Το Soul Asylum, όπως λέει η Μελίτα Κάραλη, θεωρείται καταφύγιο για όσους θέλουν να ενώσουν τη Νέα Υόρκη και την Αθήνα με μια υπόγεια μουσική σήραγγα.

Ο Seou, ιδρυτής και music director της κολεκτίβας, μας λέει ότι η ομάδα ακολουθεί την παράδοση των underground party, όπως ξεκίνησαν από τον οραματιστή και θρύλο David Mancuso στη Νέα Υόρκη των αρχών των ’70s. Βασικός σκοπός ήταν η συγκρότηση μιας ποικιλόχρωμης κοινότητας ανθρώπων και κουλτούρων με βάση την μουσική, τον χορό, την ελεύθερη έκφραση και έκσταση, τον αλληλοσεβασμό και το πάντρεμα διαφόρων ειδών τέχνης, Το κοινό και οι συντελεστές της ανήκουν στην γενιά του house και του χάους, με έντονο στοιχείο του ρυθμού, των κρουστών και του μπάσου, για αυτό και το soundtrack δεν μπαίνει σε ένα κουτί, αλλά είναι ένα μωσαϊκό ειδών που ξεκινούν από το afrobeat και το funk και φτάνουν μέχρι το dub και το techno.

seu_3

Η κολεκτίβα λειτουργεί πρωτοβουλιακά και οριζόντια και προσπαθεί όσο μπορεί να διοργανώνει party σε αυτο-οργανωμένους χώρους αλλά και σε γνωστά club με σοβαρά soundsystem. Η ομάδα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα φώτα και τον ήχο, γι αυτό και συνεργάζεται με την αντίστοιχη ομάδα Dbi.

Residents djs εκτός από τον Seou είναι οι ταλαντούχοι Koro και Raw Patterns. Συμμετέχουν επίσης ο μουσικός φιλόσοφος Μichael Moses -συνεργάτης εκτός των άλλων του Vangelis-, όπως και ο κορυφαίος στο είδος MC Bredda Ahmed Ali, Aιγυπτιακής καταγωγής, γεννημένος και μεγαλωμένος στο Πέραμα, που το κράτος συνεχίζει να του αρνείται την ελληνική ιθαγένεια.

Μέλη της επίσης, είναι ο συνιδρυτής της κι υπεύθυνος για το artwork, Angelheart, στο hosting το κορίτσι θαύμα Λήδα Μώρου (ψυχολόγος, ηθοποιός, ραδιοφωνική παραγωγός και τραγουδίστρια), ο ηχολήπτης Mιχάλης Φωτάκης και ο Μικές στην υποδοχή.

Τελευταίο project της κολλεκτίβας είναι το ΑΦRODISIAK που κινείται σε πιο βρώμικους και sexy after hours ήχους.

Ο Raw Patterns λέει ότι το κοινό του party είναι mixed, Έλληνες και μετανάστες, κυρίως τέκνα της μητρόπολης αλλά και της περιφέρειας, με queer προσανατολισμό, παιδιά του dancefloor, ανήσυχα πνεύματα με φωτεινές ψυχές.

seu_8 seu_7 seu_6 seu_5

Το Soul Asylum συνεργάζεται με διάφορους αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, όπως ο γλύπτης-ποιητής και μέντορας Κωστής Τριανταφύλλου, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Μάκης Παπαδημητράτος, ο σχεδιαστής, εικαστικός και χορευτής Βενέδικτος Αντύπας και φυσικά με djs και μουσικούς παραγώγους όπως ο Manousos από το Λιβυκό Πέλαγος και τη Dusty Dreams Records, o διεθνώς αναγνωρισμένος Quell ή ο musichead της Ζακύνθου Δημήτρης Κατσικίνης. Αλλά και με μεγάλα διεθνή ονόματα του χώρου όπως ο maestro Timmy Regisford, οι Μartinez Brothers, oι Αpollonia, o Franck Roger, o Motor City Drum Ensemble, οι Genius of Time, o Greg Gauthier, η Joyce Muniz, o KiNK, o Phli Asher. κ.α.

Οι άνθρωποι του άσυλου συμμετέχουν στα κινήματα της πόλης και κυρίως στην διεκδίκηση και αξιοποίηση των δημόσιων χώρων από τους πολίτες. Αυτόν ακριβώς τον σκοπό εξυπηρετεί το party του Σαββάτου, που γίνεται για την οικονομική υποστήριξη της κατάληψης του ελεύθερου αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου Εμπρός. Ο συγκεκριμένος χώρος, ένα από τα παλαιότερα θέατρα του κέντρου, ήταν εγκαταλελειμμένος για χρόνια, και αξιοποιήθηκε αρχικά από την Κίνηση Μαβίλη και στην συνέχεια από την συνέλευση της κατάληψης του Εμπρός. Πολλές φορές μέλη της εκδιώχθηκαν από το κράτος, που ήθελε να ξεπουλήσει τον χώρο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. embros-theater.blogspot.gr/

Στο πάρτι θα βρίσκεται για πρώτη φορά στη χώρα, η θρυλική Αφροαμερικάνα soul τραγουδίστρια Monique Bingham, τραγουδίστρια της jazz funk μπάντας Abstract Truth και με επιτυχημένη προσωπική καριέρα. Στο μικρόφωνο επίσης ο MC Bredda Ahmed Ali. Στα κρουστά, με τα djembe τους, οι μεγάλοι διδάσκαλοι Kένταυρος Αδρακτάς και Narayan Protin, γνωστός επίσης από την ασύλληπτη μπάντα Afrodyssey Orchestra. O Kένταυρος θα φέρει μαζί του και το σαξοφωνό του. Στα πλήκτρα ο σαμάνος Μichael Moses.

Η βραδιά θα ξεκινήσει με αφροβραζιλιάνικο χρώμα από το Capoeira group, Abada Athens του instructor Muralha. Tο μουσικό χαλί θα αναλάβουν o δημοφιλής Espeekay, η Νεοϋορκέζα Εle Mondiale με τον Κερκυραίο συνεργάτη της Candance. Και φυσικά οι residents των Soul Asylum και AΦΡΟDISIAK.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και σύμφωνα με την πολιτική της κατάληψης, αντί για εισιτήριο θα υπάρχουν κουτιά για ελεύθερη συνεισφορά, ώστε να βγουν τα λειτουργικά έξοδα του party και φυσικά να βγει και ένα αξιόλογο ποσό ενίσχυσης του χώρου.

seu_1 seu_2seu_4

To πάρτι ξεκινά τα μεσάνυχτα, μέχρι τις πρωινές ώρες.

https://www.facebook.com/events/1551220848468326/?pnref=story

Ήχοι του party στη soundcloud page του: soundcloud.com/soul_asylum

Κείμενο και φωτογραφίες: Μάνος Χρυσοβέργης