Ο Γιάννης Βαγγελάκης και ο Αντώνης Βασιλείου ήταν για χρόνια πολλά συλλέκτες ρετρό και vintage αντικειμένων. Ήρθε όμως η στιγμή, που οι αποθήκες τους γέμισαν ασφυκτικά και τότε γεννήθηκε το Coo, ένας μικρός χώρος γεμάτος με έπιπλα και μικροαντικείμενα, όπως φωτιστικά, τηλέφωνα, τραπεζάκια, κουνιστές καρέκλες που μας έφτιαξε αμέσως τη διάθεση και σχεδόν μας έπεισε, πως όπου να’ ναι θα εμφανιζόταν ο Peter Sellers.

COO 26 COO 25 COO 24 COO 23 COO 22 COO 21 COO 20 COO 19 COO 18 COO 17

Μπαίνοντας στο Coo παθαίνεις μια σύγχυση και το καταναλωτικό σου σύνδρομο αφυπνίζεται επικίνδυνα. Ξαφνικά, τα περισσότερα πράγματα που βλέπεις γύρω σου τα φαντάζεσαι στο σπίτι σου. Ξυπνάει ο ορθολογισμός και μετά από έναν εποικοδομητικό διάλογο με τον εαυτό σου έχεις πειστεί ότι δεν χρειάζεσαι τίποτα από αυτά. Λάθος, κατέληξα να αγοράσω ένα κινούμενο μπαράκι δεκαετίας ‘50 και μια πορτοκαλί ψωμιέρα!

«Το μαγαζί υπάρχει εδώ και ενάμιση χρόνο. Μας ενδιέφερε να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, πόσο μάλλον κοντά στο Μοναστηράκι που είναι πατροπαράδοτα μια γειτονιά που έχει ιστορία με τα ρετρό και vintage αντικείμενα. Είχαμε ένα διακοσμητικό γραφείο όπου φτιάχναμε βιτρίνες καταστημάτων και περίπτερα εμπορικών εκθέσεων. Ξεκινήσαμε επειδή αγαπάμε πολύ τα ρετρό και vintage αντικείμενα, έτσι κι αλλιώς δεν μπορείς να κάνεις αυτή τη δουλειά αν δεν την αγαπάς. Εμείς ήμασταν συλλέκτες πολλά χρόνια και όταν ήρθε η στιγμή που γέμισαν όχι μια, αλλά πολλές αποθήκες, αποφασίσαμε να κάνουμε το μαγαζί. Δοκιμαστικά, λάβαμε μέρος σε ένα bazaar, και διαπιστώσαμε ότι υπήρχε μεγάλο αγοραστικό κοινό. Έτσι, καταλήξαμε να δοκιμάσουμε κάτι μόνοι μας και δεν το μετανιώσαμε.

Το μαγαζί ξεκίνησε τη λειτουργία του με τα αντικείμενα που είχαμε συλλέξει οι ίδιοι τόσα χρόνια, ωστόσο λαμβάνουμε καινούρια αντικείμενα σχεδόν κάθε μέρα. Εκτός από τη δική μας έρευνα και ψάξιμο μας έχει μάθει ο κόσμος και μας τα φέρνει εδώ. Τα πράγματα τα βρίσκουμε όπου μπορείς να φανταστείς, έχουμε πάντα τα μάτια μας ανοιχτά, ρωτάμε, ψάχνουμε, είναι μια συνεχής διαδικασία. Το ψάξιμο, αλλά και η συντήρηση των πραγμάτων, είναι το άλλο μισό του μαγαζιού.

COO 30 COO 16 COO 15 COO 14 COO 13 COO 12 COO 11 COO 10 COO 03 COO 04 COO 05 COO 06 COO 07 COO 08 COO 09 COO 02 COO 01

Με κάποια πράγματα που έχουν περάσει από τα χέρια μου έχω δεθεί και έχω μετανιώσει που τα έχω πουλήσει, γι’ αυτό και πλέον τα κρατάω. Η επίγνωση ότι πλέον είμαι και έμπορας, έχει επηρεάσει τον τρόπο που αισθάνομαι και προσπαθώ να κρατώ μια συναισθηματική απόσταση. Δεν τα καταφέρνω και πάντα! Έρχεται όμως η στιγμή που αρκείσαι στο ό,τι κάτι ωραίο έχει περάσει από τα χέρια σου και ας μην το κρατήσεις.

Εμένα μου αρέσει η αισθητική της space age, των seventies, οι πλαστικές φόρμες, όπως τα κασετόφωνα και διάφορα μικροαντικείμενα που προσπαθώ να τα κρατάω για μένα. Ή τουλάχιστον να συμπληρώσω μια συλλογή και μετά θα μπορώ να τα αποχωρίζομαι!

Στο Coo διατηρούμε πολύ χαμηλές τιμές. Πάντα έχεις την επιλογή να παραμένεις κοντά στον κόσμο και να σέβεσαι τις συνθήκες που επικρατούν. Για μικροαντικείμενα μια μέση τιμή είναι γύρω στα 20 ευρώ, ενώ για έπιπλα αναλόγως με την παλαιότητα και τη σπανιότητα του επίπλου, διαμορφώνεται και η τιμή. Η αρχή του μαγαζιού είναι να διατηρούμε πάντα προσιτές τιμές.

Το αγοραστικό μας κοινό είναι από 20 με 45 ηλικιακά. Οι μεγαλύτερες ηλικίες, ίσως δεν έχουν ακόμα την απαιτούμενη απόσταση για να ενδιαφερθούν να αποκτήσουν ρετρό αντικείμενα. Θυμάμαι μια κυρία μεγαλύτερης ηλικίας που είδε έναν Πινόκιο στη βιτρίνα μας. Μπαίνει μέσα και μου διηγείται ότι όταν ήταν μικρούλα είχε έναν αντίστοιχο Πινόκιο που της το κλέψανε. Ήταν πεπεισμένη ότι ήταν ο δικός της και ότι τον βρήκε μετά από όλα αυτά τα χρόνια. Τον αγόρασε με μεγάλη χαρά, σίγουρη ότι ήταν ο ίδιος.

Το μαγαζί έχει μια ενθαρρυντική ροή. Στο σύντομο χρόνο λειτουργίας του, δεν αισθανθήκαμε ότι ήταν λάθος κίνηση, ούτε κινδυνέψαμε να το κλείσουμε. Αυτό, αν μη τι άλλο, είναι μεγάλη χαρά και επιβεβαίωση για μας. Και πέραν αυτού, η μεγαλύτερη ικανοποίηση, είναι τα καλά σχόλια που εισπράττουμε.

Στο μαγαζί έρχονται και οι άντρες και οι γυναίκες. Ίσως πιο πολλές γυναίκες, επειδή διαθέτουμε και κοσμήματα. Κάποια από αυτά φτιαγμένα από Lego, τα οποία τα φτιάχνουμε οι ίδιοι από το 2009. Εδώ επίσης μπορείτε να βρείτε  χρηστικά και διακοσμητικά μικροαντικείμενα, έπιπλά, παπιγιόν, φωτιστικά.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει όλο και αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα ρετρό αντικείμενα. Από μας ψωνίζουν και για προσωπική χρήση, αλλά και για διακόσμηση μαγαζιών και καταστημάτων. Πλέον συμμετέχει κυρίως ο νέος κόσμος, ενώ μέχρι πρότινος αυτό αφορούσε μόνο τους συλλέκτες».

Coo–retro design shop, Καρόρη 13, 6972102309

www.facebook.com/coo.athens

Ρεπορτάζ: Μάγια Αλεξιάδου
Φωτογράφηση: Αλέξανδρος Ακρίβος