Μιλήσαμε με ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο λίγο πριν πουληθεί στο σκλαβοπάζαρο.

 

Ένα ελατόδασος, ένα τροχόσπιτο, μερικές πλαστικές καρέκλες και πέντε-έξι άνθρωποι που περιφρουρούν τα έλατα με βάρδιες. Δεν βρισκόμαστε σε κάποιο απαγορευμένο φανταστικό δάσος, αλλά στο πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο κύριος Δημήτρης συνέχισε το επάγγελμα του πατέρα του και έφερε και φέτος στην Αθήνα τα έλατα που καλλιεργεί στην Χαλκιδική.

«Κάθε χρόνο πριν κατέβουμε στην Αθήνα, στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Βάζω και ένα δοχείο με νερό στη βάση και μένει ζωντανό μέχρι το Πάσχα. Αλλά και τώρα αν πάρεις ένα δέντρο, θα μείνει ζωντανό για όλες τις γιορτές, και λίγο ακόμα», λέει ο κύριος Δημήτρης και ανάβει ένα τσιγάρο. Ασχολείται με την καλλιέργεια ελάτων όλο το χρόνο, και λίγες εβδομάδες πριν τις γιορτές κατεβαίνει στο Πεδίο Του Άρεως για να τα πουλήσει.

Xmas Trees 01

Xmas Trees 05

 

Επίσης είχε την καλοσύνη να μας αφήσει να μιλήσουμε με όποιο έλατο επιλέξουμε…

 

Πώς βρέθηκες στο πεζοδρόμιο;
Μεγάλωσα στην Χαλκιδική και ήρθα στην Αθήνα πριν από μια εβδομάδα για τις γιορτές. Για δουλειά δηλαδή…

Ποιά είναι η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίζεις ως χριστουγεννιάτικο δέντρο;
Πρώτα-πρώτα είναι κάπως τραυματική εμπειρία να σε ξεριζώνουν από το σπίτι σου. Μετά συνήθως η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη. Κάνεις πεζοδρόμιο μέχρι να βρεθεί κάποιος που να του γυαλίσεις και να σε πάρει στο σπίτι του. Εγώ ψιλοφοβάμαι μην καταλήξω σε καμία οικογένεια που βάζει βαμβάκι στα κλαδιά του δέντρου. Δεν ταιριάζει με την αισθητική μου, αλλά θα πρέπει να το υποστώ. Πάνω απ’ όλα είμαστε επαγγελματίες

Ο κόσμος προτιμά τα φυσικά, ή τα τεχνητά δέντρα;
Είναι σταθερός ο κόσμος που προτιμά τα φυσικά έλατα. Βέβαια, δεν μου αρέσει να μιλάω για τον ανταγωνισμό, δεν με απασχολεί. Εμείς τουλάχιστον στη δουλειά μας δίνουμε το εκατό τοις εκατό του εαυτού μας και θυσιαζόμαστε κανονικά. Το κρατάμε αληθινό. Τώρα, τα τεχνητά δέντρα, ας κάνουν ό,τι νομίζουν.

Πόσο πάει;
Από τριάντα μέχρι πενήντα ευρώ. Τα πιο ψηλά παίρνουν περισσότερα.

Είναι πολύ σκληρός ο χώρος, ε;
Εσύ τι λες; Αν κάποιο δέντρο στερείται εξωτερικής εμφάνισης, μπορεί να μείνει στα αζήτητα και να γίνει λίπασμα για τα επόμενα δέντρα.

Να σε βγάλουμε και μια φωτογραφία;
Δεν έχω στολιστεί.

Πλιζ!
Εντάξει, κάντε ό,τι θέλετε αλλά γρήγορα.

Xmas Trees 03

Xmas Trees 07

Xmas Trees 09Xmas Trees 04

 

Κείμενο: Χρήστος Πρόεδρος
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος