Από μικρή ηλικία ήθελε να γίνει ηθοποιός. Βέβαια στην υποκριτική την λέξη «συνεχίζεται» την είπε μόνο όταν πήρε το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη». Επιβεβαιώθηκε τότε η επιλογή της, πως αυτό που σκεφτόταν για τον εαυτό της ήταν το σωστό. Η Μαρίνα Ασλάνογλου είναι ένα πρόσωπο που διακρίνεται από έντονη ειλικρίνεια, χαμογελάει, συγκινείται με απλά πράγματα και νοσταλγεί τις παλιές, αθώες και ρομαντικές εποχές. Θυμάται τα πάντα, συζητά τα καλά και τα κακά, αφού όλα αυτά τα θεωρεί απαραίτητα κομμάτια που ενώνουν το παζλ της ζωής μας. Συναντηθήκαμε στο θέατρο Άνεσις, αφορμή τη παράσταση «Τζόρνταν» στην οποία πρωταγωνιστεί. Μια αληθινή ιστορία που είχε συγκλονίσει την Βρετανία το 1987 με κεντρικό πρόσωπο την Σίρλεϊ Τζόουνς, μια γυναίκα κακοποιημένη από τον εραστή της η οποία μένει έγκυος και όταν προσπαθούν να την χωρίσουν από το παιδί της, τον 13 μηνών Τζόρνταν, αυτή το στραγγαλίζει, πιστεύοντας ότι έτσι θα το λυτρώσει από την δυστυχία.

m.aslanoglou-02

Παρακολουθείς τις πολιτικές εξελίξεις; Πώς βλέπεις την νέα μορφή διακυβέρνησης;
Όσο μπορώ, παρακολουθώ. Βασικά δεν μου αρέσει να δηλώνω δημόσια τις πολιτικές μου πεποιθήσεις. Απλά είναι μια φάση της ζωής μου, από αυτά που έχω δει, που περιμένω πιο αισιόδοξα την αλλαγή που είναι να γίνει. Θέλω να δοθεί η ευκαιρία σε αυτόν τον άνθρωπο και την νέα κυβέρνηση, γιατί παρακολουθούμε όντως μια αλλαγή 360 μοιρών.

Ανήκεις σε αυτούς που διαλέγουν την αντίδραση ή την επανάσταση των σιωπηλών;
Δεν ξέρω αν βγαίνει κάποιο αποτέλεσμα, είτε με το ένα είτε με το άλλο. Θέλω να δω πράξεις και δραστικά μέτρα, πιστεύω στον συντονισμό και, αν υπάρχει, κάτι θα γίνει.

Οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους στην εποχή που ζούμε;
Πολλά πράγματα έχουν χάσει το νόημα τους.  Ο ρομαντισμός, οι σχέσεις, η επαφή και η επικοινωνία. Είναι στο χέρι μας να τις ξαναβρούμε, εγώ παλεύω για αυτό καθημερινά. Είμαι λίγο παλαιών αρχών σε αυτά τα θέματα. Θα ήθελα να μου στείλει κάποιος ένα γράμμα, δεν θέλω άλλο mail ή like. Όταν δεν είχαμε τηλέφωνα και περιμέναμε πότε θα μας πάρει η φίλη ή ο φίλος μας, ήταν κάτι μαγικό, τώρα σε βρίσκει ανά πάσα στιγμή.

Πες μου κάτι που σε εξοργίζει.
Με εξοργίζει πολύ το ψέμα, το μισώ, ίσως γιατί είμαι βαθιά ειλικρινής. Ούτε σκονάκι στο σχολείο δεν μπορούσα να κάνω. Όσο και να πονάει ή να πληγώνει η αλήθεια, αυτή είναι. Επίσης, οργίζομαι με την αγένεια και έχει τύχει στο χώρο μου να συναντήσω πολλούς αγενείς, ηθοποιούς και θεατές.

Η διαδρομή ενός ηθοποιού χτίζεται από τους ρόλους
Και από το γερό του στομάχι, θα συμπληρώσω. Πρέπει να είσαι απόλυτα αποφασισμένος για όλα, ακόμα και ότι θα μείνεις χωρίς δουλειά. Οι σωστές επιλογές και οι σωστές συνεργασίες είναι αυτές που καθορίζουν την διαδρομή ενός ηθοποιού. Επίσης, να έχεις ένα χαρακτήρα σε ό,τι διαλέγεις, να μην μπερδεύεις τον κόσμο, πιστεύοντας ότι μπορείς να τα κάνεις όλα.

m.aslanoglou-01

Γιατί διάλεξες να πρωταγωνιστήσεις πάλι στο θεατρικό έργο «Τζόρνταν»;
Είναι κάτι που αγαπώ, που πίστευα ότι δεν έχει κλείσει ο κύκλος και επειδή δεν ήθελα να καθίσω. Ήταν μεγάλη απόφαση για μένα να παραιτηθώ από το Εθνικό Θέατρο, χωρίς να έχει γίνει καμία ρήξη, απλά δεν με κάλυπτε καλλιτεχνικά. Δεν θέλω να κάνω εκπτώσεις ούτε στην δουλειά μου ούτε στην ζωή μου, αλλά να κάνω κάτι που θα γεμίζει την ψυχή μου, όπως είναι ο Τζόρνταν.  Κάνω την παραγωγή και τα έχω αναλάβει όλα για πρώτη φορά και σε πληροφορώ ότι είναι πολύ δημιουργική η περίοδος αυτή για τον εαυτό μου. Έπεσα σε ένα βύθισμα, δεν έχω μάθει να κάθομαι και κάπως έτσι πάρθηκε η απόφαση.

Το έργο τι διδάσκει;
Την βαθιά αγάπη και το αδιέξοδο που υπάρχει στους ανθρώπους. Πάντα υπάρχει μια λύση, αρκεί κάποιος να στην δείξει. Τίποτα δεν είναι θέμα τύχης, όλα είναι θέμα επιλογής.

Τι εισπράττεις από αυτό το έργο και τι μεταδίδεις στους θεατές;
Μου κίνησε το ενδιαφέρον ότι είναι αληθινή ιστορία. Έχω σπουδάσει ψυχολογία και ήθελα να δω το προφίλ του εγκληματικού νου. Έτσι ήταν ένα έργο κοντά στα ενδιαφέροντά μου, συνδυάζοντας και το θέατρο αλλά και την ψυχολογία. Μια γυναίκα που σκότωσε το παιδί της, την οποία εγώ την άκουσα, την πήρα από το χέρι και την αθώωσα και μέσα μου και πάνω στην σκηνή. Μέσα από την δική μου φωνή ήθελα να δείξω πως τα πάντα ανατρέπονται στην ζωή των ανθρώπων και πως μπορείς να πάρεις μια απόφαση σε αδιέξοδο από βαθιά και απέραντη αγάπη και όχι από μίσος και εκδίκηση.

m.aslanoglou-04

Τι σημαίνει συγχωρώ;
Εγώ προσπαθώ να συγχωρώ. Είναι πολύ εγωιστικό να μην δίνεις μια δεύτερη ευκαιρία. Ακόμη και ο θεός συγχωρεί. Πάντα δικαιολογώ και βλέπω τις φάσεις αλλά και τις συνθήκες που έχουν φέρει τους ανθρώπους σε αντίστοιχες πράξεις. Υπήρξε περίοδος που και εγώ ήμουν δύστροπη, είχα αδικήσει ανθρώπους ή ήμουν περίεργη, αλλά δεν είμαστε πάντα έτσι. Άρα η συγχώρεση είναι ανακούφιση. Δεν θέλω να κρατάω απωθημένα και εκκρεμότητες στην ψυχή μου.

Έχεις προδοθεί και πώς αντιμετωπίζεις μια τέτοια κατάσταση;
Με πολλή σκέψη προσπαθώ να τα βρω με το εαυτό μου. Από εκεί ξεκινάς για να μπορέσει να τα βρεις και με τους άλλους. Πετάω τους τοξικούς ανθρώπους και τις τοξικές σκέψεις περνώντας από μια μεγάλη διαδικασία αναζήτησης. Πράγματα που με είχαν στενοχωρήσει και πιέσει στο παρελθόν, δεν τα επαναλαμβάνω. Όταν δεν περνάω καλά, φεύγω. Είμαι 37 ετών, κάναμε τις υποχωρήσεις μας  και πάνε αυτά, λοιπόν. Ζω καλά και προσπαθώ να είμαι χαρούμενη. Όλα περνάνε, υγεία να υπάρχει.

Πώς ανακαλύπτει κανείς τα όρια του εαυτού του;
Όταν τα ξεπερνάει.

Υπήρξε μια στιγμή που θεώρησες ότι τα ξεπέρασες;
Πριν από δύο χρόνια. Στην στάση ζωής, στις σκέψεις και τις αντιδράσεις μου. Ήμουν πολύ νευρική, δεν σήκωνα μύγα στο σπαθί μου, ό,τι και να μου έλεγες επιτιθόμουν. Από κάποιες καταστάσεις και γεγονότα που έγιναν, μπήκα στην διαδικασία να σκεφτώ. Είδα τον καθρέφτη μου και είπα «σου αρέσει αυτό που βλέπεις, τι κάνεις, γιατί είσαι έτσι, γιατί φθείρεσαι ή αναλώνεσαι, νευριάζεις, ψάξε τι είναι αυτό και λύσε το». Έχω περάσει πολλές ώρες μόνη μου για να το βρω. Μου αρέσει η μοναχικότητα, να απομονώνομαι ακόμα και όταν είμαι με πενήντα άτομα γύρω μου.

Είχες περάσει περίοδος κατάθλιψης;
Φυσικά. Και με βοήθησε η ψυχολογία που έχω σπουδάσει να αντιμετωπίσω πιο γρήγορα την θλίψη μου. Θεωρείται ταμπού να μην μιλάς για την κατάθλιψη, αλλά ευτυχώς έχει εξελιχθεί. Όταν πονάει η κοιλιά σου ή το δόντι σου, πας στο γιατρό. Αν πονάει η ψυχή σου, πού θα πας; Ήθελα, λοιπόν, μια βοήθεια. Ναι μεν είχα τους φίλους μου ή την οικογένειά μου, αλλά θες και έναν άνθρωπο αντικειμενικό απέναντι σου, για να του πεις αυτά που δεν λες ούτε στον ίδιο σου τον εαυτό. Δεν ντρέπομαι να πω ότι έχω περάσει κατάθλιψη και ότι είχα περάσει δύσκολα. Όλοι οι άνθρωποι, σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό, περνάνε μια μορφή κατάθλιψης. Το 50% της θεραπείας είναι η αποδοχή,  να καταλάβεις ό,τι έχεις και να βγεις πάνω από το πρόβλημα, γιατί είμαστε πιο δυνατοί από τα προβλήματά μας.

m.aslanoglou-05

Πώς αντιμετώπισες όλη αυτή την ιστορία με τον χωρισμό σου; Πώς είναι να βλέπεις κάθε μέρα στα περιοδικά σελίδες της ζωής σου;
Ήταν μια δύσκολη περίοδος, γιατί πήγαινα να πάρω τσιγάρα και έβλεπα την μούρη μου. Βέβαια, είναι μέρος του επαγγέλματος. Αν θέλεις να προστατευτείς, πάντως, μπορείς να το κάνεις. Είναι θέμα επιλογής. Εγώ έκανα ένα χρόνο να μιλήσω, δεν ήθελα και δεν πήγαινα πουθενά. Ήθελα να το περάσω μόνη μου. Οχυρώνεσαι και δεν βλέπεις τηλεόραση, δεν διαβάζεις, δεν ακούς και αποστασιοποιείσαι από όλο αυτό.

Οι φίλοι τι ρόλο παίζουν στην ζωή σου;
Πολύ σημαντικό. Έχω πάρα πολλούς γνωστούς και ελάχιστους φίλους. Σχέσεις ζωής. Αδέρφια.

Γιατί δεν διεκδικούμε τα ‘θέλω μας’;
Γιατί φοβόμαστε. Ο φόβος καταργεί το συναίσθημα. Ζούμε με στεγανά και κοινωνικές ηθικοπλαστικές συνθήκες, τύπου ‘χώρισες; Πήρες διαζύγιο’; Ντροπή. Όλα είναι μες στην ζωή.

Κάτι που σου προκαλεί φόβο.
Ο θάνατος, η αρρώστια και ο πόλεμος. Τότε με τα Ίμια, θυμάμαι ήμουν στο σχολείο και είχα πανικοβληθεί (γέλια).

Πρέπει να βιώσεις από σκοτάδι για να ανακαλύψεις το φως;
Βέβαια. Πρέπει να βυθιστείς, να πέσεις, μετά να σηκώσεις το κεφάλι και να βλέπεις τα αστέρια, ώστε να πας να τα φτάσεις. Έχω βαλίτσες που κουβαλώ εμπειρίες και διαδρομές. Από ό,τι έχει συμβεί στην ζωή μου, έχω πάρει κάτι. Είναι αυτά που με έχουν δυναμώσει και  ωριμάσει. Δεν μετανιώνω για τίποτα, ό,τι και να συμβεί κάτι παίρνεις.

Μια εικόνα που δεν θα ξεχάσεις ποτέ και ποιο το ωραιότερο ταξίδι σου.
Ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα το καλοκαίρι στην Νάξο. Είχαμε ξενυχτήσει με δύο φίλους και είχαμε φτάσει μέχρι το πρωί, καπνίζαμε στην βεράντα, χωρίς να μιλάμε και κοιτούσαμε στο ίδιο σημείο. Ένιωθα τόσο γεμάτη και τόσο ωραία. Πανέμορφο. Το ωραιότερο ταξίδι το έκανα στο Λονδίνο μόνη μου μια ολόκληρη εβδομάδα. Ήταν τότε στις σκοτεινές περιόδους της ψυχής μου. Ενεργοποιήθηκα, έκλεισα τα εισιτήρια, έμενα και έτρωγα μόνη μου. Αγόρασα άπειρα βιβλία, πήγα σε πολλά θέατρα, είδα πολλά θεατρικά έργα, έπαιζε και εκεί τότε ο Τζόρνταν. Πέρασα πάρα πολύ ωραία, ήταν κάτι διαφορετικό, ήμουν μόνη μου σε μια άλλη χώρα.

m.aslanoglou-07

Έχεις ένα προσωπικό καταφύγιο;
Είχα, αλλά δυστυχώς λόγω οικονομικών δυσχερειών, δεν μπορώ να το έχω πια. Ένα σπίτι στο Σούνιο. Άνοιγες το παράθυρο, έβγαινες στο μπαλκόνι, είχε βραχάκια, δίπλα η θάλασσα. Ήταν 80 τετραγωνικά και αποτελούσε τον παράδεισο μου. Ξυπνούσα, έπεφτα στην θάλασσα, μαγείρευα, έπεφτα στην θάλασσα, κοιτούσα το απέραντο γαλάζιο και έφευγε το μυαλό μου.

Πότε βιώνεις τον έρωτα;
Μου αρέσει ο έρωτας, τον διεκδικώ και τον θέλω στην ζωή μου. Με κάνει να νιώθω όμορφα, δεν τον φοβάμαι. Ερωτευμένη αισθάνομαι όταν θέλω να δω κάποιον πολύ, όταν μου λείπει και όταν ξυπνάω ένα πρωί και τον έχω ανάγκη.

Η αληθινή αγάπη;
Είναι αυτό που δεν φεύγει ποτέ. Όταν αγαπήσω και δώσω την καρδιά μου, θα είναι  αιώνια, φιλική και ερωτική. Μετά τον έρωτα, μόνο η αγάπη μένει.

Τι όνειρα κάνεις;
Εμένα τα όνειρα με συντηρούν. Τα αγαπώ. Δεν κάνω μεγάλα όνειρα αλλά υλοποιήσιμα. Ο Τζόρνταν είναι ένα όνειρο, το ότι τα λίγα χρήματα που είχα τα έβαλα στην παραγωγή αυτού του θεατρικού, σημαίνει κάτι. Μου αρέσει να ονειρεύομαι, το έκανα από μικρή. Έπεφτα στο κρεβάτι και έλεγα τι να ονειρευτώ για να με πάρει ο ύπνος. Τέτοια πράγματα μου δίνουν χαρά, απλά, ένα βιβλίο που θα μου πάρεις ή να μου διαβάσεις ένα ποίημα και να κλαίω.

m.aslanoglou-08

Υπάρχει κάτι που νοσταλγείς;
Τις παλιές εποχές, που κρυβόμασταν, που φλερτάραμε ή βγαίναμε έξω με το ρολόι και αν αργούσαμε μας μάλωναν οι γονείς μας. Ή όταν λάμβανες ένα γράμμα στο γραμματοκιβώτιο από έναν που ήθελες, τώρα το φλερτ είναι στο facebook  και όσοι σου μιλούν πολύ εκεί, έξω δεν σου μιλούν καθόλου. Κάθονται μόνοι τους, δεν επικοινωνούν μεταξύ τους οι άνθρωποι και διαλέγουν τον συμβιβασμό, επιλέγοντας ανθρώπους που δεν τους γεμίζουν συναισθηματικά.

Τι είναι ευτυχία για σένα;
Μια όμορφη καλημέρα, μια ωραία αγκαλιά, ένα ωραίο τραγούδι, μια ξεχωριστή εικόνα, ένα αγαπημένο ποίημα, πράγματα καθημερινά που δεν εκτιμάμε. Ακόμα και  μια σοκολάτα, ήσυχα πράγματα.

ΤΖΟΡΝΤΑΝ/ ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΡΙΤΗ 21:00
ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΣΙΣ, Λεωφόρος Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι, Αθήνα
15 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ (φοιτητικό, άνω των 65 ετών, ανέργων, γκρουπ)

Η φωτογράφιση έγινε στο Mind the Gap στο Κολωνάκι.

m.aslanoglou-06

Η φωτογράφηση έγινε στo Mind tha Gap, Αναγνωστοπούλου 9 Κολωνάκι.