Η Έφη είναι φυσικοθεραπεύτρια και pilates instructor στο φυσικοθεραπευτήριο Physiomel στα Βριλήσσια, όπου βρεθήκαμε  για να παρακολουθήσουμε ένα ξεχωριστό μάθημα. Ένα μάθημα για αγόρια που ασχολούνται με extreme -και όχι μόνο- sports.

O Δημήτρης (motocross), ο Αργύρης, ο Λουκάς, ο Ταξιάρχης (downhill, surf, windsurf) και ο Κώστας (bmx) είναι έκτος από πολύ καλοί φίλοι, πραγματικοί λάτρεις της άθλησης την οποία και χαίρονται ακομπλεξάριστα σε κάθε της μορφή. Γιατί, κακά τα ψέματα, εξακολουθεί να είναι ταμπού η ενασχόληση των αντρών με σπορ τα οποία είναι κατά κύριο λόγο γυναικοκρατούμενα. Όταν όμως οι (μικρο)τραυματισμοί τους έτυχε να συμπέσουν και χρειάστηκε να ακολουθήσουν φυσικοθεραπεία και συγκεκριμένη άσκηση για αποκατάσταση, αποφάσισαν -κατόπιν παρότρυνσης της Έφης- να δοκιμάσουν το pilates -το pilates αποτελεί κατ’ εξοχήν μέθοδο αποκατάστασης.

pilates-01

pilates-02

«Άρχισα να ασχολούμαι με το pilates πριν από περίπου τρία χρόνια. Αντιμετώπιζα κάποια μυοσκελετικά προβλήματα με την πλάτη μου, οπότε έπρεπε να ασχοληθώ με κάποιο είδος γυμναστικής. Έτσι λοιπόν, αφού για κάποιους μήνες υπήρξα μαθήτρια (pilates) και ενθουσιάστηκα, σκέφτηκα ν’ ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό. Είδα φοβερή αλλαγή στο σώμα μου. Καταρχάς έπαψα να πονάω (και ελπίζω να κρατήσει) και εν συνεχεία, άλλαξε πολύ και η στάση του σώματός μου».

«Η άσκηση, πέρα από εκγύμναση, είναι ένας από τους βασικότερους τρόπους πρόληψης. Κι επίσης, αλλάζει πέρα από το σώμα σου και η ψυχολογία σου».

«Τα τελευταία χρόνια πιστεύω ότι έχει αλλάξει πολύ ο τρόπος που η γενιά μας αντιμετωπίζει τη γυμναστική. Όλο και περισσότεροι ξεκινούν να ασχολούνται και με κάτι, βάζουν πείσμα να γίνουν καλοί. Υπάρχουν τόσα πολλά είδη πλέον, μπορείς εύκολα να βρεις κάτι να του αρέσει και να του ταιριάζει».

pilates-04

pilates-05

pilates-06  pilates-08

«Το πιο σημαντικό είναι να κάνεις κάτι που σου αρέσει, να κάνεις κάτι που θα σε βοηθήσει να ‘χτίσεις’ ένα γερό σώμα. Αν μπορείς να συνδυάσεις την άσκηση με τη σωστή διατροφή είναι ό,τι καλύτερο. Με τα παιδιά βέβαια μετά το μάθημα πάμε πού και πού για κάνα μπέργκερ. Ψέματα να μην πω».

«Το μάθημα με τα παιδιά, εννοείται δεν έχει καμιά σχέση με οποιοδήποτε άλλο μάθημα pilates κάνω. Καταρχάς κάνουμε μάθημα με δυνατή μουσική (ακούμε κυρίως αυτά που τους αρέσουν) και γενικά προσπαθώ να τους κουμαντάρω. Έχει πολύ γέλιο η αλήθεια είναι. Πειράζει ο ένας τον άλλο (ποιος θα κάνει περισσότερες επαναλήψεις, ποιος θα ιδρώσει περισσότερο), εγώ γίνομαι όσο πιο αυστηρή μπορώ να γίνω αλλά, ενίοτε, μάταια. Τέτοια πράγματα. Δεν έχω όμως παράπονο, είναι φοβεροί, τα κάνουν».

«Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή ήταν διστακτικοί, γιατί το pilates θεωρείται από τους περισσότερους άσκηση για γυναίκες. Στην πορεία όμως, είδαν ότι αυτό δεν ισχύει. Βέβαια εδώ τα παιδιά κάνουν συνδυασμό ασκήσεων φυσικοθεραπείας με pilates – είναι λίγο διαφορετικό από το παραδοσιακό pilates. Μάλλον αυτό θα λένε και στους φίλους τους». «Θεωρώ ότι δεν υπάρχουν ανδρικά και γυναικεία αθλήματα. Αρκεί να βρεις αυτό που σου αρέσει και σου ταιριάζει. Αυτό που σε κάνει να πηγαίνεις με χαρά και όχι με το ζόρι».

pilates-09

«Τα παιδιά ασχολούνται με σπορ που δεν έχουν καμία σχέση με το pilates, από άποψη έντασης. Τους προσφέρει όμως πέρα από αποκατάσταση (των τραυματισμών), σταθεροποίηση. Όλα αυτά τα αθλήματα χρειάζονται γερό και σταθερό κορμό. Κάτι που επιτυγχάνεται στο pilates. Γυμνάζεις, εν τω βάθει, μύες του κορμού, μύες γενικότερα, που είναι πολύ σημαντικοί».