4frontal-07

Η 4Frontal είναι o πολυμελής θίασος που προκάλεσε τις θετικότερες εντυπώσεις με την παραγωγή τους ‘Ο Μουνής’, σε κείμενο της Λένας Κιτσοπούλου και σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη. Αυτή τη χρονιά αποφάσισαν να χτίσουν μια παράσταση σε 1000 απαντήσεις στην ερώτηση ‘Τι σκέφτεσαι;’. Τι σκέφτονται ποτέ δεν καταλάβαμε, αυτό όμως που αντιληφθήκαμε είναι ότι οι 4Frontal είναι μια πραγματική θεατρική παρέα. Περνάνε μαζί τη μέρα τους από τις 9 το πρωί έως τις 12 το βράδυ παίζοντας σε τρεις διαφορετικές παραστάσεις, εναλλάσουν ρόλους μεταξύ τους, οι γυναίκες της παρέας ξεσπούν, τα αγόρια γελούν, κοροϊδεύουν αλλήλους, και στις δύσκολες στιγμές υποστηρίζει ο ένας τον άλλο σαν οικογένεια. Είναι ο Σταύρος, ο Θανάσης με την στεντόρια φωνή του λαχανέμπορα, η Νεφέλη, η μικρότερη της παρέας, που είναι φτυστή η Lorde, η Ελένη που όλοι σχολιάζουν το στήθος της και Αριστέα που τρώει δούλεμα γιατί προσπαθεί να μείνει σοβαρή.

Η ομάδα αυτή την περίοδο παρουσιάζει τρεις παραστάσεις: το ‘O Μουνής’, το ‘Όλα τα μανιτάρια τρώγονται’ και την ‘Αντιγόνη’, που παρουσιάζεται σε σχολεία. Το ‘Όλα τα μανιτάρια τρώγονται’, η καινούρια τους παραγωγή, βασίζεται σε ένα κείμενο του Ερβέ Λε Τελιέ που η ομάδα και ο σκηνοθέτης μετέγραψαν σε ένα είδος ‘ρομαντικής κομεντί’ όπως μας λέει ο Θανάσης. Για να δοκιμάσω τα αντανακλαστικά τους, ρώτησα την Ελένη αιφνιδίως, «Τι σκέφτεσαι», όπως κάνουν οι ήρωες στην παράσταση. Εκείνη άνοιξε τα μάτια, έκανε παύση και είπε «Σκέφτομαι ότι με κοιτάς κατάματα και δεν έχω ιδέα τι θες να σου απαντήσω». Σειρά είχε ο Σταύρος που στην ίδια ερώτηση απάντησε «Σκέφτομαι αυτό που μόλις συνέβη, ότι ρώτησες την Ελένη τι σκέφτεται. Σκέφτομαι ότι είχε πλάκα. Η αντίδρασή της είχε κάτι το αστείο και ευαίσθητο και είχε να κάνει με το πνεύμα του έργου». Και πράγματι η παράσταση εξελίσσεται κάπως έτσι. Μια έρωτηση, το «τι σκέφτεσαι», πλανάται στον αέρα, συμβαίνουν άσχετα γεγονότα και οι ήρωές μας δίνουν απαντήσεις. Μπορεί να σου πουν κάτι πολύ βαθυστόχαστο ή πολιτικό και στην επόμενη ερώτηση να σου πουν κάτι κοινότυπο και χαζό. Όπως μας λέει και ο Σταύρος «Και η χαζομάρα, κάποιες φορές, είναι αναγκαία».

4frontal-09 4frontal-08

Κάθε Κυριακή στο θέατρο και καθημερινές σε σχολεία σε όλη την Αττική, οι 4Frontal ανεβάζουν για το νεανικό κοινό, την ‘Αντιγόνη’ του Σοφοκλή. «Το νεανικό κοινό έχει πολύ ενδιαφέρον», εξηγεί ο Θανάσης «αν και πρέπει να φωνάζουμε λίγο περισσότερο». Οι νεανικές παραστάσεις που γίνονται σε σχολεία αντιμετωπίζουν διαφορετικές συνθήκες κάθε φορά. Η Αριστέα εξηγεί «Τον χώρο στον οποιο θα παίξουμε τον βλέπουμε πρώτη φορά 15 λεπτά πριν τη παράσταση. Στο σχολείο δεν υπάρχει ατμόσφαιρα, η ψευδαίσθηση που σου δημιουργεί το θέατρο χάνεται. Να φανταστείς δεν υπάρχουν σκηνικά, ούτε φωτισμός, ούτε σκηνή πολλές φορές. Όπως είναι φυσικό, όταν βρίσκεσαι στο ίδιο επίπεδο με τα παιδιά, σε απόσταση ενός μέτρου, νοιώθεις απόλυτα εκτεθειμένος». Άραγε τα λυκειόπαιδα έχουν θεατρικά ερεθίσματα; «Σπάνια συναντάς άτομα που να έχουν κάποια εξοικείωση με το θέατρο», μου απάντησε η Ελένη. «Πολλές φορές νομίζεις ότι συγχέουν το θέατρο με την τηλεόραση και έτσι συναντάς παρέες οι οποίες κάθονται στο ενάμιση μέτρο από εσένα και μιλούν κανονικά, λες και δεν είσαι παρόν. Δεν τα αδικώ όμως. Εμείς στο χώρο τους είμαστε εισβολείς, δεν είναι εύκολο να επιβάλλουμε τους κανόνες μας. πρέπει να κερδίσουμε την προσοχή τους». Ο Σταύρος μας διηγείται διάφορα παρατράγουδα από παραστάσεις σε σχολεία, με σχόλια όπως το ‘Σίγουρα δεν είναι Sirina Productions;’ και καταλήγει στο εξής «όταν έχεις να κάνεις με παιδιά βάζεις ένα στοίχημα με τον εαυτό σου να τα κερδίσεις με το έργο που θα παίξεις. Μπορεί να είναι Ούννοι, να λένε καφρίλες, αλλά αν τους αρέσει η παράσταση ησυχάζουν, παρακολουθούνε, και μπαίνουν μέσα στο έργο. Είναι ένα αγνό ακροατήριο. Δίνεται πιο εύκολα, παίρνει πιο πολλά. Αντίθετα οι ενήλικες, που ξέρουν πώς να φερθούν και έχουν ένα υπόβαθρο θεατρικής κουλτούρας δεν παίρνουν τόσα πολλά από τις παραστάσεις».

Ως έφηβοι οι ίδιοι, δεν περίμεναν ότι θα γίνονταν ηθοποιοί. «Δεν το περίμενα ποτέ», λέει η Ελένη, «ταυτόχρονα αναγνωρίζω πολύ τον εαυτό μου στα παιδιά του σχολείου. Δεν βλέπω μεγάλες διαφορές. Με το ίδιο ενδιαφέρον ή την ίδια αδιαφορία θα συμπεριφερόμουν και εγώ σε αντίστοιχες περιστάσεις». Για την Νεφέλη, έμπνευση στάθηκε η Ηλέκτρα του Πίτερ Στάιν στην Επίδαυρο, ενώ η Αριστέα που μεγάλωσε στα Χανιά είχε μοναδικό ερέθισμα τον κινηματογράφο «Μου άρεσαν πολύ οι ταινίες και ήθελα και εγώ όταν μεγαλώσω να μπορώ να προκαλώ μεγάλα συναισθήματα που θα συγκινούσαν τον κόσμο, κάνοντας μια τέχνη». Ο Θανάσης, πάλι, ήξερε από μικρός ότι ήθελε να γίνει ηθοποιός, οπότε παρακολουθούσε με προσοχή στο θέατρο «αλλά πέρα από αυτό καφρίλα, κλασσικά».

4frontal-11 4frontal-10

Με γέλια θυμούνται το πρώτο καιρό που βγήκε ‘Ο Μουνής’ στο θέατρο και κάποιο site έγραψε ‘Ο Μοϋνής, παιδική παράσταση’ και άρχισαν να το αναδημοσιεύουν διάφορα site. «Απλά τρελαθήκαμε να στέλνουμε mail ότι δεν είναι παιδική παράσταση», λέει ο Θανάσης και η Αριστέα συμπληρώνει, «Μακάρι να έρχονταν μαθητές στον ‘Μουνή’. Θέλουμε να δείξουμε στα παιδιά ότι το θεατρο δεν είναι ένα πράγμα, δεν είναι μόνο αυτό που βλέπει κανείς στα μεγάλα θέατρα. Υπάρχουν διαφορετικές οπτικές και ιστορίες». Η Νεφέλη πάλι θυμάται την πιο μικρή σε ηλικία κοπέλα που παρακολούθησε τον ‘Μουνή’, «είχε έρθει με την μαμά της και μας είπε χαρούμενη ότι πάει στο λύκειο. Ήταν μια όμορφη συνάντηση».

Η ομάδα των 4Frontal αποτελείται από 14 άτομα που στην ουσία αποτελούν την τάξη που αποφοίτησε το 2011 από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Τα μέλη της ομάδας ανάλογα με τη χρονική περίσταση αναλαμβάνουν διαφορετικούς ρόλους στην ομάδα, εμπλέκονται περισσότερο ή λιγότερο, φεύγουν και επιστρέφουν. Με τον τρόπο αυτό η ομάδα έχει καταφέρει να διατηρήσει τη φρεσκάδα της και την καύλα του θεατρικού παιχνιδιού που συναντά κανείς στις σχολές θεάτρου.  Οι εντάσεις στην ομάδα είναι κάτι το αναμενόμενο, «θες οι ορμόνες, το αίσθημα του ανικανοποίητου, όλο και κάποιος θα γκρινιάξει», λένε αστειευόμενοι. «Για να λειτουργήσει η ομάδα, αναγκαζόμαστε να αναλάβουμε πολλούς ρόλους, έχουμε αναλάβει την παραγωγή, τη διαφήμιση, την επικοινωνία, μέχρι και φορέματα έχουμε ράψει», εξηγεί ο Σταύρος και ο Θανάσης μονολογεί «Αχ και την εφορία, εμείς».

Κλείνοντας με κάποιες σκέψεις για το μέλλον, η Αριστέα μας εξομολογείται ότι οι 4Frontal ονειρεύονται ένα μέγαρο. «Λέμε συχνά μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι θέλουμε το μέγαρο των 4Frontal. Τα όνειρα είναι τζάμπα οπότε ονειρευόμαστε ελεύθερα. Πιστεύουμε πάντως ότι κάποια στιγμή έχουμε τον δικό μας χώρο. Εκεί θα συνεχίσουμε αυτό που έχουμε ξεκινήσει, θα είμαστε μια μεγάλη οικογένεια ηθοποιών, θα κάνουμε ωραίες συνεργασίες και θα παίζουμε τα έργα που μας εμπνέουν».

4frontal-05 4frontal-04 4frontal-03 4frontal-02 4frontal-01

http://4frontal.com/

https://www.facebook.com/4Frontal

Οι παραστάσεις ‘Ο Μουνής’, ‘Αντιγόνη’ και ‘Όλα τα μανιτάρια τρώγονται’ παίζονται στο Θέατρο Νέου Κόσμου

Η συνέντευξη και η φωτογράφιση έγιναν στο καφέ Λιόσπορος, Μιαούλη 24, Αθήνα