Η ομάδα Athens Shibari μιλάει για την τέχνη της Ιαπωνικής ερωτικής επίδεσης με αφορμή την παράσταση που διοργανώνει στις 11 Μαΐου στο Faust.

 

H πρακτική περίτεχνου καλλιτεχνικού δεσίματος περιγράφεται από τον όρο Shibari, που στα ιαπωνικά μεταφράζεται ως «δέσιμο». Οι ρίζες του Shibari βρίσκονται στο Hojo-jutsu, την Ιαπωνική πολεμική τέχνη που χρησιμοποιούσαν οι Σαμουράι για να φυλακίζουν και να βασανίζουν τους αιχμαλώτους τους. Σταδιακά, το Hojo-jutsu απέκτησε ερωτικές προεκτάσεις. Η νέα αυτή μορφή του ονομάστηκε Shibari Kinbaku, που σημαίνει η τέχνη της ερωτικής επίδεσης. Με αυτό το όνομα μεταφέρθηκε και στην Δύση, όπου αφορά κυρίως μια μορφή ερωτικής τέχνης, με σεξουαλικές και συναισθηματικές προεκτάσεις. Το Shibari έχει συνδεθεί με τις πιο ερωτικές πτυχές μας, γεγονός που αναγάγει το rope bondage ως ένα από τα πιο διαδεδομένα φετίχ στον πλανήτη.

Το άτομο που δένει (rigger), απολαμβάνει την υποταγή και την εμπιστοσύνη του ατόμου που δένεται (rope bottom), καλύπτοντας την κυριαρχική πλευρά του, μέσω του ελέγχου και της εξουσίας που ασκεί. Ακόμη, καλύπτει την σαδιστική πλευρά του, με τον πόνο που προκαλεί ο περιορισμός, μέσω των σχοινιών, στον αποδέκτη ή επιβάλλοντας ακόμα περισσότερο πόνο με άβολα δεσίματα (semenawa). Φυσικά, μπορεί να συνδυαστεί και με την σεξουαλική πράξη, όπως την αντιλαμβάνεται και εξασκεί ο καθένας.

Το άτομο που δένεται, απολαμβάνει την ευχαρίστηση της ακινησίας, της απώλειας κάθε άμυνας καθώς και την αίσθηση του να είναι αβοήθητο και «έρμαιο» των ορέξεων του κυρίαρχου μέλους, καλύπτοντας έτσι την υποτακτική πλευρά του, παραδίδοντας τον έλεγχο. Ακόμη, καλύπτει την μαζοχιστική πλευρά του, δεχόμενο την άβολη αίσθηση και τον πόνο των σχοινιών. Ο συνδιασμός πόνου και αδρεναλίνης σε μη-στατικά δεσίματα, συμβάλλει στην έκκριση ενδορφινών, παρέχοντας μια ιδιαίτερη εμπειρία στον δέκτη.

Μέσα από την διαδικασία αυτή, κερδίζουν όλοι οι συμμετέχοντες έντονη ευχαρίστηση, πιο έντονη από κάθε άλλο φετίχ, όπως έχουν αναφέρει κατά καιρούς όσοι το εξασκούν ενεργά. Η ευχαρίστηση, μπορεί να είναι σε επίπεδο μόνο αισθητικό, ερωτικό, σεξουαλικό ή και σαδομαζοχιστικό.

Μέρα με τη μέρα, η πρακτική του Shibari βρίσκει νέους οπαδούς που το μαθαίνουν, το ασκούν ενεργά και το αναπτύσσουν με τον τρόπο που εκφράζει τον καθένα. Νέες ταινίες (σεξουαλικού και μη περιεχομένου), δημοσιεύσεις, performances καθώς και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι το κάνουν ακόμα πιο προσιτό στο κοινό.

Οι χώροι που μπορεί να γνωρίσει κανείς το Shibari ονομάζονται dojo. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε αρχικά για χώρους που επιτρέπουν την εξάσκηση πολεμικών

τεχνών και τεχνικών διαλογισμού. Σε τέτοιους χώρους, ομάδες όπως η AthensShibari οργανώνουν συναντήσεις και μαθήματα, για να μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να μάθει με ασφάλεια την τέχνη αυτή, να συναναστραφεί με άλλα μέλη, να ανταλλάξουν απόψεις και πληροφορίες και να εξερευνήσει περεταίρω τον κόσμο των σχοινιών.

 

 

 

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες:

Η Gestalta Judd ασχολείται συστηματικά με το Shibari τόσο ως μοντέλο όσο και ως rigger. Ξεκίνησε την ενασχόλησή της το 2007, κυρίως στο δυτικό κόσμο και στην πορεία στο Τόκυο και στην Οζάκα. Αρχικά ασχολήθηκε μόνο με την καλλιτεχνική πλευρά του Shibari και ιδιαίτερα με τις απεικονίσεις του σχοινιού επάνω στο ανθρώπινο σώμα. Έμπνευσή της αποτέλεσε η υποβλητική φωτογραφία του Nobyoshi Araki. Προοδευτικά εισάγεται και στην ψυχολογία και τον ερωτισμό του rope bondage γεγονός που θα την οδηγήσει σε ένα ηδονικό ταξίδι στον κόσμο του σαδομαζοχισμού. Μέχρι και σήμερα η σχέση της με το Shibari σχοινοβατεί ανάμεσα στην καλλιτεχνική και την ερωτική του φύση.

Ο Tamandua Rope είναι rigger, μοντέλο και δάσκαλος Shibari και έχει συνεργαστεί πολλές φορές με την παγκόσμια αφρόκρεμα του Ιαπωνικού δεσίματος. Συνδυάζει μια μεγάλη ποικιλία τεχνικών Shibari, όπως αυτή της παραδοσιακής Ιαπωνικής semenawa την οποία καταφέρνει να παντρέψει με καινοτόμες τεχνικές Δυτικών riggers. Τρέφει βαθιά εκτίμηση για το εικαστικό αποτέλεσμα του Shibari και πιστεύει πως είναι πολύ σημαντική η ένωση της αισθητικής με την συναισθηματική έκφρασή του.

H WisDomme και η Psychanthi ασχολούνται με το Shibari ως rigger και μοντέλο αντίστοιχα. Και οι δυο ήρθαν σε επαφή με την τέχνη από προσωπική περιέργεια και από την πρώτη στιγμή κατάλαβαν πως αυτό είναι κάτι που θέλουν να εξερευνήσουν περισσότερο. Οι σπουδές της Psychanthi στο θέατρο και η ενασχόλησή της με διάφορα είδη χορού, καθώς και η συμμετοχή της WisDomme σε θεατρικά δρώμμενα, έχουν διαμορφώσει το ιδιαίτερα εναλλακτικό τους στυλ στην τέχνη του Shibari. Αγαπούν να ανακαλύπτουν νέες κινήσεις και σχήματα με το ανθρώπινο σώμα σαν μια μορφή ερωτικής και καλλιτεχνικής έκφρασης, κάτι που συνεχίζουν να αναπτύσσουν στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή σκηνή.

 

 

O guest της βραδιάς, Alexis D, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ασχολείται πολλά χρόνια με την τέχνη της ιαπωνικής ερωτικής επίδεσης. Έχει πάρει μέρος σε shows και performances τόσο σε Ελλάδα όσο και διεθνώς. Το 2008 παρουσίασε για πρώτη φορά το Shibari δημοσίως στην Ελλάδα και πραγματοποίησε τις πρώτες performances και τα πρώτα workshop για αυτό. Συνεχίζει να πειραματίζεται με το παραδοσιακό ιαπωνικό δέσιμο σε συνδυασμό με το δυτικού τύπου δέσιμο, για τη δημιουργία ενός αισθησιακού και συχνά απόκοσμου αποτελέσματος. Μαζί του η pole dancer Veronica H (Wave Gotik Treffen) η οποία αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά alternative fetish models της ελληνικής σκηνής.

 

11/5, Faust Bar – Theatre – Arts: Καλαμιώτου 11, Αθήνα, 210 3234095
Doors open: 20:00 | Ώρα έναρξης: 22.30
Είσοδος: 7 ευρώ (δεν περιλαμβάνει ποτό)
Απαγορεύεται αυστηρά η φωτογράφιση και η βιντεοσκόπηση κατά τη διάρκεια των performance.

Facebook event link.

 

Περισσότερα για τους καλλιτέχνες:

Gestalta Judd http://gestalta.co.uk http://instagram.com/Gestalta
www.facebook.com/Gestalta

Tamandua Ropë https://www.instagram.com/tamandua_kinbaku
www.facebook.com/TamanduaRope

Alexis D www.alexisd.com

WisDomme www.instagram.com/miss.wisdomme

Φωτογραφίες: Αντιγόνη Λέκκα