Η έκθεση του Άγγελου είναι σύγχρονη, έντονη, καθόλου στατική. Στους Breeder βρήκε όχι μόνο καλή φιλοξενία αλλά και το συνωμοτικό κλείσιμο του ματιού που σε βοηθά να πας τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα. Είναι από τις εκθέσεις που αξίζει να σηκωθείς να πας για να νιώσεις ότι έχεις επαφή με το καινούργιο, με το μπροστά, με την εξέλιξη της τέχνης.

Τον Άγγελο τον ξεχωρίζω γιατί έχει έναν ποιητικό ίσκιο (και φαίνεται αφηρημένη μπαρούφα αυτό που λέω) διαθέτει έναν σκασμό χιούμορ και η καθαρότητα της σκέψης του είναι σαν νερό που φτάνει στη πηγή μόλις το πρώτο χιόνι λιώσει. Ξέρει να είναι σύγχρονος χωρίς να κάνει τίποτα για αυτό, μόνο επειδή ακολουθεί το ένστικτό του. Ο Άγγελος σε αυτή τη δουλειά θυμίζει έναν επιδέξιο υλοποιητή ονείρων, οπτικοποεί όνειρα, ψηλαφεί τις εσωτερικές διαμάχες και μας φέρνει αντιμέτωπους με την φόδρα των πραγμάτων. Οι απαντήσεις του μοιάζουν σαν μυσταγωγικό μάντρα αυτοΐασης . Η τέχνη είναι το παυσίπονο για τον πονοκέφαλο της ζωής μας λέει και ο έρωτας είθε να είναι ένα road trip με λίγες αποσκευές.

IMG_1596IMG_1603

Τι πραγματεύεται η καινούργια έκθεση;
H νέα έκθεση Μirage Machines στην γκαλερί Breeder αποτελείται από μια σειρά ιστοσελίδων που τις έχω μεγάλες προβολές και θα τις περιέγραφα κάτι σαν τεχνητές μηχανές ονείρου. Αυτές παράγουν σουρεαλιστικά οπτικά πειράματα φόρμας και χρώματος και αποσυνδέουν τον θεατή προσωρινά από έννοιες χρόνου, χώρου και πραγματικότητας. Αλλά πραγματεύομαι και έννοιες παιχνιδιού, κίνησης, επανάληψης και τυχαιοποίησης. Κάποιες ιστοσελίδες μπορεί να τις αλλάζω κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Η έκθεση δεν θα είναι καθόλου στατική.

Πόσο καιρό δούλευες πάνω στην ιδέα σου;
Δεν πήρε καθόλου καιρό. Νομίζω όταν παίρνει πολύ καιρό να κάνεις κάτι στην Τέχνη είναι αποτυχία. Δεν είμαι από τους καλλιτέχνες του τσίκι τσίκι. Oι ιδέες πρέπει να είναι «boom». Η έκθεση Mirage Machines θέλω να είναι μία εμπειρία, να «πλοηγείσαι» στην γκαλερί και να ξεχνάς λίγο που είσαι. Όλα αυτά τα χρόνια έχω κάνει γύρω στις 70 ιστοσελίδες έργα και κάπως ήθελα να βάλω παλιότερες με πιο πρόσφατες ιστοσελίδες μαζί.

Δεν είναι δηλαδή μια τυποποιημένη έκθεση;
Κάπως βαριέμαι τις τυποποιημένες εκθέσεις, δηλαδή το σχεδιάκι στον τοίχο με αυτό το απρόσωπο βιομηχανικό κάτασπρο φως από πάνω του. Αυτό το πολύ generic στιλ, οι γκαλερί έχουν γίνει σαν να είσαι σε φυλακή. Οι Breeder είναι πολύ τολμηροί και δεν είχαν καμία αντίρρηση για την ιδέα μου, παρόλο που είναι μια έκθεση μη εμπορική.

IMG_1806IMG_1821

Πώς ξεκινάς να δουλεύεις μια ιδέα; έχεις τη ανάγκη να κάνεις κάτι συγκεκριμένο;
Ξεκινάω να δουλεύω αφού έχω μία ιδέα και όπως είπα έρχονται από εκεί που δεν το περιμένεις. Είμαι καλλιτέχνης που δεν κάνω έργα κατά παραγγελία αλλά δουλεύω συνεχώς για πράγματα, είτε έχω ή όχι μελλοντικές εκθέσεις.

Πώς κάτι αφηρημένο γίνεται συγκεκριμένο;
Μετά από τόσο καιρό φροϋδικής ψυχανάλυσης πολλή δουλειά την κάνω όταν κοιμάμαι και δεν κάνω πλάκα. Ξυπνάω μερικές φορές μέσα στην νύχτα και σημειώνω όνειρα ή κάποιες άλλες φορές ξυπνάω από ανησυχία για κάτι και αυτόματα συνδέεται το παζλ μεταξύ ασυνείδητου και συνειδητού. Δεν ξέρω αν ακούγεται αφηρημένο αυτό, αλλά αν έχεις κάνει και λίγο ψυχοθεραπεία μπορείς να δαμάζεις το ασυνείδητο και να βγάλεις κάπως άκρη. Όλοι οι καλλιτέχνες έχουν στενή επαφή με το ασυνείδητο. Παράλληλα με έχει βοηθήσει και ο διαλογισμός που κάνω κάθε πρωί πριν ξεκινήσω οτιδήποτε. Αυτό με κάνει να συγκεντρώνομαι καλύτερα.

Ο διαλογισμός βοηθά δηλαδή τον εστιασμό σου;
Ξέρεις, πλέον με το internet τριγύρω σου, το μυαλό δεν μπορεί να επεξεργαστεί τόση πληροφορία και μπορείς να χαζεύεις για ώρες, να χαθείς μες στην βλακεία, σε μια μαύρη τρύπα -που και αυτό καμιά φορά χρειάζεται να το κάνεις, μέχρι να καταλήξεις σε κάτι.

IMG_1792IMG_1552

Τι σου δίνει έμπνευση;
Οι άνθρωποι και ιδέες που δεν μιμούνται το σύστημα. Πράγματα που είναι πολύ απλά αλλά δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ. Ένα ταξίδι σε ένα μουσείο, σε ένα βιβλίο.

Πώς αντιλαμβάνεσαι την έννοια του καλλιτέχνη; Πώς το ορίζεις
H έννοια του καλλιτέχνη είναι πολύ ευρεία στην εποχή μας. Καταρχήν θεωρώ καλλιτέχνη έναν συνδυασμό ιδιοτήτων, κάποιον με ασύμβατη σκέψη, αποφασισμένο με συνεχή ανανέωση και κυρίως γερό στομάχι. Αυτός μπορεί να είναι ενίοτε εικαστικός, ποιητής, συγγραφέας, φιλόσοφος, ακτιβιστής, αρχιτέκτονας, προγραμματιστής, φυσικός, κάποιος που θα μας κάνει να ατενίσουμε αυτά που είναι γύρω μας από μια «άλλη» πλευρά .

Ακούς τις κριτικές των δικών σου ανθρώπων;
Πάρα πολύ. Εντούτοις αυτοί είναι πολύ λίγοι.

Ποιο είναι το πιο μεγάλο φρικάρισμα που έχεις πάθει σχετικά με την δουλεία σου;
Κάποια στιγμή με απασχολούσε το οικονομικό θέμα αλλά πλέον με απασχολεί η «προσωρινότητα». Ο κόσμος έχει τόσα ερεθίσματα αισθητικά και κοινωνικά που τα πάντα γίνονται αμέσως «παλιά», «βαρετά». Η διάρκεια και η συνέχεια είναι έννοιες πολύ σημαντικές στην σύγχρονη κουλτούρα.

IMG_1782IMG_1551

Παραμένεις addict με την τεχνολογία;
Όχι, καθόλου. Μου αρέσει η τεχνολογία και την χρησιμοποιώ σαν να πατάω το κουμπί της καφετιέρας να κάνω καφέ. Τίποτα παραπάνω.

Πού σου αρέσει να ξοδεύεις τα λεφτά σου;
Σε βιβλία και ταξίδια.

Τον χρόνο σου;
Σε βιβλία και ταξίδια. Αν είχα περισσότερο χρόνο θα έπαιζα videogames.

Πώς νιώθεις στους Breeder; Πώς έτυχε και δείχνεις τη δουλειά σου εκεί;
Με τους Βreeder γνωριζόμαστε χρόνια, αλλά είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε. Είναι μια από τις πολύ λίγες γκαλερί που κατάφεραν όχι μόνο να παραμείνουν ανοιχτές μέσα σε αυτήν την κρίση, αλλά παράλληλα και να κάνουν πράγματα στο εξωτερικό. Συμμετέχουν σε όλες τις μεγάλες φουάρ σε όλον τον κόσμο και είναι η μόνη γκαλερί που έχει «εξάγει» τόσους Έλληνες καλλιτέχνες.

Υπάρχουν γκαλερί που είναι στη μόδα;
Ναι, δεν είναι κακό να είναι στην μόδα μια γκαλερί.

IMG_1741IMG_1619

Τι θέλεις να δώσεις μ αυτή την έκθεση;
Μήπως πάρω αντί να δώσω; Αυτό που παίρνω με την Mirage Machines είναι ότι τα βλέπω αυτά τα έργα όλα μαζεμένα σαν μια μεγάλη εγκατάσταση .

Η τέχνη πρέπει κάπου να μας πηγαίνει;
H Τέχνη πρέπει να είναι σαν ασπιρίνη και να μας περνάει τον πονοκέφαλο της ζωής όπως έχει πει ο Duchamp.

Πως καταλαβαίνει ένας καλλιτέχνης ότι είναι σύγχρονος ότι συμβαδίζει με το καινούργιο;
Το παλιό, πάντως, μπορεί να είναι πιο σύγχρονο από το σύγχρονο. Διάβαζα πρόσφατα μια συνέντευξη του Duchamp που την έχει δώσει κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και ήταν σαν να διάβαζα το περιοδικό Frieze το 2025.

Τι απαντάς σε όσους λένε ότι η μοντέρνα τέχνη είναι ακαταλαβίστικη και μπορεί να την κάνει ο οποιοσδήποτε;
Δεν απαντάς σε αυτά τα σχόλια.

Η Ελλάδα έχει καθόλου αφυπνιστεί στο θέμα της μοντέρνας τέχνης ;
Η Ελλάδα αρχίζει και αφυπνίζεται πολιτικά και κοινωνικά υπάρχει και η ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα αφυπνιστεί και η Τέχνη της.

Τι μπορεί να αποτελέσει παιδεία στη τέχνη;
Δεν ξέρω αν μου αρέσει να λέω κάνε αυτό ή δες αυτό. Αλλά σαφώς το μάτι εκπαιδεύεται από μόνο του όταν βλέπεις περισσότερα.

Ποιο είναι το κακό σπυρί της τέχνης, έχεις εντοπίσει κάποιο ενοχλητικό εξόγκωμα;
Η τέχνη δεν έχει ενοχλητικά εξογκώματα, ο κόσμος στην Τέχνη είναι άστα να πάνε. Για παράδειγμα, the talk of the town, η απόλυση της Αννας Καφέτση. Μ’ έχει στεναχωρήσει πολύ γιατί είναι από τους λίγους ανθρώπους με τέτοια ακεραιότητα και συνοχή.

IMG_1726

Και η απόλυση γίνεται πριν τα εγκαίνια;
Μα πώς είναι δυνατόν να την απολύεις λίγο πριν από το εγκαίνια της μόνιμης στέγης του Μουσείου που αυτή το ίδρυσε και έχει κάνει τόση δουλειά τόσα χρόνια; Είναι τελείως φασιστικό. Όλο αυτό, βέβαια, «κατασκευάστηκε» στα μέτρα και στα συμφέροντα κάποιων και τους ήρθε γάντι.Το συζητάω καμιά φορά με επιμελητές και καλλιτέχνες από το εξωτερικό και νομίζουν ότι κάνουμε πλάκα. Εύχομαι ο νυν υπουργός να αποκαταστήσει άμεσα αυτήν την τεράστια αδικία

Υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες που ξεχωρίζεις;
Δεν θέλω να πω ονόματα γιατί μπορεί να το μετανιώσω.

Πώς έχει εξελιχθεί η σχέση με τον ανήσυχο ασημένιο καναπέ σου; Έχεις ακόμα την ανάγκη να ξαπλώνουν οι φίλοι σου και να σου λένε πράγματα;
Νομίζω ότι την ανάγκη την έχουν περισσότερο οι φιλοξενούμενοί μου. Μπορείς να αντισταθείς σε ένα τόσο αναπαυτικό και γυαλιστερό καναπέ;

Τι σου δίνει χαρά το τελευταίο διάστημα;
Το σκυλάκι μου, ο Lupo.

Πόσο δύσκολο είναι να αντέξει μια σχέση στον χρόνο;
Πολύ εύκολα αν υπάρχει περισσότερη αυτονομία, λιγότερη ζήλια.

Ποια είναι μια μεγάλη σου ανάγκη;
Να κάνω ένα μεγάλο road trip.

Ο έρωτας τι είναι για σένα;
Ένα μεγάλο road trip.

Σε τι νιώθεις ευτυχία;
Σε ένα μεγάλο road trip.

IMG_1682 IMG_1668 IMG_1643 IMG_1638

Πώς διαχειρίζεσαι την οικονομική κρίση και την ανασφάλεια;
Στην εποχή μας έχει εξισωθεί η ευχαρίστηση με τον υλικό πλούτο. Εγώ προσομοιώνω τη «χλιδή» με μάθηση, διαλογισμό και γενικά κάνοντας καινούργια πράγματα που δεν κοστίζουν.

Tι ετοιμάζεις στο 2015;
Είμαι υποψήφιος για το Βραβείο Δέστε τον Μάιο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, μετά, τον Ιούλιο, επιμελούμαι την Αιώνια Ιντερνετική Αδελφότητα http://eternalinternetbrotherhood.com/ στο Κάστρο Μαλασπίνα στην Τοσκάνη, εκεί που έγραψε ο Δάντης κομμάτια της Θείας Κωμωδίας και μετά διάφορες εκθέσεις σε Δανία, Ιταλία και Γαλλία.

O Άγγελος Πλέσσας παρουσιάζει στην γκαλερί Breeder την έκθεση «Mirage Machines» αποκλειστικά με websites που έχει δημιουργήσει. Από 19 Φεβρουαρίου – 28 Μαρτίου.