Η Γωγώ Μπρεζάτη ασχολείται εδώ και 32 χρόνια με το εμπόριο, με τα δερμάτινα είδη και τις γούνες, αλλά εδώ και δύο χρόνια στον πάνω όροφο του μαγαζιού της έβαλε vintage και second hand ρούχα. Έχει διαπιστώσει ότι η μεγαλύτερη γενιά των ανθρώπων που επισκέπτεται το κατάστημα, ταυτίζει την αγορά των μεταχειρισμένων ρούχων με τη φτώχεια και απολογείται για την αγορά τους. Στο μαγαζί της, όμως, τα ρούχα που μπορείς να βρεις είναι ρούχα με ιστορία και το Relove it, παρότι δημιουργήθηκε την εποχή της κρίσης, «πάει καλά και έχει και άνοδο».

ReLovIt 05 ReLovIt 04 ReLovIt 06 ReLovIt 03 ReLovIt 02 ReLovIt 01 ReLovIt 07

«Στο Relove it, μπορείτε να βρείτε από casual ρούχα μέχρι και τις τουαλέτες κάποιων επωνύμων» μας λέει και μας δείχνει το φόρεμα μιας νταρντάνας ρεμπέτισσας που το είχε φέρει από την Αμερική. «Η αλήθεια είναι πως τα second hand ρούχα που διαθέτουμε είναι σε άριστη κατάσταση, ελάχιστα ή και σχεδόν καθόλου φορεμένα. Τα περισσότερα είναι επώνυμα, όλες οι μεγάλες μάρκες έχουν περάσει από ’δω, όπως Versace, Channel, Donna Karan και άλλα πολλά. Η πρωταρχική ιδέα ήταν ενός νέου ανθρώπου και στην αρχή το είδα επιφυλακτικά. Εξ’ αρχής συμφώνησα να το κάνουμε, αλλά είχα κάποιες αμφιβολίες. Ανησυχούσα ότι μπορεί να μην ταιριάξει με το ύφος της ήδη υπάρχουσας επιχείρησης, ότι δεν θα είχε ανταπόκριση. Τα πρώτα κομμάτια τα κάναμε εισαγωγή από το εξωτερικό, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Αγγλία. Στη συνέχεια, όμως, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε την ιδέα της ανταλλαγής των ρούχων. Όλοι μας έχουμε πολλά ρούχα που δεν τα έχουμε φορέσει ή που δεν μας αρέσουν. Οπότε, μας τα φέρνει ο κόσμος και παίρνει αντίστοιχα άλλα που του αρέσoυν. Κάποια από αυτά που φέρνει τα αγοράζουμε.

Η βασική μας πηγή πλέον παραμένει η Ελλάδα. Αγοράζουμε ή ανταλλάζουμε ρούχα εδώ. Ακόμα και οι πελάτες που είχαμε και ψώνιζαν δερμάτινα και γούνες, έχουν εκτιμήσει το μαγαζί και μας φέρνουν και δικά τους ρούχα.

Διαθέτουμε ρούχα επωνύμων, τραγουδιστών, ηθοποιών, γενικά ανθρώπων που εργάζονται στο θέατρο, διότι όπως καταλαβαίνετε αυτοί είναι που έχουν τις πιο γεμάτες ντουλάπες. Επειδή έχουμε πολλά vintage κομμάτια, έρχονται και τα παίρνουν οι ενδυματολόγοι για τις παραστάσεις. Το κατάστημά μας διαθέτει τα πάντα. Έχουμε ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα, γυαλιά. Οι τιμές μας είναι πολύ χαμηλές, από 3 έως 30 ευρώ. Και, γενικά, έχουμε μια πιο ανθρωποκεντρική αντίληψη. Βλέπω να έρχονται νέα παιδιά, μαθητές και φοιτητές που πιέζονται να πάρουν το παραμικρό. Ε, εκεί ρίχνουμε κι άλλο την τιμή, ή και κάποιες φορές κάνουμε και κανένα δώρο. Όλοι πιεζόμαστε αυτή την εποχή, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε και άνθρωποι.

ReLovIt 08 ReLovIt 09 ReLovIt 10 ReLovIt 11 ReLovIt 16 ReLovIt 17 ReLovIt 13 ReLovIt 18

Εδώ έρχονται οι άνθρωποι από 16 μέχρι 100 χρονών, αλλά οι βασικοί μας πελάτες είναι 25 με 50 χρονών. Πιστεύω, πάντως, πως ο Έλληνας πάνω από τα 40 είναι πιο διστακτικός με την ιδέα του second hand και του vintage. Οφείλουμε όλοι μας, όμως, να σκεφτούμε ότι το να φτιάχνουμε συνεχώς καινούρια ρούχα είναι βλαβερό από πολλές απόψεις. Το βισκόζι π.χ., φτιάχνεται από δέντρα. Πρέπει να αποκτήσουμε και πιο ολοκληρωμένη αντίληψη για την κατάσταση γύρω μας. Ακόμα και τα ρούχα που πετάμε, σίγουρα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα τα φόραγαν ευχαρίστως και θα ήταν χρήσιμα για πολλά χρόνια ακόμα. Ή, ακόμα και αν δεν τα δίνουμε σε κάποιον, πρέπει να τα ανακυκλώνουμε, να αποκτήσουμε όλοι μας πιο οικολογική συνείδηση. Δεν πρέπει να πετάμε τίποτα. Αυτή η αντίληψη έχει καλλιεργηθεί στο εξωτερικό εδώ και πολλά χρόνια. Το ευοίωνο είναι ότι η νέα γενιά των Ελλήνων έχει αποκτήσει οικολογική συνείδηση, ανακυκλώνει και ανταλλάζει ρούχα. Η μεγαλύτερη γενιά ταυτίζει την αγορά των second hand και vintage με την φτώχια, θεωρεί ότι ξεπέφτει σε κάτι κατώτερο από αυτό που έχει συνηθίσει. Χαρακτηριστικά, μπαίνουν κάποιοι πελάτες μεγαλύτερης ηλικίας και αισθάνονται την ανάγκη να απολογηθούν και να μου δηλώσουν ότι το κάνουν πρώτη φορά.

Στην Ελλάδα είμαστε αρκετά πίσω όσον αφορά τα vintage ρούχα, θα πάρει πολλά χρόνια για να τα αφομοιώσει ο Έλληνας. Για αυτό και πολλά αντίστοιχα μαγαζιά έχουν κλείσει. Κανένα μαγαζί πλέον δεν μπορεί να αντέξει, έχοντας μόνο ένα προϊόν. Και εμείς, εάν δεν είχαμε τα άλλα μας είδη, μπορεί και να είχαμε κλείσει. Έχουμε πολλαπλή λειτουργία, έρχεται παραδείγματος χάριν μια νέα κοπέλα να πάρει ένα τζιν και συνοδεύεται από τη μάνα της. Ε, αυτή θα έρθει σε λίγες μέρες να πάρει κάτι ή και να φέρει κάτι για επισκευή.

ReLovIt 24 ReLovIt 21 ReLovIt 28 ReLovIt 26 ReLovIt 30 ReLovIt 32 ReLovIt 33 ReLovIt 34 ReLovIt 35 ReLovIt 36 ReLovIt 37 ReLovIt 38

Relove it, Γωγώ Μπρεζάτη, Βουλής 35, Σύνταγμα, 210 3241989.

Κείμενο: Μάγια Αλεξιάδου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος