Ο Άλεξ έχει την μεγαλύτερη συλλογή με sneakers στην Ελλάδα!

 

 

Sneakerhead: αυτός που συλλέγει σπάνια και «ιστορικά» αθλητικά παπούτσια και δεν τον νοιάζει και πολύ πόσα θα ξοδέψει. Είναι μία λόξα που ξεκίνησε στην Αμερική στις αρχές του 2000, όταν το αθλητικό παπούτσι έγινε μόδα και κάθε ενημερωμένο celebrity έπρεπε να τα φοράει. Πολλοί rappers -ανάμεσά τους και ο Kanye West- είναι φανατικοί sneakerheds και έχουν χιλιάδες ζευγάρια στη συλλογή τους. Κοινότητα sneakerheads υπάρχει και στην Ελλάδα και τον Αλεξ Σεγιέτ μπορείς να τον πεις και «πρωτοστάτη» αφού έχει στην συλλογή του γύρω στα 120 ζευγάρια. Συναντήσαμε τον Άλεξ στο σπίτι του στα Πετράλωνα όπου μετακόμισε πρόσφατα. Τα περισσότερα πράγματα τα είχε ακόμη σε κούτες, αλλά τα ράφια για τα αγαπημένα του παπούτσια τα είχε ήδη στην εντέλεια.

«Όταν ξεκίνησα αυτοί που μάζευαν παπούτσια ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα. Δεν είναι κάτι που το κάνω για να πω σε κάποιον ‘α, κοίτα τα καινούρια μου παπούτσια’. Είναι μια καθαρά προσωπική αγάπη και ένα ατομικό μεράκι. Άλλοι μαζεύουν γραμματόσημα και άλλοι τηλεκάρτες, εγώ παπούτσια.

sneakers-11sneakers-01

Από μικρός είχα μία αγάπη και ένα φετίχ με τα παπούτσια, δεν μάζευα όμως από παιδί. Δεν μπορούσα κιόλας, γιατί ήταν ακριβά. Μεγάλωσα στη δεκαετία του ’90, ήταν τότε που μεσουρανούσε η μπασκετική κουλτούρα, το NBA, ο Michael Jordan και το ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ ήταν πολύ δυνατό. Τότε η βιομηχανία της Nike και της Reebok έβγαζαν κάθε χρόνο παπούτσια με χαρακτηριστικό design. Όλα τα παιδιά εκείνη την εποχή τα γουστάραμε πολύ αλλά δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουμε. Αυτά τα παπούτσια κόστιζαν 40.000-50.000 δραχμές και μπορεί να παίρναμε κανένα ζευγάρι στα κάλαντα ή αν πρήζαμε πολύ τους δικούς μας. Όλοι είχαμε εμμονή με την μάρκα και την αερόσολα. Θυμάμαι ατάκες στο δρόμο «είναι αυθεντικό το παπούτσι;», «έχει αερόσολα;», «θα σου τρυπήσω την αερόσολα». Νομίζω πως σε πολλούς έμεινε λίγο σαν απωθημένο όλο αυτό. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 άρχισε να εμφανίζεται η skate κουλτούρα και ήταν κάτι που μου άρεσε, έκανα κι εγώ skate κι ακόμη κάνω.

Την συλλογή μου την ξεκίνησα το 2004, πριν σκάσει όλο αυτό το κύμα με τα Vans παπούτσια. Σπούδαζα Μουσική Τεχνολογία στην Κεφαλονιά και ήταν τότε που έδιναν επίδομα ενοικίου 1000 ευρώ το χρόνο. Μόλις τα είχα πάρει και πήρε το αυτί μου ότι στην Αθήνα γινόταν ένα πολύ μεγάλο στοκ με παπούτσια Vans της δεκαετίας του ’80. Πήγα χωρίς να το πολυσκεφτώ και κατά μεγάλη μου τύχη το δείγμα του στοκ ήταν το νούμερο μου: 42,5. Εκείνη την ημέρα ξόδεψα 300 ευρώ και πήρα 20 ζευγάρια παπούτσια – 15 ευρώ το ένα. Τότε ξεκίνησε επίσημα η συλλογή μου.

Τη δεκαετία του 2000 η φάση με τη μάρκα ισοπεδώθηκε. Βγήκαν πολλές ανεξάρτητες εταιρείες της skate κουλτούρας και παρουσίαζαν ένα πιο underground πνεύμα. Σε αυτό το street κομμάτι μπήκαν σε κάποια φάση και οι μεγάλες εταιρίες και όλες μαζί ‘επανεφηύραν’ τον όρο sneakerhead – ο συλλέκτης ιστορικών παπουτσιών – και ξεκίνησε ένα ολόκληρο ρεύμα. Τότε, παράλληλα με την σχολή μου δούλευα ως υπεύθυνος σε μία εταιρία εισαγωγής αθλητικών παπουτσιών. Τότε έφερνα παπούτσια πιο σπάνια, που δεν τα ήξερε πολύς κόσμος. Παρατήρησα ότι πάντα υπάρχουν αυτοί που τα ζητάνε, αλλά οι καταστηματάρχες δύσκολα τα φέρνουν γιατί δεν θέλουν να ρισκάρουν. Τότε αποφάσισα με τον Δημήτρη να ανοίξουμε το δικό μας μαγαζί. Τo 2010 ανοίξαμε στο Γκάζι το ministry of concrete. Στο Γκάζι τότε πήγαινε το πιο underground κοινό και το μαγαζί γρήγορα αγαπήθηκε. Τώρα πια έχει παγκόσμια αναγνώριση και προβολή. Έχουν γράψει για μας σε ξένα blogs και site, έρχονται πολλοί τουρίστες και πριν από τρεις μήνες ανοίξαμε και άλλο ένα μαγαζί στο Χαλάνδρι.

sneakers-08sneakers-06

Τα φοράς τα παπούτσια σου;
Τα φοράω όλα. Θεωρώ έγκλημα να έχεις απλά τα παπούτσια και να μην τα φοράς. Ένα μέρος του χαρακτήρα των παπουτσιών είναι η ιστορία την οποία κουβαλάνε και ένα άλλο είναι η ιστορία που τους δίνει αυτός που τα φοράει. Έχουν μια αξία όταν είναι στο κουτί του αφόρετα, αλλά εγώ δεν θα το έκανα ποτέ.

Τι ακριβώς είναι τα sneakers, τι διαφορά έχουν από τα κλασικά αθλητικά;
Τα sneakers είναι κι αυτά αθλητικά, αλλά έχει επικρατήσει σαν όρος για να τα διαχωρίζουν από τα παπούτσια επιδόσεων στα αθλήματα. Τα sneakers δεν μπορείς να τα φορέσεις για αθλήματα. Βέβαια, τα παπούτσια που ήταν παλιά επιδόσεων τώρα έχουν μετατραπεί σε sneakers. Τα all star και τα Nike blazer παλιά ήταν μπασκετικά παπούτσια, για παράδειγμα.

Ποια είναι τα πιο ακριβά παπούτσια που έχεις στη συλλογή σου;
Το πιο ακριβό παπούτσι που έχω είναι το skytop kamikazi της supra που τώρα πρέπει να έχει γύρω στα 500 δολάρια στο eBay. Τα πιο πολλά λεφτά που έχω δώσει για παπούτσια ήταν 230 ευρώ για τα What The KD 6 Nike. Βέβαια, μπορείς να βρεις και sneakers με 4000 ευρώ.

Μπορείς να βρεις sneakers που δεν είναι τόσο ακριβά;
Ναι, φυσικά. Με την ταχύτητα με την οποία βγαίνουν συνέχεια καινούρια κομμάτια, αν δεν ψάχνεις κάτι συλλεκτικό, μπορείς να βρεις εύκολα και με 40 ευρώ και στο internet αλλά και σε μαγαζιά που βάζουν συνέχεια προσφορές.

Υπάρχει κάποιο παπούτσι που το θεωρείς έργο τέχνης;
Το Air Jordan 11. Γιατί όταν βγήκε το 1996 δεν υπήρχε το πάντρεμα casual και trainer. Έγινε μεγάλη επανάσταση στο χώρο και έβαλε fashion υλικά σε ένα παπούτσι επιδόσεων της εποχής και άλλαξε όλον τον τρόπο με τον οποίο η μόδα και ο αθλητισμός κοιτούσαν το μέλλον του αθλητικού παπουτσιού.

sneakers-04sneakers-12

Γιατί πιστεύεις έχει γίνει τόσο μόδα το αθλητικό παπούτσι;
Η μόδα και το αθλητικό παπούτσι είναι κάτι χαρακτηριστικό στο δρόμο. Έχουμε φύγει από την καθημερινότητα του 20ού αιώνα που έπρεπε να είσαι στην τρίχα για να κυκλοφορήσεις έξω. Ο μέσος άνθρωπος που δουλεύει τόσες ώρες την ημέρα δικαιούται να φοράει κάτι πιο άνετο. Στην Ελλάδα ακόμη είναι στη φάση που διαδίδεται και στους άντρες λίγο περισσότερο. Το αθλητικό έχει γίνει πλέον παγκόσμια τάση. Παρά την κρίση στην Ελλάδα υπάρχει μία τάση και μια μικρή κοινότητα sneakerheads, αλλά δεν συγκρίνεται με αυτό που γίνεται σε χώρες της βόρειας Ευρώπης. Στην Ελλάδα κολλάμε σε συγκεκριμένες φόρμες και κυκλοφορίες και δεν πειραματιζόμαστε πολύ. Ας πούμε, τα ρετρό air Jordan είναι πολύ δημοφιλή, ή τα συλλεκτικά κομμάτια της Nike. Στο εξωτερικό αυτά έχουν ξεπεραστεί. Μάρκες όπως οι new balance και γενικά τα παπούτσια runner ανεβαίνουν πολύ.

http://www.ministryofconcrete.com/

sneakers-09

Τα φοράω όλα. Θεωρώ έγκλημα να έχεις απλά τα παπούτσια και να μην τα φοράς. Ένα μέρος του χαρακτήρα των παπουτσιών είναι η ιστορία την οποία κουβαλάνε και ένα άλλο είναι η ιστορία που τους δίνει αυτός που τα φοράει. Έχουν μια αξία όταν είναι στο κουτί του αφόρετα, αλλά εγώ δεν θα το έκανα ποτέ.