Δοκιμάσαμε οχτώ από τα ρυζόγαλα της Αθήνας και αυτή είναι η ετυμηγορία.

 

Από την rice pudding των Άγγλων μέχρι τις κινέζικες κρέμες με ρύζι και τα αφρικάνικα γλυκά με ρύζι και γάλα, δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να μην έχει μία έκδοση του σπιτικού γλυκού που είναι η πιο διαχρονική οικογενειακή λιχουδιά, για κάθε ηλικία. Από την παραδοσιακή έκδοση της μαμάς ή της γιαγιάς μέχρι τις σύγχρονες πειραγμένες συνταγές με εξωτικά υλικά, το ρυζόγαλο είναι ένα γλυκό που σου φέρνει στο μυαλό αναμνήσεις περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, ένα γλυκό που μπορεί να γίνεται με απλά υλικά και σχετικά γρήγορα, αλλά απαιτεί μαεστρία και φροντίδα για να πετύχει. Η ποικιλία του ρυζιού και ο χρόνος που χρειάζεται να μείνει στη φωτιά για να χυλώσει, το είδος του γάλακτος, η ποσότητα της ζάχαρης και τα αρωματικά που θα χρησιμοποιήσει συν τη δύναμη της φωτιάς και το συνεχές ανακάτεμα είναι βασικοί παράγοντες για την επιτυχία ή την τραγική αποτυχία.

rizogalo-09rizogalo-01

Ρυζόγαλο με γάλα με λίγα λιπαρά και με σπυρωτό ρύζι δεν γίνεται, κι ακόμα χειρότερα ρυζόγαλο με έντονα μπαχαρικά ή αρώματα που κρύβουν τη γεύση του γάλακτος.

Το ιδανικό ρυζόγαλο δεν έχει προσθήκη κορν φλάουρ για να δέσει, δένει με το άμυλο του ρυζιού που πρέπει να βράσει καλά για να χυλώσει. Δεν είναι πολύ γλυκό για να λιγώνει αλλά ούτε και άγλυκο για να είναι αδιάφορο, πρέπει να έχει ωραία επίγευση γαλατίλας η οποία δεν πρέπει να καλύπτεται με τα έξτρα αρώματα και να εξαφανίζεται. Ιδανικά τρώγεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά σχεδόν παντού, σε όλα τα μαγαζιά το βρίσκεις μόνο κρύο από το ψυγείο. Να έχει ωραία υφή, να είναι υδαρές αλλά όχι νερουλό και ποτέ σφιχτό και παραπηγμένο. Να έχει λίγη κανέλα, αλλά να μην είναι παστωμένο γιατί του διαλύει όλα τα υπόλοιπα αρώματα.

Με όλα αυτά στο μυαλό ξεκινήσαμε να δοκιμάζουμε μερικά από τα ρυζόγαλα που μας πρότειναν φίλοι και γνωστοί, κυρίως από αυτά που μπορείς να βρεις στο κέντρο της Αθήνας. Τα αγοράσαμε, τα δοκιμάσαμε εκ περιτροπής, τα βαθμολογήσαμε και καταλήξαμε στα παρακάτω συμπεράσματα, λαβαίνοντας υπόψη εκτός από όλα τα παραπάνω και την τιμή του καθενός.

Αυτό είναι το πρώτο μέρος του crash test, η συνέχεια έρχεται σύντομα…

rizogalo-02rizogalo-0711003376_10200212255865087_167146696_o 11002284_10200212255945089_1021952691_o

Συνολικά δοκιμάσαμε οχτώ ρυζόγαλα. Η επιτροπή ήταν 7μελής με guest την Φώφη Τσεσμελή. Η βαθμολογία είναι ο μέσος όρος από τα νούμερα όλων. Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο «Τσακανίκας» της Καλλιθέας.

Κρίνος, Αιόλου 87, Αθήνα

Τιμή: 1,60 ευρώ
Οι περισσότεροι βρήκαν το ρυζόγαλο του «Κρίνου» σχετικά καλό, με έντονη γεύση βανίλιας -που αν σου αρέσει είναι συν και αν δεν σου αρέσει είναι μείον. Δροσερό, ελαφρύ και με λίγο ρύζι.
Μέσος όρος βαθμολογίας: 6,5

Αφοι Ασημακόπουλοι , Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια

Τιμή: 1,50 ευρώ
Η πλειοψηφία το βρήκε το πιο νόστιμο. Αρκετά γαλακτερό, με γεμάτη γεύση γάλακτος και τέλεια επίγευση μετά την τελευταία κουταλιά. Οι δύσκολοι το βρήκαν μέτριο, με έντονη γεύση ρυζιού. Πολύ ωραία υφή, σωστή ποσότητα ζάχαρης, αν δεν έριχνε τον μέσο όρο το value for money θα έπαιρνε περισσότερο.
Μέσος όρος βαθμολογίας: 8,2

Τσακανίκας Χαροκόπου 67, Καλλιθέα

Τιμή: 1,10 ευρώ
Πολύ σωστά βρασμένο ρύζι, με διακριτική γεύση βανίλιας. Μαμαδίστικο, με τέλεια υφή και γλύκα, είναι ένα ρυζόγαλο που όλοι θα ήθελαν να ξαναφάνε. Το value for money του είναι άριστο.
Μέσος όρος βαθμολογίας: 8,5

Λατίφης Κυδαθηναίων 30, Πλάκα

Τιμή: 1,50 ευρώ
Άνοστο, νερουλό, με αδιάφορη γεύση, σαν κορν φλάουρ με νερωμένο γάλα. Και με κακό value for money.
Μέσος όρος βαθμολογίας: 3,4

Τσέπας Τσαμαδού 5, Εξάρχεια

Τιμή: 1 ευρώ
Το πιο φτηνό από όλα. Αρκετά καλό, ελαφρύ, με ωραία γεύση γάλακτος, αλλά λιγότερο γλυκό από ό,τι θα το ήθελαν όλοι. Με λίγο σιρόπι από γλυκό του κουταλιού γίνεται πολύ καλύτερο.
Μέσος όρος βαθμολογίας: 6,5

Στάνη, Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Ομόνοια

Τιμή: 1,10 ευρώ
Ωραία γεύση, καλοπηγμένο, σωστά γλυκό, ένα πολύ καλό ρυζόγαλο. Η συσκευασία του είναι η πιο αναγνωρίσιμη και ήταν πολύ σωστά κανελωμένο.
Μέσος όρος βαθμολογίας: 7,7

Χατζής, Μητροπόλεως 5, Σύνταγμα

Τιμή: 3,5 ευρώ
Το χειρότερο από όλα. Από κάθε άποψη. Το ρυζόγαλο φούρνου θύμιζε περισσότερο παστίτσιο, τόσο στην εικόνα όσο και στην γεύση. Κι η τιμή του ήταν ανάλογη μιας μερίδας παστίτσιου.
Μέσος όρος βαθμολογίας: 2,5

Βάρσος, Κασσαβέτη 5, Κηφισιά

Τιμή: 1,30 ευρώ
Δύο το ψήφισαν ως το καλύτερο, αλλά το λεμόνι που το αρωματίζει δεν άρεσε στους υπόλοιπους που έριξαν τον μέσο όρο. Υφή, γλύκα, ρύζι, γαλατίλα κοντά στο άριστα. Κλασικό ρυζόγαλο.
Μέσος όρος βαθμολογίας: 8

rizogalo-11 rizogalo-08rizogalo-04rizogalo-13 rizogalo-12

Το ιδανικό ρυζόγαλο δεν έχει προσθήκη κορν φλάουρ για να δέσει, δένει με το άμυλο του ρυζιού που πρέπει να βράσει καλά για να χυλώσει. Δεν είναι πολύ γλυκό για να λιγώνει αλλά ούτε και άγλυκο για να είναι αδιάφορο, πρέπει να έχει ωραία επίγευση γαλατίλας η οποία δεν πρέπει να καλύπτεται με τα έξτρα αρώματα και να εξαφανίζετα