Και ποιος δεν έχει φάει πάστα ποντικάκι μικρός. Εμένα μου έπαιρνε η μαμά μου κάθε Παρασκευή μετά το φροντιστήριο αγγλικών, το είχαμε σαν παράδοση. Είναι ένα πολύ απλό γλυκό, είναι στην ουσία πάστα σοκολατίνα με σοκολάτα σεράνο και παντεσπάνι, αλλά το κύριο μέρος του γλυκού σχηματίζει το σώμα ενός ποντικού, με σοκολατένια αυτιά, ουρά και μια συμπαθητική «φατσούλα» που το έχουν κάνει να ξεχωρίζει. Το «ποντικάκι» ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά όλων μέχρι και τη δεκαετία του ’80, και κυρίως των παιδιών. Η πάστα ποντικάκι εμφανίστηκε στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία τη δεκαετία του 1960 και από τότε έγινε ένα κλασικό γλυκό. Η ταυτότητα του ζαχαροπλάστη που το σκέφτηκε χάνεται στο χρόνο, αλλά η φήμη του γλυκού συνεχίζει να εξαπλώνεται και οι φίλοι του είναι σταθεροί, παρόλο που οι εποχές άλλαξαν και όλο και πιο εξωτικά γλυκά εμφανίστηκαν στα ζαχαροπλαστεία.

08 - +ú-ä+¦¦ü++++  05- +æ+++++++¦+¦¦ü+¦ 04- 03- 02 -Lateau 01- Lateau13- Lateau

Τα καινούρια ζαχαροπλαστεία δεν το φτιάχνουν πια γιατί το θεωρούν ξεπερασμένο, αλλά τα παλιά καλά ζαχαροπλαστεία το θεωρούν διαχρονικό, συνεχίζουν να το φτιάχνουν και δεν σκέφτονται σε καμία περίπτωση να το σταματήσουν. Πήγαμε σε μερικά από αυτά σε διάφορα σημεία στην Αθήνα δοκιμάσαμε τα ποντικάκια, τα φωτογραφίσαμε και τα βαθμολογήσαμε με υποκειμενικά κριτήρια.

09- Lateau

Lateau, Πανόρμου 101, Αμπελόκηποι
«Κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς ξεκίνησε να φτιάχνεται το ποντικάκι στα ζαχαροπλαστεία», μας λέει η κυρία Σταυρούλα, η ιδιοκτήτρια του Lateau. Το ζαχαροπλαστείο λειτουργεί εδώ και 35 χρόνια και το ποντικάκι το έφτιαχναν από την αρχή. «Το ποντικάκι αρέσει σε όλους, έχει αυτή την κλασική γεύση που είναι γνώριμη σε όλες τις ηλικίες, αλλά τα παιδιά είναι αυτά που τρελαίνονται».
Το ποντικάκι στο Lateau κοστίζει 2,50 ευρώ. Από εμφάνιση είναι άψογο, έχει έντονη γεύση σοκολάτας, αν και είναι λίγο παραπάνω σφιχτό από όσο πρέπει. Βαθμολογία 8/10

11- +æ+++++++¦+¦¦ü+¦

Αθηναία, Πριγκιποννήσων 12, Πολύγωνο
Η Αθηναία λειτουργεί στο Πολύγωνο από το 1967 και είναι από τα πιο ξακουστά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας. Και εκεί τα ποντικάκια τα φτιάχνουν από πάντα. Η Αθηνά Γιακουμέλου που ανήκει στην δεύτερη γενιά και είναι τώρα η ζαχαροπλάστης, έτρωγε πολλά ποντικάκια μικρή. «Είναι ένα διαχρονικό γλυκό και πιστεύω ότι είναι τόσο αγαπητό γιατί θυμίζει σε όλους τα παιδικά μας χρόνια». Δεν υπάρχει μέρα που να μην τελειώνουν τα ποντικάκια στην Αθηναία. Και εμείς το τελευταίο προλάβαμε.
Κοστίζει 2,10 ευρώ και ήταν το πιο νόστιμο ποντικάκι που δοκιμάσαμε. Ανάλαφρο, λιώνει στο στόμα σαν αφρός, απλά πεντανόστιμο! Εύκολα το τρως ολόκληρο και ζητάς και δεύτερο.
Βαθμολογία 10/10

12 - +ú-ä+¦¦ü++++

Στάνη, Μαρ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια
Το ζαχαροπλαστείο Στάνη λειτουργεί από το 1931 είναι γνωστό για τους λουκουμάδες, τις κρέμες και τα γιαούρτια που σερβίρει. Εκεί μαζεύονται οι γλυκατζήδες της Αθήνας για να αντιμετωπίσουν τις υπογλυκαιμίες τους. Είναι ένα παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο και φυσικά δεν του λείπουν οι πάστες και τα ποντικάκια. «Όλες οι πάστες μας είναι φρέσκες και τις φτιάχνουμε κάθε μέρα, έτσι κι αλλιώς γιατί τελειώνουν. Όλα τα γλυκά μας τελειώνουν την ίδια μέρα», λέει περήφανα ο κύριος Παναγιώτης και μας κερνάει ποντικάκια και μας δίνει και κρέμες για να πάρουμε μαζί μας.
Στη Στάνη θα βρεις τα πιο οικονομικά ποντικάκια, μόλις 1,70 ευρώ χωρίς να στερούνται καθόλου σε γεύση και ποιότητα. Το ποντικάκι είναι πολύ νόστιμο, τόσο φρέσκο που πέφτει και αν αγαπάς τη σοκολάτα θα λατρέψεις τη γεμάτη γεύση του.
Βαθμολογία 9/10

10-_

Αλεξόπουλος (πρώην Μόρσης), Αρκαδίας 9, Αθήνα
Το ζαχαροπλαστείο λειτουργεί από το 1971. «Το ποντικάκι πάντα το φτιάχναμε αλλά δεν ξέρω πότε ακριβώς ξεκίνησε να κυκλοφορεί στην Αθήνα. Είναι κλασικό γλυκό και ο κόσμος το αγόραζε πάντα και ακόμα το αγοράζει. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, είναι η κλασική σοκολατίνα, αλλά καμιά φορά τα απλά είναι τα πιο ωραία. Δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουμε να το φτιάχνουμε», λέει ο κύριος Αλεξόπουλος την ώρα που μας δίνει ένα ποντικάκι. Το ποντικάκι στον Αλεξόπουλο κοστίζει 2,40 ευρώ, είναι αρκετά βαρύ και λίγο δύσκολο να το φας ολόκληρο. Η επικάλυψη έχει μια ιδιαίτερη γεύση καραμέλας, αλλά είναι υπερβολικά γλυκό και σε λιγώνει.
Βαθμολογία 5/10

Φωτογραφίες: Elizabeth Rovit