angelika-bloom-05

Η Αγγέλικα Σταυροπούλου γεννήθηκε πριν από 27 χρόνια στην Κόρινθο, την πρωταπριλιά. Στα πέντε της έπαιξε τον πρώτο της ρόλο – έκανε το λουλούδι σε μία κατασκήνωση στην Βυτίνα. Από μικρή έκανε χορό και πιάνο και στο Λύκειο αποφάσισε ότι ήθελε να γίνει ηθοποιός. Έδωσε πανελλήνιες με σκοπό να περάσει μόνο στην Αθήνα για να μπορέσει να γραφτεί σε δραματική σχολή. Πριν ακόμη τελειώσει τη σχολή συμμετείχε μαζί με την Εύη Δόβελου και την Ελένη Ευταξοπούλου στο διαγωνισμό Scratch Night του Bob Theatre, στον οποίο βγήκαν νικήτριες. «Ήμασταν πολύ τυχερές, κάναμε μία πολύ καλή αρχή και είναι καλό να σου συμβαίνει αυτό γιατί δεν σου κόβονται τα φτερά», λέει η Αγγέλικα. «Έγινε ένας χαμός τότε, δώσαμε συνεντεύξεις σε όλα τα περιοδικά και την επόμενη χρονιά μάς έκαναν πρόταση από το low budget φεστιβάλ στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Από εκεί και πέρα, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Στην αρχή κάναμε παραστάσεις με gothic παραμύθια εμπνευσμένα από την αισθητική του Tim Burton και φέτος αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι πιο γυναικείο. Έτσι κάναμε το ‘Bloom’».

Το Bloom είναι ένα έργο που μιλάει για την δυσκολία που έχει μία νέα γυναίκα που πλησιάζει τα τριάντα να ενηλικιωθεί και να ανεξαρτητοποιηθεί μέσα στις σχέσεις, στην δουλειά και την οικογένειά της και να καταφέρει να ‘ανθίσει’. «Πρόκειται για ένα έργο με ιστορίες από τις ζωές μας, τις οποίες προσαρμόσαμε για να γίνουν παράσταση. Όλο αυτό προέκυψε μετά από πολλές προσωπικές συζητήσεις και συναντήσεις. Ξεκινήσαμε από τέλη Αυγούστου να συζητάμε για το πώς βλέπουμε τη ζωή μας, τις σχέσεις μας και για το πώς θα θέλαμε να είναι. Ήταν λίγο σαν ψυχανάλυση και μετά προσπαθήσαμε να το ελαφρύνουμε και να βγει με χιούμορ», λέει η Αγγέλικα. «Είμαστε μια γενιά που βρίσκεται στο μεταίχμιο, ανάμεσα στο τι λέει η οικογένεια και η κοινωνία και στο τι πραγματικά θέλουμε. Ερωτήματα όπως να κάνω ένα επάγγελμα που θα μου προσφέρει χρήματα και σταθερότητα ή να κάνω ένα επάγγελμα που θα μου αρέσει; Να πω ‘ναι’ στην πρόταση γάμου που μου κάνει ο άνθρωπος με τον οποίο έχω σχέση πολλά χρόνια ή να συνειδητοποιήσω ότι αυτή η σχέση μπορεί βασίζεται σε δεδομένα που έχουν πια αλλάξει; Δεν ξέρω αν το έχεις νιώσει ποτέ αυτό, ότι μπορείς να πας ένα βήμα πιο πέρα και νιώθεις ότι ο άλλος φτάνει ως εκεί. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και σε μία ερωτική σχέση και σε μία φιλική. Μπορεί να έχεις μία σχέση φιλική για δέκα χρόνια και μια μέρα από μια κουβέντα να συνειδητοποιήσεις ότι αυτό ήταν και ότι είναι καλύτερο να μείνει εκεί παρά να συνεχίσει επειδή έχετε περάσει πράγματα μαζί. Το να μην πνίγεσαι και να καταφέρεις να βρεις αυτό που πραγματικά θέλεις είναι μία μορφή ενηλικίωσης».

angelika-bloom-07angelika-bloom-04

Το «Bloom» είναι μία ευχάριστη παράσταση που διαρκεί μία ώρα και με χιουμοριστικό τρόπο προβληματίζει το κοινό. «Το στενάχωρο στην εποχή μας είναι ότι το να κάνεις αυτό που σου αρέσει μπορεί να είναι ίδια αγγαρεία με αυτό που δεν σου αρέσει. Για παράδειγμα, όταν ξεκινάς να κάνεις θέατρο έχεις απίστευτα όνειρα, ότι θα κάνεις πολλά, θα πας στην Επίδαυρο ας πούμε και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις. Τις περισσότερες φορές προσπαθείς, δυσκολεύεσαι πολύ να τα καταφέρεις, απογοητεύεσαι και μετά ίσως συμβιβάζεσαι με κάτι λιγότερο. Και φτάνεις να αναρωτιέσαι ‘είναι όντως αυτό που ήθελα;’. Κανείς δεν σου λέει πώς θα είναι τα πράγματα στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα εγώ, υπάρχουν περίοδοι που μπορώ και επιβιώνω από αυτό που κάνω και άλλες που χρειάζομαι την στήριξη των γονιών μου. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις γονείς που καταλαβαίνουν αυτό που θέλεις να κάνεις και το στηρίζουν. Πάλι καλά, είμαι τυχερή σε αυτόν τον τομέα».

Συζητάμε με την Αγγέλικα για τον γάμο, την φιλία τον έρωτα μας λέει πράγματα που προβληματίζουν τις περισσότερες γυναίκες αυτής της ηλικίας. Η ίδια φαίνεται να τα έχει αρκετά ξεκάθαρα στο μυαλό της. «Προσωπικά είμαι κατά του γάμου. Ένας γάμος παραδοσιακός κα το να περάσω όλη την υπόλοιπη ζωή μου με αυτόν τον άνθρωπο είναι κάτι που δεν θα ήθελα να κάνω. Μία συμβίωση μου φαίνεται κάτι πιο λογικό. Θα μου άρεσε να βρω κάποιον με το οποίον θα μπορούσα, αλλά είναι λίγο παράξενα τα πράγματα. Έχουμε γίνει όλοι λίγο πιο παρτάκηδες και πιο δειλοί. Μου έχει συμβεί σε σχέση να μην βγαίνουμε και πολύ από το σπίτι. Εγώ δεν το μπορώ αυτό, είμαι άνθρωπος που μου αρέσει να βγαίνω, να πηγαίνω θέατρο και διάφορα άλλα και κάπως μου κακοφαινόταν. Κάποια στιγμή μου αποκάλυψε ότι δεν βγαίναμε γιατί δεν είχε χρήματα για να πληρώσει. Για τους άντρες αυτό είναι πολύ ευνουχιστικό και τους προκαλεί ανασφάλεια και όταν φιλτράρεις κάπως αυτήν την επιθυμία όλα γίνονται πιο μικρά. Φυσικά και δεν πιστεύω ότι σε μία σχέση ο άντρας θα πρέπει να συντηρεί μία γυναίκα. Είναι μία σχέση και θα πρέπει τα πράγματα να είναι όσο γίνεται πιο ισότιμα.

Ο έρωτας παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή μου. Μου αρέσει πάρα πολύ να έχω δίπλα μου έναν άνθρωπο που θα με εμπνέει, θα συζητάμε για θέματα πέρα της καθημερινότητας και θα έχουμε κοινά ενδιαφέροντα. Το βασικό για μένα είναι να θαυμάζω τον άλλον, με κάνει πολύ δημιουργική και νομίζω και τον άλλον. Δεν ξέρω αν πιστεύω στον έρωτα με τον οποίο μπορείς να περάσεις όλη την υπόλοιπη ζωή μαζί, τουλάχιστον δεν μου έχει τύχει. Η ειλικρίνεια είναι το πιο σημαντικό πράγμα σε μία σχέση, γιατί ακόμη και αν ξενερώσει εκείνη την στιγμή, μετά από καιρό θα το καταλάβει και θα το εκτιμήσει.

angelika-bloom-01angelika-bloom-03 angelika-bloom-02

Και η φιλία είναι κάτι πολύ σημαντικό για μένα, δεν είχα ποτέ προβλήματα με τις φίλες μου και δεν μπορώ να καταλάβω αυτό που λένε ότι η φιλία μεταξύ γυναικών μπορεί να είναι προβληματική. Η αλήθεια είναι ότι είμαι πολύ επιλεκτική με τις φιλίες μου και προτιμώ να έχω λίγους και καλούς, παρά πολλούς. Ένας φίλος σε ξέρει και μπορεί να σε καταλάβει και να χαρεί με την χαρά σου. Με την Εύη Δόβελου που παίζουμε μαζί στο Bloom, είμαστε φίλες οχτώ χρόνια και όλοι μάς λένε ότι έχουμε χημεία στη σκηνή. Εμείς αυτό δεν το καταλαβαίνουμε είναι κάτι που μάλλον μας βγαίνει αυθόρμητα. Μπορεί να πλακωθούμε σε μία πρόβα και μετά από δύο λεπτά να το ξεχάσουμε και να συνεχίσουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα»
«Τι ονειρεύεται μία γυναίκα λίγο πριν ανθίσει;»
«Ονειρεύομαι να μπορώ να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπάω γιατί πραγματικά είναι τρόπος ζωής. Το έχω συνέχεια στο μυαλό μου, μπορεί να δω κάτι τώρα που μιλάμε και να το συνδυάσω αμέσως με την παράσταση. Είναι μία συνεχής δουλειά και μου αρέσει που έχω αυτήν την ανησυχία μέσα μου και μπορώ να την εκφράζω».

Το Bloom θα παίζεται στο Bios από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή 05/04, στις 8.30 μ.μ.