art cash-05

Σε απάντηση στο συνεχώς διογκούμενο χρέος της Ελλάδας προς τους δανειστές, της εμφάνισης ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό της χώρας και της έλλειψης χρημάτων έχουν γίνει δράσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας για πιο εναλλακτικούς τρόπους συναλλαγών, κοινότητες που θα συναλλάζονται ανταλλακτικά με σκοπό να κάνουν την επανάστασή τους απέναντι στις τράπεζες και το χρηματοοικονομικό μοντέλο που πρεσβεύουν. Τα εναλλακτικά νομίσματα που κυκλοφορούν παράλληλα με το ευρώ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας ξεπερνάνε πλέον τα σαράντα. Η Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ) Βόλου ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια και πλέον έχει γίνει ένας πολύ δημοφιλής τρόπος συναλλαγών στην περιοχή της Μαγνησίας. Μέχρι και ο ΣΔΟΕ επιστρατεύτηκε για να ελέγξει αν λειτουργεί νόμιμα. Ο Οβολός της Πάτρας είναι ένα ακόμη εναλλακτικό νόμισμα που κυκλοφορεί στην περιοχή και έχει μεγάλη ανταπόκριση όπως και η Κυρά Φροσύνη το τοπικό νόμισμα των Ιωαννίνων που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Περιφερειακής Ανάπτυξης της περιοχής. Στην Αθήνα κάποια στιγμή εμφανίστηκε η λιρέτα Εξαρχείων και το  Εσκούδο Αμπελοκήπων αλλά δεν κράτησαν φαίνεται ότι είναι πιο δύσκολο στην μεγαλούπολη. Υπάρχουν όμως οι τράπεζες χρόνου και στην Αθήνα έχει αρκετές. Πρόκειται για ένα δίκτυο που λειτουργεί χωρίς καθόλου χρήματα και βασίζεται στην ανταλλαγή υπηρεσιών και γνώσεων και η μονάδα συναλλαγής τους είναι ο χρόνος. Το πιο περίεργο από όσα συνάντησα -ενώ έψαχνα για εναλλακτικούς τρόπους συναλλαγών- ήταν η Τράπεζα Τέχνης – Art Bank. Δημιουργός της Art Bank είναι η εικαστικός Λίτσα Μουσούλη η οποία μου έλυσε όλες τις απορίες.

art cash-01

«Η δημιουργία της Art Bank στην Ελλάδα ήταν ένα τυχαίο γεγονός, άμεσα εξαρτώμενο από τις συνθήκες, η έλλειψη ρευστότητας, η διόγκωση του χρέους και το πλήγμα της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία αρχικά και στην χώρα μας στη συνέχεια», λέει η Λίτσα Μουσούλη.

«Η αφορμή μου δόθηκε από ένα συνάδελφο εικαστικό, υπεύθυνο και κύριο διαχειριστή της ομάδας ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ (ORIZON OF EVENTS), στην οποία συμμετείχα από το 2007, τον Τζίμη Ευθυμίου. Εκείνο το διάστημα, χειμώνα του 2010, αφού και παλιότερα μου είχε ζητήσει να επιμεληθώ κάποιες εκθέσεων και δεν είχα καταφέρει να ανταποκριθώ, μου πρότεινε να κάνουμε μία έκθεση με θέμα την Art Bank (ιδέα που είχα παλιότερα για συλλογή έργων τέχνης), με την προοπτική να εκδώσουμε δικό μας νόμισμα (του Ορίζοντα), σαν συνδρομητικό κουπόνι οικονομικής ενίσχυσης μεταξύ των μελών ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης της ομάδας στην Αθήνα. Αυτό ήταν το έναυσμα.

Μερικούς μήνες πριν είχα ανοίξει λογαριασμό στο facebook και ενημερωνόμουν από τους διαδικτυακούς μου φίλους, με ανακοινώσεις και βίντεο, για τα προβλήματα που δημιουργούσε στην οικονομία το υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα κυρίαρχα νομίσματα, δολάριο και ευρώ, των οποίων η αξία δεν είχε πλέον αντίκρισμα σε κάτι πραγματικά πολύτιμο, όπως ήταν π.χ. ο χρυσός στο παρελθόν, αλλά στηριζόταν στη συσσώρευση χρέους.

art cash-02 art cash-03 art cash-04 art cash-06art cash-07 art cash-08 art cash-09

Η ιδέα του να βοηθήσω στη δημιουργία κάποιου ακόμα συμβολικού νομίσματος δεν με συγκινούσε καθόλου, αντίθετα μάλιστα, την έβρισκα απογοητευτική. Σκεφτόμουν ότι εμείς εν προκειμένω, σαν καλλιτέχνες με αξιοπρέπεια, αν ήταν να φτιάξουμε νόμισμα, θα έπρεπε να ήταν κάτι το ιδιαίτερο, να βρούμε τρόπο ώστε αυτό το ίδιο να έχει πραγματική αξία. Η λύση σχηματίστηκε αργά στο μυαλό μου, μετά από ιδιαίτερη συγκέντρωση στο συγκεκριμένο ζήτημα, σε διάρκεια 2-3 μηνών και ήταν το συμπέρασμα ότι αυτά τα ίδια τα νομίσματα που θα εκδίδαμε θα έπρεπε «να είναι αυθεντικά έργα τέχνης». Αν και έδειχνε απλή και λογική σαν σκέψη, κι εγώ η ίδια ήμουν διστακτική στην αρχή και διατηρούσα κάποιες αμφιβολίες ως προς το πως κάτι τέτοιο θα γινόταν αποδεκτό από τον κόσμο και κατά πόσο θα μπορούσαμε (όσοι θα συμμετείχαμε σ’ αυτό) να ανταποκριθούμε στις ευθύνες ενός τέτοιου εγχειρήματος. Παρ’ όλα αυτά ξεκίνησε η διοργάνωση της πρώτης έκθεσης, η οποία πραγματοποιήθηκε τέλη του ίδιου χρόνου, Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2010 στην  Ένωση Πτυχιούχων της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, στην Πλάκα. Περιλάμβανε καλλιτεχνικά νομίσματα και έργα για την οικονομική κρίση.

Έκτοτε η Art Bank αυτονομήθηκε, και διατηρεί σχέσεις συνεργασίας με τον Ορίζοντα Γεγονότων και ακολούθησε ανεξάρτητη πορεία ως εννοιακό  διαδραστικό  έργο τέχνης και καλλιτεχνική ομάδα, εστιάζοντας σε αυτή την θεματική, δηλαδή την παραγωγή καλλιτεχνικών νομισμάτων με συγκεκριμένες προδιαγραφές και κριτήρια, όπως υλικά και μεγέθη νομισμάτων, αναγραφή ανταλλάξιμης αξίας, δέσμευση συμμετεχόντων καλλιτεχνών για ανταλλάξιμα έργα».

gtpts (6) gtpts (2) gtpts (5) gtpts (4) gtpts (3)

Τι είναι η Art Bank;
Η Τράπεζα Τέχνης (Art Bank) είναι έργο εννοιακής τέχνης. Υποστηρίζεται από ομάδα εικαστικών καλλιτεχνών που δημιουργούν καλλιτεχνικά νομίσματα (art cash) και αλληλεπιδρά κοινωνικά μέσω των ανταλλαγών αυτών των νομισμάτων με άλλα νομίσματα, προϊόντα ή (και) υπηρεσίες.

Τι είναι τα art cash;
Είναι έργα τέχνης, πρωτότυπα ή αριθμημένα αντίγραφα, τα οποία διατίθενται σε μορφή νομισμάτων, δηλαδή με συγκεκριμένη ανταλλακτική (συναλλαγματική) αξία. Αυτή η αξία αναγράφεται στη μπροστινή φιλοτεχνημένη επιφάνεια. Η πίσω όψη είναι οπισθογραφημένη και σφραγισμένη από την Art Bank για πιστοποίηση της αυθεντικότητάς του, είτε πρόκειται για ζωγραφικό, χαρακτικό ή τύπωμα. Στην περίπτωση αντικειμένων (coins), αυτά συνοδεύονται από καρτελάκι εγγύησης.
Η μονάδα μέτρησης ονομάζεται επίσης art cash και ορίζεται ως: 1 art cash >=22 αυγά βιολογικής γεωργίας>=10 euro>=2 κιλά ελαιόλαδο (κατά προσέγγιση και ανάλογα με την ποιότητα των προϊόντων) κλπ…

Πώς τα χρησιμοποιούμε και πού;
Τα ανταλλάσουμε με άλλα νομίσματα, προϊόντα και υπηρεσίες. Σε όλη την Ελλάδα, κυρίως Αθήνα, σε εκθέσεις τέχνης, φεστιβάλ, μέσω των δικτύων ανταλλαγών αλλά και καθένας μόνος του (όποιος κατέχει νομίσματά μας).

Ποιο είναι ο σκοπός σας;
Χρειάζεται να κυκλοφορεί περισσότερο χρήμα ανάμεσα στον κόσμο και να μην συσσωρεύεται σε χέρια λίγων. Θέλουμε να παρέχεται η δυνατότητα σε πολύ καλούς εικαστικούς δημιουργούς να επικοινωνήσουν το έργο τους και τρίτον πολύ απλά, η ανθρωπότητα χρειάζεται την Τέχνη «το χρήμα είναι βία και η τέχνη την αμβλύνει».

gtpts (12) gtpts (11) gtpts (10) gtpts (9) gtpts (8) gtpts (7)

Η τράπεζα τέχνης στο facebook.