Ο ASOD βάφει τοίχους από τότε που ήταν δώδεκα χρονών.

 

Ο ASOD είναι αιγυπτιακής καταγωγής, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Βάφει τους τοίχους της εδώ και επτά χρόνια, από τότε που ήταν δώδεκα χρονών. Σήμερα είναι δεκαεννιά.

«Βγήκα στο δρόμο γύρω στα δώδεκα με δεκατρία. Από το καλοκαίρι πριν τελειώσω το δημοτικό. Βασικά, ζωγράφιζα από πολύ μικρός, δεν ήξερα όμως τι είναι το γκράφιτι». Το έμαθε στην Πανόρμου, εκεί όπου μεγάλωσε και πήγε σχολείο, στα γήπεδα του μπάσκετ. «Σε αυτό το μπασκετάκι δίπλα μου έβαφαν οι καλύτεροι, TBD, OFK, πολλοί», λέει. «Τους έβλεπα και τους θαύμαζα». Κάπως έτσι ξεκίνησε να βάφει και να υπογράφει ως ASOD. Στην αρχή έβγαινε με φίλους και αντέγραφαν σχέδια από άλλους γκραφιτάδες, μέχρι που άρχισαν να βάφουν και τα δικά τους. «Ο πατέρας μου δουλεύει με εργολαβίες, οπότε είχα πρόσβαση σε υλικά, έτσι πήρα τα πρώτα σπρέι. Ήξερε ότι ζωγραφίζω και δεν είχε πρόβλημα, αλλά δεν ήξερε ότι βάφω τοίχους. Τώρα πλέον το ξέρει».

ASODTM9 ASODTM13 ASODTM4 ASODTM14

Όταν ξεκίνησε να βάφει τοίχους, δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι κάνει κάτι παράνομο. Βέβαια, δεν αγχώθηκε ποτέ να βρει τοίχους για βάψιμο. «Κοίτα, όπου και να βάψουμε, παράνομα το κάνουμε. Οπότε, όλη η Αθήνα είναι χώρος για βάψιμο», εξηγεί. Αλλά δεν είναι μόνο η Αθήνα. Ο ASOD έχει βάψει σε πολλές γωνιές της γης, από το Σουδάν και την Παλαιστίνη μέχρι την Σλοβενία και την Αυστρία. «Έχω βάψει και στην Αφρική, στην Αίγυπτο από όπου και κατάγομαι. Εκεί είναι γάμα τα η φάση, η πρώτη σφαίρα είναι στον αέρα για εκφοβισμό, η δεύτερη στα πόδια. Έγινα Λούης (ή Λιούις;) σε μια τέτοια φάση. Το είχα κιόλας, αφού ασχολούμαι με τα 3000 μέτρα». Το τρέξιμο είναι το χόμπι του, κάτι που πολύ γουστάρει.

Φέτος το καλοκαίρι έκανε το πρώτο του interRail ταξίδι κι έβαψε νόμιμα στην Ευρώπη. Πέρασε από Γερμανία και Ιταλία, έζησε εμπειρίες και γνώρισε πολλούς άλλους γκραφιτάδες, αλλά ακόμα γουστάρει την Αθήνα. «Η Αθήνα είναι πάρα πολύ βαμμένη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις», λέει. «Είναι και πολύ βανδαλισμένη, αλλά μόνο στο κέντρο της. Το Βερολίνο είναι παντού, αλλά δεν πας να βάλεις ταγκιά στο κέντρο τους. Είναι καθαρό. Εδώ δεν το προσέχουν το κέντρο». Από την άλλη, ο Αθηναίος είναι πιο συνηθισμένος στους πιτσιρικάδες με τα σπρέι στη τσάντα. «Ευτυχώς, το γκράφιτι στην Ελλάδα είναι πολύ πιο ήρεμο, πέρασε σαν μορφή τέχνης, όχι σαν βανδαλισμός. Δηλαδή, δεν παίζει πουθενά ταμπέλα ‘report vandalism’ όπως στην Αμερική. Εδώ μπορείς να πας σε ένα σπίτι το πρωί, να τους πεις θα βάψω τον τοίχο σας έξω να γίνει όμορφος και να σου πουν ‘ωραία, κάν’ το!».

ASODTM19 ASODTM15

Ο ASOD βάφει στα μέρη που θα του γυαλίσουν. Στα μέρη που θα μπορεί μετά να βγάλει μια ωραία φωτογραφία για να την χαζεύει. Δεν τον νοιάζει τόσο να τη δει κάποιος άλλος. Στο κινητό του όμως δεν κουβαλάει καμία τέτοια φωτογραφία, για να είναι ασφαλής. Θα ήθελε να πάρει μια μέρα άδεια για να βάψει έναν μεγάλο τοίχο στο κέντρο, κανονικά και νόμιμα. Γι’ αυτό και σκοπεύει να φοιτήσει στην Καλών Τεχνών, αλλά όχι ακόμα. «Θέλω να έχω αναπτύξει λίγο την σκέψη και το μυαλό, να ξέρω τι θέλω. Ήταν να δώσω στα ταλέντα, έκανα ένα χρόνο προετοιμασία, πήγα από εκεί και δεν μου άρεσε. Νομίζω ότι δεν ήμουν έτοιμος να καταλάβω τι συμβαίνει εκεί μέσα». Ακόμα το ψάχνει. Βάφει, ακούει χιπ χοπ και είναι χωμένος στη φάση αυτή από το σχολείο. «Το 16ο στην Πανόρμου δεν ήταν καλό σχολείο. Όσοι έβγαιναν από αναμορφωτήριο ερχόντουσαν σε μας. Εκεί όμως έπαιζε πολύ χιπχοποκατάσταση, και εντάξει, το γκράφιτι με το hip hop έχει σχέση. Γουστάρω Θύτη, Ραψωδό Φιλόλογο και άλλους».

«Τώρα τελευταία προσπαθώ να αποφύγω τα γράμματα. Το graffiti είναι τα γράμματα, βέβαια, οπότε δεν το αφήνω ποτέ. Δε με νοιάζουν τα σχέδια. Εγώ δεν ασχολούμαι με το street art»…

ASODTM2 ASODTM17

ASODTM6

[Σημ: Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο πρώτο τεύχος του ΓΚΡΕΚΑ].

Κείμενο: Λουκάς Μέξης
Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος