Με αφορμή την  περφορμανς, Rope Circus, στο LAB στις 25 Νοεμβρίου τα πάντα για τις διάφορες προσεγγίσεις της ιαπωνικής φετιχιστικής τέχνης.

κείμενο: Μάνος Χρυσοβέργης

Με ρίζες στον αρχαίο ιαπωνικό πολιτισμό και τους σαμουράι,  το Shibari  πέρασε στην Δύση και έγινε δημοφιλές για τον φετιχιστικό και ερωτικό του χαρακτήρα, με στοιχεία όπως ο περιορισμός, ο έλεγχος αλλά και η πρόκληση πόνου μέσα από το σκοινί. Σταδιακά, άρχισε να αποκτά όλο και περισσότερο καλλιτεχνική υπόσταση, καθώς πολλοί  το χρησιμοποιούν πλέον για να δημιουργήσουν σχήματα και μορφές με το ανθρώπινο σώμα, τα οποία δίνουν την αίσθηση ζωντανών πινάκων ζωγραφικής  ή  Avant- garde ακροβατικών.

Η αλήθεια είναι ότι το Shibari είναι όλα αυτά και πολλά περισσότερα. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις, τόσες όσες και η προσωπικότητες και οι ανάγκες των ανθρώπων που ασχολούνται και εκφράζονται μέσα από αυτό. Κάποιες από αυτές είναι η Ichinawa (δέσιμο με ένα μόνο σκοινί), η Semenawa (δέσιμο που αποσκοπεί κυρίως στον πόνο και τον βασανισμό), η καλλιτεχνική πλευρά του Shibari (δημιουργία σχημάτων με το σχοινί και το σώμα), το self-tying (που αφορά την επίδεση κάποιου από τον εαυτό του), το objectification (ακινητοποίηση για αντικειμενοποίηση).
Με αφορμή την επερχόμενη περφορμανς, Rope CIRCUS,  που διοργανώνει το Athens Shibari, οι κοπέλες που θα λάβουν μέρος στην βραδιά μας μίλησαν για τις δικές τους προσεγγίσεις πιο αναλυτικά. Οι MissLefu και η Melissanthe έχουν ως κύριο στυλ την Semenawa.

Πως θα περιγράφατε την έννοια αυτής της πρακτικής;

Η λέξη Semenawa ορίζεται ως ο συνδυασμός των λέξεων “seme” (責め), που σημαίνει βασανιστήριο και “nawa” (縄) που σημαίνει σκοινί, κατ’ επέκταση λοιπόν, η πρακτική της στοχεύει στο να δοκιμάζει το σώμα προκαλώντας τις αντοχές του και τα όριά του κάθε φορά περισσότερο, αλλά παράλληλα, αυτό που κάνει τη Semenawa ιδιαίτερη είναι η βαθιά διασύνδεση μεταξύ των δύο ανθρώπων που συμμετέχουν. Η Semenawa προϋποθέτει ουσιαστική και ειλικρινή επικοινωνία, εμπιστοσύνη και σεβασμό, πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πρακτική με σχοινιά, προκειμένου να εξασφαλίζεται πρωτίστως η ασφάλεια, η απόλαυση και τις περισσότερες φορές η κάθαρση και για τους δύο ανθρώπους.

Τόσο ο rope top όσο και ο rope bottom πρέπει να έχουν πλήρη συνείδηση των κινδύνων και προκλήσεων που ενδέχεται να προκύψουν, να έχουν βρει ένα μοναδικό τρόπο επικοινωνίας και, κυρίως να μπαίνουν στην πρακτική έχοντας πλήρη επίγνωση ότι το σώμα έχει τα όριά του και πως κάθε μέρα είναι διαφορετική για τον κάθε άνθρωπο. Κάθε σχοινί που τοποθετείται στο σώμα, αποκτά ιδιαίτερο νόημα, εφόσον προκαλεί ακόμα περισσότερο πόνο ή ακόμα και στερεί σταδιακά τις αισθήσεις από τον άνθρωπο που δένεται. Η semenawa είναι μια σύνθετη, βαθιά και δύσκολη διαδικασία, που δεν μπορεί να υφίσταται χωρίς συναίνεση, επικοινωνία και εμπιστοσύνη.

 

Ποια η σχέση της MissLefu και της Melissanthe με τη Semenawa;

Η Semenawa είναι αυτό που κατ’ αρχάς ενώνει τις δύο κοπέλες. Έχοντας ήδη αναπτύξει μια σχέση σεβασμού και εμπιστοσύνης, η MissLefu και η Melissanthe ξεκίνησαν το ταξίδι τους στο μαγικό αυτό κόσμο, επιθυμώντας να διευρύνουν τις γνώσεις τους για τα σχοινιά, τις τεχνικές που μπορούν να εφαρμόσουν, αλλά παράλληλα να ανακαλύψουν καλύτερα τους εαυτούς τους και τα όρια του σώματός τους. Εναλλάσσοντας το ρόλο τους (και οι δύο λειτουργούν ως rope tops, αλλά και bottoms) πάνε κάθε φορά ένα βήμα παρακάτω, παρατηρώντας τη σημασία που έχει η παραμικρή αλλαγή θέσης ενός σχοινιού πάνω στο σώμα του άλλου και δημιουργώντας το δικό τους στιλ.
Επιδιώκουν πάντα να μαθαίνουν, γνωρίζοντας πολύ καλά πως όσο πιο βαθιά μπαίνει κάποιος στην πρακτική των σχοινιών, τόσα περισσότερα πράγματα μπορεί να ανακαλύψει και να δημιουργήσει.

Η WisDomme και Psychopsis προσανατολίζονται στην καλλιτεχνική όψη του Shibari. Ποια είναι η οπτική σας πάνω σε αυτό;

Περάν από το δέσιμο για ερωτικούς και φετιχιστικούς σκοπούς, το  shibari μπορεί να έχει και αποκλειστικά καλλιτεχνική πλευρά. Με έμφαση στο πως τοποθετούνται  τα σχοινιά και οι ενώσεις τους  πάνω στο σώμα, δημιουργούνται μοτίβα και σχήματα  υψηλής αισθητικής,  τα οποία σκοπό έχουν,  να δημιουργήσουν μια αισθησιακή ατμόσφαιρα και να εμπνεύσουν σε αυτούς που τα βλέπουν τόσο την αίσθηση της ευαλωτότητας,  αλλά ταυτόχρονα και την αίσθηση της δύναμης και του έλεγχου. Επιπλέον,  το shibari μπορεί να επεκταθεί και εκτός των ορίων του ανθρώπινου σώματος,  με δημιουργίες που εντάσσουν   και μέρος του  περιβάλλοντος όπως π.χ. ο σχηματισμός μεγάλων κατασκευών από σχοινιά που περικλείουν και ανθρωπινά σώματα ή η χρήση του φυσικού περιβάλλοντος όπως πχ, δεσίματα σε δέντρα η κλαδιά. Ένας ιδιαίτερος καλλιτέχνης ο οποίος δίνει μεγάλη έμφαση στην καλλιτεχνική όψη του Shibari είναι ο Hajime Kinoko.  H WisDomme και η Psychopsis ασχολούνται με το Shibari ως rigger και μοντέλο αντίστοιχα. Ασχολούνται  ενεργά με την τέχνη του σχοινιού με εργαστήρια, φωτογραφήσεις εικαστικά δρώμενα κ.α.   Έχουν αναπτύξει το δικό τους στυλ, εστιάζοντας στην καλλιτεχνική όψη του Shibari. Πιστεύουν ότι όλοι μπορούν να εξελιχτούν  και να εκφραστούν μέσα από την τέχνη του σχοινιού με τον τρόπο που τους ταιριάζει καλύτερα. Η ενασχόληση της Psychopsis με το θέατρο και την τέχνη και η συμμετοχή της WisDomme σε θεατρικά δρώμενα, ενέπνευσε το ιδιαίτερα εναλλακτικό τους στυλ.  Αγαπούν να ανακαλύπτουν νέες κινήσεις και σχήματα με το ανθρώπινο σώμα σαν μια μορφή ερωτικής και καλλιτεχνικής έκφρασης. Σκοπός τους,  είναι να δημιουργήσουν εικόνες, κινήσεις, συναισθήματα και, γιατί όχι, ιστορίες, με μέσο το σχοινί.

Μέχρι τώρα είδαμε είδη του Shibari που αφορούν ζευγάρια, κάποιον που δένει και κάποιον που δένετε. Οι Maya Homerton και Glü Wür Workshop όμως έχουν δημιουργήσει το περίφημο The Siamese Twins Show βασισμένο στο Selftying. Μπορείτε να μας πείτε λίγα περισσότερα για αυτό;

Το self- tying είναι μια ιδιαίτερη τεχνική, που ενδιαφέρει αρκετούς, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Σε κάποιους αρέσει ο εγκλωβισμός και ο περιορισμός  που προσφέρουν τα σχοινιά  αλλά παράλληλα θέλουν να διατηρούν και τον έλεγχο, ενώ άλλοι,  το εντάσσουν σε διάφορα παιχνίδια ρόλων (π.χ. ένας αιχμάλωτος που κάποιος βρίσκει). Ακόμα,  κάποιοι άλλοι το βλέπουν σαν μια μορφή περφορμανς και πρόκλησης του τι μπορούν να κάνουν μόνοι τους στο σώμα τους, όπως π.χ. τα ακροβατικά με σχοινιά ή με πανιά.

Ποια ειναι η διαδρομή των κοριτσιών από την Ισπανία στον κόσμο του Selftying;  

Η Maya Homerton, είναι ένα διεθνές μοντέλο στο Shibari και  λάτρης της Γιόγκα. Για πάνω από 7 χρόνια, ποζάρει σε φωτογραφήσεις και εργάζεται με την κοινότητα του Shibari. Μέσα από την ενασχόληση της με την Γιόγκα, προσπαθεί να μεταδώσει και να εμπνεύσει τους ανθρώπους γύρω της, σε θέματα που αφορούν την καλύτερη γνώση του εαυτού, τον σεβασμό και την καλύτερη συνείδηση του σώματος. Η Maya ταξιδεύει συχνά και πραγματοποιεί Workshop, Περφορμανς και φωτογραφήσεις με θέμα το Shibari. Έχει δουλέψει με τους, Hajime Kinoko, Pedro Cordas, Miss Eris και Gorgone. Η Glu Wur, είναι μία καλλιτέχνης που σκοπό έχει την διερεύνηση  της σχέσης ανάμεσα στα φυσικά όρια  του σώματος και τα νοητικά όρια και δυνατότητες που νομίζει αυτό ότι έχει.  Αναμιγνύοντας στοιχεία από το σύγχρονο τσίρκο και το Shibari, στις περφορμανς της , μέσω τον κινήσεων  του αυτό- περιορισμού και του αυτό- βασανισμού που πραγματοποιεί,   προσπαθεί να παρουσιάσει μία    διερεύνηση ανάμεσα στην ταυτότητα του ατόμου  και την απουσία της. Επιπλέον, θέλει να προωθήσει  την σωματική ποικιλομορφία, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική για τα  πρότυπα της ομορφιάς που   μας επιβάλλονται.

Ποιά άλλα Project πραγματοποιεί το Athens Shibari αυτή την εποχή και τι σκοπό έχουν;

Η MissLefu, η WisDomme και η Melissanthe, έχουν ξεκινήσει το project «Men in Ropes», το οποίο στοχεύει στη συμμετοχή περισσότερων ανδρών στο χώρο του shibari γενικότερα ως rope bunnies/ bottoms, μια κατηγορία που εκπροσωπείται ελάχιστα μέχρι σήμερα. Τα κορίτσια επιθυμούν να εισάγουν όλο και περισσότερο άντρες μοντέλα στον κόσμο της Semenawa, να μοιραστούν μαζί τους αυτό το ταξίδι και να το αποτυπώσουν φωτογραφικά, προκειμένου να καταρρίψουν τα παραδοσιακά πρότυπα (που θέλουν τους άντρες να δένουν και τις γυναίκες να συμμετέχουν ως μοντέλα), αλλά παράλληλα και να ενθαρρύνουν ακόμα περισσότερους να ενδιαφερθούν για το Shibari, με όποια μορφή ενδέχεται να εκφράζει τον καθένα.

Τέλος, ένα πολύ ισχυρό μήνυμα που θέλουν να περάσουν είναι πως όλα τα σώματα μπορούν να δεθούν, χωρίς κανένα πρόβλημα και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη, επικοινωνία και επίγνωση των ορίων και από τις δύο πλευρές.
Περισσότερα για το event του Rope Circus μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.facebook.com/events/262819627760732/

Η σελίδα της ομάδας: https://www.facebook.com/AthenShibari/