Ένα παιχνίδι δεξιοτήτων που παίζεται σε παραλίες και σε πάρκα σε όλη την Ελλάδα!

 

Στην πλαζ Βουλιαγμένης παίζεται ένα παιχνίδι με ένα περίεργο όνομα που οι περισσότεροι το αγνοούν. Ωστόσο, το πετάνκ (petanque) ή μπούλες (boules) παίζεται στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’80. Πρόκειται για ένα παιχνίδι δεξιοτήτων που παίζεται σε υπαίθριους χώρους, δεν θυμίζει κανένα άλλο παιχνίδι και στην Γαλλία το παίζουν παντού, άτομα κάθε ηλικίας. Η φήμη του μάλιστα είναι τόσο διαδεδομένη που παίζονται στοιχήματα και οι τζογαδόροι ποντάρουν πολλά λεφτά. Στην Ελλάδα δεν έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, αλλά όσοι παίζουν το χαίρονται και όσοι το γνωρίζουν τυχαία κολλάνε.

_MG_5178 _MG_5181 _MG_5182 _MG_5184 _MG_5185 _MG_5186

Πήγαμε στην πλαζ Βουλιαγμένης και συναντήσαμε τον Νίκο Γάλλο -Γαλλοέλληνα που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Παρίσι και τα καλοκαίρια στην Ελλάδα. Ο κύριος Νίκος ήταν αυτός που έφερε το πετάνκ στην Ελλάδα, το έμαθε στους φίλους του και σιγά-σιγά διαδόθηκε. Ο ίδιος έμαθε το παιχνίδι στη Μασσαλία όταν ήταν μικρός και το αγάπησε. Μας λέει ότι στη Γαλλία το πετάνκ το παίζουν πολύ τα «μανεκέν» γιατί ο σωστή στάση του σώματος για να ρίξεις την μπάλα είναι κολακευτική για φωτογραφίες. Στη Βουλιαγμένη έρχονται φίλοι του κυρίου Νίκου για να παίξουν, αλλά και πολλοί περαστικοί που σταματάνε να ρίξουν μια ματιά, εντυπωσιάζονται τόσο που θέλουν να δοκιμάσουν κι αυτοί. «Καμιά φορά γίνεται χαμός, περνάει τυχαία κόσμος, μας βλέπει που παίζουμε και μας ζητάνε να τους μάθουμε».

Το πετάνκ δεν είναι κανένα συναρπαστικό παιχνίδι με αγωνία, αλλά είναι ένα παιχνίδι που απαιτεί υπομονή και δεξιότητες. Είναι ένας ευχάριστος τρόπος να περάσεις το απόγευμά σου και να χαλαρώσεις. Δεν είναι δύσκολο να το μάθεις αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να το μάθεις στην πράξη από το να σου το εξηγούν. Αυτό έκανα κι εγώ, αποφάσισα να το δοκιμάσω και είχα την τιμή να μου δείξει τον σωστό τρόπο ο κύριος Νίκος. «Το μυστικό είναι να μάθεις να κρατάς σωστά την μπάλα. Να ρίξεις πολλές φορές για να καταλάβεις πόσο μακριά ή κοντά πάει, ανάλογα με τη δύναμη που βάζεις. Το παιχνίδι παίζεται ένας εναντίον ενός, ή δύο με δύο, ή τρεις με τρεις», εξηγεί. Υπό την καθοδήγηση του κυρίου Νίκου έπιασα την μπάλα και την πέταξα όσο πιο κοντά μπορούσα στην κόκκινη μικρή μπάλα –αυτός είναι ο σκοπός. «Μπράβο, πήρες τον πόντο» άκουγα αλλά δεν καταλάβαινα ακριβώς το γιατί «Είσαι ταλέντο» μου έλεγαν, κι εγώ προσπαθούσα ακόμη περισσότερο και τελικά πήρα όλους τους πόντους και έμαθα και τους κανόνες.

_MG_5189 _MG_5199 _MG_5201 _MG_5202 _MG_5204 _MG_5205 _MG_5212 _MG_5214 _MG_5224 _MG_5234 _MG_5238 _MG_5240 _MG_5242 _MG_5249 _MG_5260 _MG_5265 _MG_5267

Σε παγκόσμιο επίπεδο το πετάνκ έχει ομάδες, πρωταθλήματα, ομοσπονδίες και διεθνή τουρνουά. Στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι τόσο οργανωμένα, γίνονται προσπάθειες τοπικά. Οι παίκτες μαζεύονται στην πλαζ Βουλιαγμένης που πήγαμε εμείς, στην Κέρκυρα, Πρέβεζα, Παλαιό Φάληρο, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Πετρούπολη, Πόρτο Ράφτη, Αμοργό, Ν. Σμύρνη. Τελευταία το παιχνίδι έχει αρχίσει να διαδίδεται σε πιο νεαρά άτομα και έχουν ξεκινήσει προσπάθειες να αναπτυχθεί το παιχνίδι στην Ελλάδα. Αυτό που λένε όσοι παίζουν είναι ότι δεν χρειάζονται πολλά για να υλοποιηθεί η προσπάθεια. Αρκεί ένας οποιοδήποτε εξωτερικός χώρος, οι μπούλες και η καλή διάθεση των παικτών.

http://www.petank.gr/

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μαΐδης