Με τους Bread and Puppet συναντηθήκαμε στην ταράτσα του Bios την ώρα που έφτιαχναν τις μαριονέτες για την παράστασή τους A Thing Done in a Seeing Place. Απολάμβαναν τον ήλιο και ανυπομονούσαν για την πρεμιέρα. Η παράσταση βασίζεται στον μύθο της Αντιγόνης και αφού έχει παρουσιαστεί σε διάφορες πόλεις σε όλον τον κόσμο κάνει πρεμιέρα απόψε στο Bios για τέσσερις μόνο παραστάσεις. Επί τρεις εβδομάδες οι Bread and Puppet συνεργάστηκαν με εξήντα πέντε αθηναίους εθελοντές με τους οποίους δούλεψαν πάνω στο διασκευασμένο κείμενο προσπαθώντας να κάνουν τον μύθο της Αντιγόνης επίκαιρο και να προβληματίσουν το κοινό τους σε θέματα όπως η αστυνομική βία και οικονομική πολιτική της Ευρώπης.

«Είναι πολύ ενδιαφέρον για μας που είμαστε μία αμερικάνικη ομάδα να παίρνουμε μία αρχαία ελληνική τραγωδία να την επανερμηνεύουμε και να την παρουσιάζουμε στην Αθήνα, εκεί που γεννήθηκε», λέει ο Gregory ένας από τους περφόρμερ της ομάδας.

bread and puppet-01 bread and puppet-06 bread and puppet-05 bread and puppet-04 bread and puppet-03 bread and puppet-02

«Σε μία από τις πρόβες, την ώρα που συζητάγαμε για το κείμενο της παράστασης και προσπαθούσαμε να την ερμηνεύσουμε, μία κοπέλα από τους συμμετέχοντες βρήκε άμεση σχέση με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται τώρα με την Ευρώπη και με την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα», προσθέτει η Maura.

«Όταν παρουσιάσαμε την παράσταση στο αμερικανικό κοινό θέλαμε να θίξουμε το θέμα της αστυνομικής βία και τις δολοφονίες που έγιναν τον περασμένο Φθινόπωρο. Και στην Ελλάδα ξέρουμε ότι έχουν συμβεί παρόμοια περιστατικά», λέει η Samantha.

Εξήντα πέντε άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Bread and Puppet. Εκτός από ηθοποιοί, χορευτές, κουκλοπαίχτες και μουσικοί ήρθαν και άνθρωποι που δεν ασχολούνται επαγγελματικά με το θέατρο, φοιτητές, μεταφραστές, οικονομολόγοι και δημόσιοι υπάλληλοι. «Είναι τρομερό που ο κόσμος έρχεται και μας εμπιστεύεται. Αυτό που παρατηρήσαμε για τους Αθηναίους είναι ότι έχουν την διάθεση να συμμετέχουν σε πρότζεκτ και δίνουν όλο τους τον εαυτό. Εδώ στην Αθήνα δουλεύουμε πολύ γρήγορα. Στην αρχή μιλήσαμε για τους χαρακτήρες και όλοι ήταν ήθελαν να περάσουν στην δράση άμεσα», λέει η Susie.

«Στην Αμερική οι συμμετέχοντες ήταν πιο ντροπαλοί και αντιστέκονταν, ενώ εδώ στην Αθήνα δεν υπάρχει αυτό, νιώθουμε περισσότερο τον ενθουσιασμό και τη δέσμευση από ανθρώπους που είναι πολιτικά ενεργοί. Ειδικά οι νέοι στην Αθήνα ξέρουν ακριβώς τι συμβαίνει γύρω τους και έχουν άποψη γιατί είναι κάτι που τους αφορά», προσθέτει η Geneviene.

bread and puppet-07 bread and puppet-13 bread and puppet-12 bread and puppet-11 bread and puppet-10 bread and puppet-09 bread and puppet-08

Οι Bread and Puppet ιδρύθηκαν το 1963 από τον Peter Schumann στο Lower East side της Νέας Υόρκης. Από τότε έχουν κάνει πολλές παραστάσεις με θέματα που επικεντρώνονται σε κοινωνικά ζητήματα. Στόχος της ομάδας είναι να δουλεύουν πάντα με ανθρώπους από τις τοπικές κοινότητες των πόλεων που επισκέπτονται. «Είμαστε μία ομάδα θεάτρου πολύ ανοιχτή και το να συμπεριλαμβάνουμε οποιονδήποτε στις παραστάσεις μας ήταν πάντα στόχος μας. Άλλες φορές έρχονται εκατό άνθρωποι και έχουμε κάνει παραστάσεις που είχαν τη μορφή πορείας-διαμαρτυρίας. Άλλες φορές είχαμε δέκα άτομα και το προσεγγίσαμε διαφορετικά», λέει ο Gregory. «Δεν ξέρουμε τι θα πάρει ο κόσμος που θα έρθει να δει την παράσταση, δεν είναι κάτι που σκεφτόμαστε. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα show και ο καθένας να το ερμηνεύσει με τον τρόπο του. Οι Bread and Puppet ιδρύθηκαν από τον Peter Schumann, o οποίος εκτός από κουκλοπαίχτης είναι και φούρναρης. Με βάση το μανιφέστο της ομάδας, ο λόγος που κάνουμε θέατρο είναι για να το μοιράσουμε σε όλους όπως το ψωμί. Πιστεύουμε ότι η τέχνη είναι τόσο σημαντική για τον άνθρωπο όσο είναι και το ψωμί».

http://www.bios.gr/events/1221/

bread and puppet-15 bread and puppet-16 bread and puppet-17

Η παράσταση «A Thing Done in a Seeing Place», των Bread and Puppet θα παρουσιαστεί στο Bios από την Πέμπτη 5/3 μέχρι και την Κυριακή 8/3, στις 8.30 το βράδυ.

Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ και 10 ευρώ το φοιτητικό.