Ο Χάρης έχει έναν σκύλο, μια γάτα και έναν αρουραίο που συνυπάρχουν στο ίδιο δωμάτιο. Γίνεται όμως να είναι και φίλοι;

 

Έχω τρία κατοικίδια, αν εξαιρεθούν τα ψάρια. Αρχικά αποκτήσαμε μια σκυλίτσα, την Μάρτζι και μετά από 5 χρόνια ήρθε το γατάκι, η Λίλη, και σε 3 μήνες ο αρουραίος μου ο Τακάρα.

Γενικά η υιοθεσία ενός κατοικίδιου είναι μεγάλη ευθύνη, όπως και να έχει. Αν και ακούγεται παρακινδυνευμένο, είναι πολλές οι περιπτώσεις που κατοικίδια που ζούνε στο ίδιο σπίτι φτιάχνουν ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ τους (ακόμα και όταν πρόκειται για ζώα που στη φύση θα ήταν εχθροί), ειδικά όταν γνωρίζονται σε μικρή ηλικία. Παρ’ όλα αυτά, τα δικά μου κατοικίδια αν και δεν είναι συμφιλιωμένα στο έπακρον, συνυπάρχουν μεταξύ τους και δεν υπάρχει διάθεση να βλάψει το ένα το άλλο. Τα ζώα, βέβαια, είναι απρόβλεπτα, γι’ αυτό πάντα τηρείς κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας, αλλά με σωστή διαχείριση μπορούν πλέον να βρίσκονται ήρεμα και χαρούμενα στον ίδιο χώρο.

 

Haris 3 Haris 4

 

Το πιο «άγριο» από τα τρία, με την έννοια ότι δεν έχει εξημερωθεί τελείως και έχει ακόμα πολλά από τα ζωώδη ένστικτα του έντονα, είναι με διάφορα η Λίλη, το γατί. Γενικά οι γάτες είναι πιο κοντά στη φύση και για αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο να τις εκπαιδεύσεις ή να τις μάθεις να σε υπακούουν. Το γατί, όμως, όσο άγριο και να είναι συγκριτικά με τα άλλα ζώα, είναι αρκετά υπάκουη, και δεν έχει επιτεθεί ποτέ, ενώ είναι απίστευτα κοινωνική (με τους ανθρώπους κυρίως)

Η φιλία είναι ένα από τα κομμάτια της ανθρώπινης ζωής που για να επιβιώσει ο άνθρωπος πρέπει να το έχει καλύψει. Είναι απίστευτα σημαντικό να έχουμε ανθρώπους γύρω μας που να αγαπάμε και να μας αγαπούν. Δεν θεωρώ ότι μπορείς να αντικαταστήσεις την ανθρώπινη επαφή με ένα κατοικίδιο. Μπορείς να δημιουργήσεις μια πολύ δυνατή σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης ακόμα, αλλά η φιλία, η ουσιαστική επαφή προϋποθέτει για μένα την επικοινωνία με ευσυνείδητα όντα. Πολλές φορές νιώθεις το ζωάκι σου σαν τον καλύτερό σου φίλο, δεν νομίζω όμως ότι μια ανθρώπινη επαφή μπορεί να αντικατασταθεί με ένα κατοικίδιο. Η κάθε σχέση σου δίνει κάτι ξεχωριστό και αναντικατάστατο. Φυσικά τα ζώα είναι ικανά να καλύψουν σημαντικά συναισθηματικά κενά και να διώξουν αισθήματα μοναξιάς.

 

Haris 2 Haris 1
Haris 6 Haris 5 Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος