ροδέλες 0.5 εκατοστών και ψιλοκόβω τον μαϊντανό. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου. Βουτυρώνω και αλευρώνω μια φόρμα στρογγυλή για τάρτα με διάμετρο 23 εκ. .

Βγάζω από το ψυγείο την ζύμη την πλάθω λίγο ώστε να μαλακώσει ξανά και την ανοίγω με τον πλάστη στην διάσταση της φόρμας σιγουρεύοντας ότι αφήνω επιπρόσθετη ζύμη για το τοίχωμα της τάρτας. Για να μην μου κολλήσει στην επιφάνεια εργασίας, την αλευρώνω πού και πού και γυρνάω από την μια στην άλλη πλευρά ενδιάμεσα.

Την μεταφέρω στην φόρμα- τρυπάω παντού με ένα πιρούνι ώστε να μην φουσκώσει και την καλύπτω καλά με χαρτί ψησίματος και της βάζω ένα πιάτο ή όσπρια από πάνω για να την ψήσω καλά. Ψήνω στο φούρνο για 25 λεπτά καλυμμένη και άλλα 5 ξεσκέπαστη.

Βάζω λίγο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι. Προσθέτω τα κρεμμύδια και λίγο νερό και αλάτι. Τα αφήνω να μαραθούν σε μεσαία φωτιά και τα ανακατεύω συχνά. Τα μαγειρεύω να πάρουν ένα ωραία χρυσαφί χρώμα και να είναι μαλακά.

Παίρνω ένα ρηχό τηγάνι το καλύπτω με μια λεπτή στρώση λαδιού και ζεσταίνω καλά το λάδι σε μεσαία φωτιά. Προσθέτω όσες ροδέλες ντομάτες χωράνε στο τηγάνι τις πασπαλίζω με λίγο αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και καπνιστή πάπρικα. Τις μαγειρεύω από την κάθε πλευρά για 5 λεπτά ή έως ότου μαλακώσουν. Τις βγάζω σε ένα πιάτο και επαναλάβω με τις υπόλοιπες ντομάτες.

Για να συναρμολογήσω την τάρτα αδειάζω όλο το κρεμμύδι πάνω στην βάση της τάρτας και με την βοήθεια ενός κουταλιού το διασκορπίζω παντού. Βάζω από πάνω τις ροδέλες της ντομάτας και καλύπτω με ξυνομυζήθρα αρκετή ώστε να είναι σε κάθε μπουκιά αλλά όχι τόσο που να μην φαίνεται από κάτω η ντομάτα.

Ξανα βάζω στο φούρνο για 15 λεπτά.

Την βγάζω από τον φούρνο πασπαλίζω με ψιλοκομμένο μαϊντανό και μπόλικη καπνιστή πάπρικα.

Έτοιμη η τάρτα!!!!

cookingtoshare.com

Ακολουθήστε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολουθήστε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag