Το 1896 στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα έγινε ο πρώτος ποδηλατικός μαραθώνιος με 12 συμμετέχοντες. Η ελληνική συμμετοχή, ο Αριστείδης Κωνσταντινίδης, μετά από μία ηρωική προσπάθεια αν και τραυματισμένος, τερμάτισε πρώτος στο Καλλιμάρμαρο μπροστά σε πλήθος κόσμου που ζητωκραύγαζε. Η αναβίωση της θρυλικής κούρσας θα γίνει το Σάββατο 10 Μαΐου και θα ξεκινήσει στις 4.00 μ.μ. Ο Άγις Κολυβάς, διοργανωτής του event και μερικοί από τους συμμετέχοντες μας μίλησαν για τον Μαραθώνιο και για τη σχέση τους με το fixed gear ποδήλατο.

Podilates 02 Podilates 05 Podilates 04

Άγι, μίλησε μου για τον Ποδηλατικό Μαραθώνιο που διοργανώνεις για τρίτη φορά.
Ο αγώνας θα είναι ουσιαστικά η αναβίωση του πρώτου ποδηλατικού μαραθωνίου που έγινε το 1896 στην Αθήνα. Χρησιμοποιούμε ποδήλατα σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά με παρόμοιες προδιαγραφές με τότε. Τότε δεν υπήρχαν ούτε ταχύτητες ούτε φρένα, έτσι είναι και τα fix ποδήλατα που χρησιμοποιούμε στον αγώνα. Ο αγώνας έχει στηθεί με τη βοήθεια της αστυνομίας σε όλες τις περιοχές από τις οποίες θα περάσει η διαδρομή και έχουμε καλύψει όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας. Θα μαζευτούμε κατά τις 3.00 μ.μ να γίνουν οι εγγραφές και κατά τις 4.00 μ.μ θα ξεκινήσουμε. Ο αγώνας διαρκεί γύρω στις 3,5 ώρες. Ο περσινός νικητής είχε τερματίσει σε 2 ώρες και κάτι. Δεν υπάρχει κάποιο καταγεγραμμένο ρεκόρ σε αυτό το είδος διαδρομής.

Πόσοι ποδηλάτες συμμετέχουν στον φετινό αγώνα;
40 θα είναι οι συμμετέχοντες του φετινού μαραθωνίου και θα είναι και αθλητές και ποδηλάτες. Δυστυχώς φέτος δεν θα έχουμε ούτε μία γυναικεία συμμετοχή, γιατί μία ποδηλάτισσα που ήθελε να συμμετέχει τραυματίστηκε την τελευταία στιγμή.

Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των συμμετεχόντων;
Δεν υπάρχουν κριτήρια, οποιοσδήποτε μπορεί να δηλώσει συμμετοχή αρκεί να το θέλει και να μην έχει κάποιον τραυματισμό. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες όμως, με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί ο αναβάτης.

Ποιοι είναι οι κανόνες;
1. Ο αναβάτης να έχει το δικό του ποδήλατο και να είναι fixed gear ποδήλατο πίστας.
2. Το μπροστινό φρένο επιτρέπεται και συστήνεται, για λόγους ασφάλειας του αναβάτη.
3. Gear ratio: ελεύθερο.
4. Κράνη υποχρεωτικά, dropbars και bullhorns μόνο χωρίς αερόμπαρες.
5. Ιατρική βεβαίωση ή ισχύον δελτίο της ΕΟΠ ή οποιασδήποτε άλλης αθλητικής ομοσπονδίας του ΣΕΓΑΣ.
6. Ισχύουν οι κανόνες official ποδηλατικών αγώνων, π.χ. το skitching απαγορεύεται.

Podilates 06 Podilates 07 Podilates 11 Podilates 08 Podilates 10

Στην κουβέντα μπαίνουν και κάποιοι από τους συμμετέχοντες στον αγώνα:

Είναι πρώτη φορά που συμμετέχετε;
-Εγώ συμμετείχα και πέρσι και κατάφερα να τερματίσω σε κάτι περισσότερο από δύο ώρες.
-Για μένα θα είναι η πρώτη φορά φέτος και ανυπομονώ.

Είναι δύσκολο να κάνεις fixed gear ποδήλατο;
Δεν είναι δύσκολο, αν το κάνεις με τον σωστό τρόπο πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος και πάνω από όλα να βλέπεις λίγο πιο μπροστά από ότι με ένα κανονικό ποδήλατο με φρένα. Πρέπει να μπορείς να προβλέψεις το μέλλον και να είσαι σε εγρήγορση.

Γιατί προτιμήσατε το fixed από ένα κανονικό ποδήλατο;
Είναι πιο άμεσο, πιο παιχνιδιάρικο και σε κάποιες περιπτώσεις ιδανικής κλίσης του δρόμου βοηθάει κιόλας, ακόμα και στην ανηφόρα γιατί τη ροπή που έχεις δώσει μένει περισσότερο. Αλλά ότι ποδήλατο κι να διαλέξεις αυτό που σου προσφέρει είναι η απόλυτη ελευθερία. Παίρνεις το ποδήλατο και ξεχνάς τα πάντα. Και μυρίζεις καθαρό οξυγόνο ειδικά όταν ξεκινάει το λεωφορείο και πετάγεται η εξάτμιση στη μούρη σου (γέλια).

Δεν είναι επικίνδυνο να κάνεις ποδήλατο χωρίς φρένο;
Δεν είναι επικίνδυνο αν ξέρεις τι κάνεις. Μπορείς να βάλεις και φρένο αλλά είναι και είναι λίγο φλωριά, η αλήθεια είναι.

Πόσο κοστίζει ένα fixed gear ποδήλατο;
Από 400 έως 1200 ευρώ. Οτιδήποτε ξεφεύγει από αυτά γίνεται ή φτηνιάρικο ή haute couture.

Ο αγώνας θα έχει live streaming κάλυψη από το sportaltv.gr, οι θεατές θα μπορούν να τον παρακολουθήσουν από τις οθόνες του καφέ δίπλα από το κατάστημα 48×17 Cycles, αλλά και από το sports bar του Athens Studios. Μετά το τέλος του αγώνα θα ακολουθήσει πάρτι στο Pulp Bar με μπόλικη τσέχικη μπίρα, απονομή των βραβείων στους νικητές και μουσικές επιλογές από τους DJs Bend, Conbasil και Abend. www.48X17.com

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος