1603

Πέντε φίλοι, δύο άντρες και τρεις γυναίκες, μια παρέα που μοιράζονται το πάθος του κινηματογράφου και διατηρούν προτιμήσεις και αγαπημένες ατάκες θρυλικών ταινιών και ηθοποιών, της παγκόσμιας αλλά και της ελληνικής μυθολογίας της εικόνας, τακτοποιούν και κατηγοριοποιούν τους πακτωλούς από dvd που έχουν στην κατοχή τους. Και μέσα από τη γλυκιά γοητεία της κινηματογραφικής μυθοπλασίας βλέπουν και την ίδια τους τη ζωή σαν κομμάτι ταινίας, απομονώνονται νοερά από τους υπόλοιπους και ερμηνεύουν δραματοποιώντας «αποσπάσματα» της ζωής τους στην παράσταση του Urbn Theatr «The Official Trailer». Ο Ηλίας Παναγιωτακόπουλος, δημιουργός του Urbn Theatr επανέρχεται με το νέο του πρότζεκτ -το οποίο υπογράφει  συγγραφικά και σκηνοθετικά-, στις σταθερές ανησυχίες του: μοναξιά και έλλειψη επικοινωνίας μέσα στο χάος της ανώνυμης πόλης και μιας κατακερματισμένης εποχής. Εδώ μας εξηγεί τι τον οδήγησε να συνθέσει το έργο αυτό και πώς αποτελεί προπομπό στο επόμενο πρότζεκτ που ετοιμάζει για το Room One του Λονδίνου τον Ιούνιο.

Τι είναι το Official Trailer ;
Το official trailer είναι ένας όρος που αφορά, συνήθως, τις ταινίες. Κάτι σαν ένα «δείγμα» ας πούμε. Στην παράσταση το «όλον» είναι η ζωή. Το Official Trailer είναι αποσπάσματα από τη ζωή κάποιων ανθρώπων που ζουν και δρουν σε κοινό πλαίσιο. Με βάση τη διαδικασία στην οποία βρίσκονται οι ήρωες καθώς και την προσωπική τους ιστορία, την οποία μοιράζονται, μπορούμε, προεκτείνοντας την σκέψης μας, να ακουμπήσουμε το ευρύτερο πεδίο που είναι η ζωή των ανθρώπων που είναι γύρω μας. Η ζωή μας, αν θέλετε.

2304

Βλέπουμε μια παρέα φίλων να τακτοποιούν τις αγαπημένες τους ταινίες.
Βρίσκονται σε μια κατάσταση τακτοποίησης ή καλύτερα κατηγοριοποίησης ενός υλικού κόσμου, ως μέρος μιας διαδικασίας που συνδέεται και με το τέλος του έργου, όταν επιχειρούν να αποσυγκολληθούν από το αποτύπωμα που αυτός ο «κόσμος» έχει αφήσει πάνω τους, σε συναισθηματικό επίπεδο. Υπάρχει, δηλαδή, μια κοινή δράση σε εξέλιξη που όμως λαμβάνει χώρα από άτομα με διαφορετικό background ζωής. Η προσωπική ιστορία του καθενός είναι αυτό που τους συνδέει τη δεδομένη στιγμή κατά τη διάρκεια της οποίας έρχονται στην επιφάνεια οι ρωγμές τους, το προσωπικό τους βίωμα που τους οδηγεί σε αυτήν την αποσυγκόλληση και κάπως έτσι φωτίζονται τα πράγματα.

Ποιο ήταν το ερέθισμα για αυτό;
Τα πρότζεκτ του Urbn Theatr προκύπτουν πάντα από μια ανάγκη να ειπωθεί κάτι συγκεκριμένο που αφορά τη δεδομένη στιγμή. Με το Official trailer το ζητούμενο ήταν να αποτυπωθεί η ανάγκη των ανθρώπων να αποκολληθούν από κάποιες προκατασκευές που έχουν «κολληθεί» επάνω τους και να ζήσουν, να προχωρήσουν τη ζωή τους όπως αυτή είναι. Είναι σαν να λένε οι ήρωες «η ζωή βρίσκεται στη ζωή». Έτσι δημιούργησα τους 5 ήρωες του έργου που έχουν διαφορετική ζωή ο καθένας αλλά κινούνται σε ένα κοινό πλαίσιο. Η διαδικασία κατασκευής του προτζεκτ με οδήγησε στο να αφουγκραστώ, περαιτέρω,  το τι ακριβώς λένε και να το καταγράψω για αυτούς. Έτσι, παρότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου συγγραφέα, προέκυψε η καθολική εμπλοκή μου στο αποτέλεσμα.

2705

Το θέατρο σήμερα απομονώνει συχνά ιστορίες ανθρώπων της καθημερινότητας με φόντο τη διαλυμένη μας εποχή.
Προσωπικά είχα την ανάγκη να βάλω έναν μεγεθυντικό φακό επάνω στους ανθρώπους που κυκλοφορούν γύρω μας σε σχέση, πάντα, με τα συγκεκριμένα θέματα που ανέφερα και πραγματεύεται το πρότζεκτ. Δε μ’ αρέσει να υιοθετώ δογματικές αντιλήψεις για το τι πρέπει να είναι το θέατρο ή να μην είναι. Αισθάνομαι ότι την περίοδο αυτή υπάρχει μια σύγχυση και ταυτόχρονα μια έντονη κινητικότητα, πολύ ενδιαφέροντα και τα δύο, και φυσικά μέρος και των δύο είμαι κι εγώ. Η τεράστια αλλαγή της ζωής μας, όπως το βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, έχει αναμφισβήτητα διαλύσει μια σειρά από βεβαιότητες και αυτό, νομίζω, αποτυπώνεται και στη σύγχυση αλλά και στη κινητικότητα που παρουσιάζουμε, συνολικά, ως κοινωνία. Προσπαθούμε να συντονιστούμε γύρω από νέα δεδομένα, συμπιεζόμαστε, συμβιώνουμε με εντονότερες υπαρξιακές ανησυχίες και ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέες ανάγκες τη στιγμή που με δυσκολία καλύπτουμε εκείνες της επιβίωσης. Επιχειρούμε, με έναν τρόπο, να επιβιώσουμε καθολικά, υπαρξιακά και πρακτικά. Αυτό σαφώς αποτυπώνεται και στο θέατρο αλλά μένει να φανεί πως θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια. Διανύουμε, γενικότερα στην τέχνη, μια πολύ δύσκολη αλλά ταυτόχρονα πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο.

Πώς αντιδρούν σε αυτό τα νεότερα μέλη της ομάδας σου;
Νιώθω ότι παλεύουν και αυτοί ανάμεσα στις προσλαμβάνουσες που είχαν ή έχουν και τις ανάγκες που αποκτούν ως καλλιτέχνες σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Είμαι ευτυχής στις συνεργασίες μου και ευγνώμον και γι’ αυτό το λόγο επιχειρώ να συνδέομαι και να επαναλαμβάνω συνεργασίες, όσο αυτό είναι εφικτό. Τα πράγματα αλλάζουν δραματικά και πριν εξετάσουμε το πόσο προετοιμασμένοι είναι για τη σκηνή, καλούμαστε όλοι μας να επανεξετάσουμε  το πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για τη ζωή. Θεωρώ ότι πράγματι οι νέοι επιθυμούνε ένα θέατρο που να έχει να πει κάτι για το σήμερα, που να δίνει το στίγμα της εποχής, με ισχυρό μήνυμα και καλλιτεχνικό στίγμα ό,τι και αν αυτό σημαίνει για τον καθένα. Όλοι καλούνται πια να κάνουν θέατρο σε πολύ διαφορετικές συνθήκες από αυτές που ίσως φανταστήκανε κατά τη διάρκεια της σχολής, σε όλα τα επίπεδα. Στην πορεία, βέβαια, ο καθένας επιλέγει τα θέλω του, μορφοποιούνται ζητούμενα  και έρχεται και ο τρόπος που αυτά αποτυπώνονται σκηνικά. Όσον αφορά τις επιλογές του Urbn Theatr, ξεκινάω συνήθως με το τι εξυπηρετεί το κάθε πρότζεκτ από μόνο του. Γιατί γίνεται, τι αφορά, και μετά εξερευνώ τη σκηνική του απόδοση. Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι κοινοί άξονες γύρω από όλα αυτά.

1402

Ετοιμάζεις παράλληλα ένα πρότζεκτ στο Λονδίνο. Θίγονται κι εκεί κοινές προβληματικές με το Official trailer ;
Ναι, βρίσκεται με έναν τρόπο στην ίδια, ευρεία, περιοχή των ανησυχιών μου. Όλα ξεκίνησαν μετά από πρόταση που κατέθεσα για ένα residency στο Room One του Λονδίνου. Η πρόταση έγινε αποδεκτή και θα μου παρέχουν κάθε υποστήριξη. Μια μεγάλη πρόκληση σε όλα τα επίπεδα. Ξεκινάω πρόβες  αρχές Ιουνίου και αναμένεται να εμπλακούν πολλοί και με διάφορους τρόπους. Το θέμα που με απασχολεί είναι και πάλι πώς οι άνθρωποι μπορούν να συμβιώνουν σε ένα πλαίσιο πραγματικότητας που ενισχύει την ατομικότητα, τη μερικότητα και την αποσπασματικότητα. Με ενδιαφέρει να αναζητήσω τα αποτυπώματα της υπαρξιακή μας ανησυχίας στις διαπροσωπικές καθημερινές μας σχέσεις αλλά και ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται η αγωνία μας να υπάρξουμε και να συνδεθούμε με τους άλλους.

The Official trailer
Σκηνοθεσία-Κείμενο: Ηλίας Παναγιωτακόπουλος,
Εικαστική Επιμέλεια: Λαμπαδάριος Παππάς
Ενδυματολόγος: Φωτεινή Λάζου
Επιμέλεια κίνησης: Ζωή Κολλάτου

Video: Αλέξανδρος Κακλαμάνος.
Μουσική (live piano): Σοφία Ορφανού.

Παίζουν: Λένα Δελαβία, Χρήστος Καπενής, Σοφία Ορφανού, Ηλίας Παναγιωτακόπουλος, Λίνα Φούντογλου.

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις: 21:15. Έως 31/5/2015  Οι τελευταίες παραστάσεις, 29/30 & 31 Μαΐου στις 23:30.
Στον Χώρο Τέχνης “14η Μέρα” , Καλλιρρόης 10, Αθήνα (στάση μετρό: Ακρόπολη, στάση τραμ: Βουλιαγμένη). Είσοδος: 10 ευρώ, φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ 7 ευρώ.
Τηλ.κρατήσεων: 698 78 78 477