Ο Αλέξανδρος και ο Κωνσταντίνος είναι δύο φίλοι που φτιάχνουν αφίσες και μεταξοτυπίες που παίζουν με άνεση δίπλα στις καλύτερες του κόσμου.

 

Δηλώνουν μη καλλιτέχνες, αλλά η τέχνη τους ως Viral Graphics είναι εντυπωσιακή. Επίσης, κυκλοφορούν ένα από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα underground art fanzine που μπορείς να πετύχεις αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, το Bacteria.

Viral Graphics 2

 

Η δουλειά των Viral Graphics είναι περιζήτητη στο εξωτερικό, έχουν σχεδιάσει αφίσες για τεράστια ονόματα όπως τους Soundgarden, τους Swans, τους Melvins και ένα σωρό άλλους: Nebula, Jucifer… «ονόματα που έχουν κάποιο fanbase» όπως λένε οι ίδιοι «και μπάντες κυρίως μέταλ και πανκ», αλλά θέλουν να δουλεύουν και πάνω σε άλλα είδη μουσικής.

Το αναλογικό illustration δεν είναι εύκολη υπόθεση, απαιτεί μεγάλο ταλέντο στο σκίτσο και ατελείωτες ώρες δουλειάς και αν λάβει υπόψη του κανείς ότι όλα γίνονται στο χέρι, καταλαβαίνει μπορείς να χαρακτηρίσεις το κάθε έργο τους μέχρι και συγκλονιστικό.

Viral Graphics 3

 

Ο Κωνσταντίνος γνώρισε τον Αλέξανδρο στο Λονδίνο πριν από δέκα χρόνια και άρχισαν να κάνουν παρέα. «Είχα πάει να δω μια συναυλία των Neurosis», λέει ο Κωνσταντίνος «και ο Αλέξανδρος τότε σπούδαζε εκεί. Είχαμε πολλά κοινά, έτσι δύο χρόνια αργότερα, όταν επέστρεψε ο Αλέξανδρος από τις σπουδές του, αποφασίσαμε να φτιάξουμε την Viral Graphics. Χρειάστηκαν 10 λεπτά. Ο σκοπός μας ήταν να δουλεύουμε για τα εικαστικά συγκροτημάτων που ήταν φίλοι μας, μάς άρεσαν και ακούγαμε τη μουσική τους. Ξεκινήσαμε οι δυο μας να δουλεύουμε στην Αθήνα, αλλά πλέον ο Αλέξανδρος ζει στο Σαν Φραντσίσκο, δουλεύει σε ένα δισκάδικο. Η μητέρα του είναι Ελληνο-αμερικανίδα, είχε την υπηκοότητα, πήγαμε ένα ταξίδι, είδε πώς ήταν η ζωή εκεί, του άρεσε και μετακόμισε.

Viral Graphics 4

 

Έχουμε και φίλους στο σαν Φρανσίσκο, οπότε ήταν κάπως εύκολη η μετάβαση. Θέλω πάρα πολύ να φύγω κι εγώ, αλλά πολύ δύσκολο αν δεν έχεις την υπηκοότητα ή μια σταθερή δουλειά. Είναι λίγο περίεργο να πας ως γραφίστας στην Αμερική που βγάζει 50.000 γραφίστες το χρόνο. Δεν φτάνουν τα λεφτά να μείνουμε και οι δύο εκεί. Βγαίνουμε τσίμα- τσίμα αλλά ό,τι κάνουμε το κάνουμε με αγάπη, γι’ αυτό και συνεχίζουμε. Δουλεύουμε πολύ καλά από απόσταση, επειδή κυρίως χωρίζουμε τις δουλειές ανάλογα με το τι θέλει να κάνει ο καθένας. Είμαστε και καλοί φίλοι και συνεννοούμαστε. Σε 2-3 e-mail έχουμε βρει τι θα κάνει ο καθένας. Δεν διαφωνούμε ποτέ και για κανέναν λόγο. Συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλο. Το Viral το πήραμε από τον όνομα ενός δίσκου που μας άρεσε. Το κάναμε και για να κοροϊδέψουμε το marketing, επειδή τότε δουλεύαμε σε διαφημιστικές και οι δύο. Είχαμε τους μαρκετάδες που μας λέγανε συνέχεια ότι όλα πρέπει να γίνουν viral. Οπότε ήταν κάτι σαν inside joke για να διακωμωδήσουμε την μιζέρια μας που δουλεύαμε σε μια διαφημιστική. Η φιλοσοφία είναι απλά να κάνουμε την καλύτερη δουλειά που μπορούμε και να είμαστε όσο πιο ακέραιοι γίνεται αισθητικά όσο και προσωπικά. Κάνουμε αναλογικό illustration, με το χέρι. Η τεχνική λέγεται stippling. Φτιάχνουμε εξώφυλλα δίσκων, πόστερ, μεταξοτυπημένες αφίσες για συναυλίες, μπλουζάκια για συγκροτήματα και δισκογραφικές. Οτιδήποτε έχει να κάνει με το εικαστικό μέρος κάποιου μουσικού ή τη μουσική.

Viral Graphics 5 Viral Graphics 6

Θέλει πολύ τρέξιμο για να πετύχεις, όπως και σε όλα τα πράγματα που γίνονται σε ένα freelance επίπεδο. Αυτό που κάνουμε δεν έχει τόσο μεγάλη ζήτηση στην Ελλάδα, αν και έχουν αρχίσει και εδώ να προσέχουν πώς θα βγει ένας δίσκος και το artwork. Συνεργαζόμαστε κυρίως με την Αμερική. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να το κάνεις αυτό από την Αθήνα. Αν έχεις έναν υπολογιστή μπορείς να δουλεύεις από παντού. Κι αν το τρέχεις πάρα πολύ βγάζεις λεφτά, αλλά πρέπει να ξεχάσεις την κοινωνική ζωή σου. Όταν πρέπει να δουλεύεις για 20-15 ώρες την ημέρα για ένα σχέδιο και να το κάνεις συνεχόμενα επί βδομάδες, σύντομα αρχίζεις να βλέπεις τα αρνητικά του

Αρκετές φορές έχουμε δουλέψει για αγαπημένες μας μπάντες και είναι κάτι που μας δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση. Να μας ζητάνε να κάνουμε αφίσες και 2 και 3 φορές οι ίδιες οι μπάντες. Είναι σημαντικό για μας αυτό το κομμάτι. Έχουμε γνωρίσει πολλούς μουσικούς από κοντά. Όταν ήρθαν εδώ οι Melvins π.χ. τους συναντήσαμε.

Viral Graphics 8 Viral Graphics 9

 

To Bacteria προέκυψε εν μέρει από την αγάπη μας για τα fanzine, επειδή συλλέγαμε και διαβάζαμε για χρόνια. Από την άλλη, επειδή είχαμε πάρα πολλά σχέδια που δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε σε κάποια δουλειά, αποφασίσαμε να έχουμε το fanzine σαν πλατφόρμα για να τα δείξουμε. Στην συνέχεια, σκεφτήκαμε να συμπεριλάβουμε και τις δουλειές άλλων illustrators, φίλων μας, απλά για να είναι λίγο πιο γεμάτο. Το πρώτο τεύχος ξεπουλήθηκε σε δύο ώρες επειδή το βγάλαμε σε λίγα κομμάτια. Μας έβριζαν επειδή ήταν τόσο limited η κυκλοφορία. Το πήραν ελάχιστα άτομα στην Ελλάδα και τα περισσότερα έφυγαν στην Αμερική. Το δεύτερο τεύχος θα βγει τέλος του Μάρτη σε περισσότερα αντίτυπα.
Δεν είναι καθόλου θέμα τύχης. Δουλεύουμε ασταμάτητα και κάνουμε αυτό που μας αρέσει. Πιστεύω στην αξιοκρατία. Αν δουλεύεις και κάνεις κάτι καλά με αγάπη και ακέραια, θα πετύχεις. Αν δεν ήμασταν φίλοι, δεν θα κάναμε τίποτα. Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα αν δουλεύεις απλά επαγγελματικά σε ένα στείρο περιβάλλον.

Δεν καταλαβαίνω γιατί μας ρωτάνε αν γίνονται τέτοιες δουλειές στην Ελλάδα. Προφανώς και γίνονται! Έχουν γίνει τόσα πράγματα εδώ πέρα. Βέβαια, είναι μια μικρή και κάπως συντηρητική χώρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να δημιουργήσεις. Σίγουρα είναι πιο δύσκολο σε κάποια πράγματα γιατί πολλά δεν είναι στην κουλτούρα μας και πρέπει να τα ενσωματώσεις στην καθημερινότητα σου για να τα καταλάβεις, αλλά δεν νομίζω ότι είναι αυτό περιοριστικό. Και σίγουρα δεν ζούμε σε ένα χωριό πάνω στα σύνορα. Εμείς στην Αθήνα μεγαλώσαμε, στην Αθήνα ξεκινήσαμε, κι αυτό που κάνουμε πάντα μου φαινόταν εύκολο».

Fucked Up and Ceremony_Aug2012 Print

Το δεύτερο τεύχος κυκλοφορεί. Πληροφορίες στο  https://www.facebook.com/viral.graphics