Η Τζούλια Σακέλλη σπουδάζει φωτογραφία, ονειρεύεται να μπει στη σχολή καλών τεχνών και αγαπάει πολύ τα Χριστούγεννα. Στο Yesterday’s Bread δοκίμασε χριστουγεννιάτικα ρούχα από άλλες δεκαετίες και μας εξήγησε γιατί η χριστουγεννιάτικη μελαγχολία είναι επιθυμητή.

«Μα γιατί σ’ αρέσουν τόσο τα Χριστούγεννα;». «Μ’ αρέσουν πολύ. Μ’ αρέσει και ο χειμώνας, είναι η αγαπημένη μου εποχή. Μ’ αρέσει το κρύο αλλά και η θαλπωρή που νιώθεις μέσα σε ένα ζεστό σπίτι. Μ’ αρέσουν τα στολίδια, το αναμμένο τζάκι. Ακόμα και η μελαγχολία των γιορτών δεν με πειράζει γιατί είναι μια γλυκιά θλίψη για την παιδική ηλικία που άφησες πίσω, για τις προσδοκίες που πάντα μας ρίχνουν έξω. Πλέον δεν περιμένω τίποτα, αφήνομαι στη μέρα με αγάπη και ευγνωμοσύνη που είμαι καλά εγώ και οι δικοί μου. Σίγουρα δεν μ’ αρέσει το εμπορικό κομμάτι των γιορτών, ας πούμε τα δώρα που πρέπει να τα κάνεις από υποχρέωση και δεν είναι μέρος του αυθορμητισμού σου. Όμως αγαπάω πολύ την επαφή με την οικογένεια, τα ήθη και τα έθιμα που έχει το κάθε σπίτι και αυτό το αίσθημα αγάπης.

DSC08076DSC08038

«Ναι, αλλά συνήθως σ’ αυτά τα τραπέζια καμιά φορά υπάρχει και ένταση;». «Και αυτό, όμως, έχει αν το δεις από μια άλλη οπτική πλάκα γιατί δείχνει τη δυναμική της κάθε οικογένειας και ό,τι τελικά δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

«Ποια ήταν τα πιο ωραία σου Χριστούγεννα;».
«Όσο ζούσε ο παππούς μου που μαζευόμασταν όλοι η οικογένεια μαζί. Τα θυμάμαι με πολλή αγάπη και μου άρεσε που ήμασταν όλοι μαζί. Από τότε που πέθανε ο παππούς έχουμε κάπως σκορπιστεί. Επίσης μου άρεσε που ο μπαμπάς μου άφηνε στην ταράτσα τα δώρα μου και όχι κάτω από το δέντρο και έτρεχα να τα βρω. Θυμάμαι ακόμα το λαχάνιασμα μου στις σκάλες, την αναμονή και μ’ άρεσε που τα έβρισκα κάπου ψηλά -ήταν πράγματι σαν να τα είχε ρίξει ο Άγιος Βασίλης από τον ουρανό».

«Ποια ήταν μέχρι σήμερα τα πιο τρισάθλια Χριστούγεννα;».
«Ευτυχώς, δεν έχω χωρίσει μέχρι σήμερα μέσα σε γιορτές, αλλά είχα ένα αγόρι που μου είχε βγάλει την πίστη με ανεξέλεγχτη ζήλια και μ’ έκανε να κλαίω, πράγμα που το θεώρησα ανεπίτρεπτο μέσα σε μέρες γενικής ευφορίας και χαράς. Λίγο μετά χωρίσαμε, ήταν τα προεόρτια».

DSC08047

«Ποια θα ήταν τα ιδανικά σου Χριστούγεννα και σε ποιο μέρος του πλανήτη θα ήθελες να ταξιδέψεις;».
«Σίγουρα δεν θα μ’ άρεσε να κάνω Χριστούγεννα σε κάποια χώρα που είναι καλοκαίρι. Θα μ’ άρεσε στη Φιλανδία, στη χώρα του Άγιου Βασίλη, στη Νέα Υόρκη, κάπου με κρύο -αν δυνατόν με χιόνι- λατρεύω αυτό το κοντράστ έξω παγωνιά μέσα θαλπωρή».

«Τι θέλεις να σου φέρει φέτος ο Άγιος Βασίλης, ήσουν καλό κορίτσι;».
«Ήμουν, θα έλεγα, καλύτερο κορίτσι από άλλες χρονιές. Δεν ζητάω υλικά αγαθά. Αυτά, ειδικά με την κρίση, τα έχω απομυθοποιήσει. Βρίσκω χαρά σε άλλα πράγματα. Υγεία θέλω να έχω και τη δύναμη να διεκδικώ τα όνειρα μου με τρόπο αποφασιστικό. Εντάξει, και ένα ταξίδι πάντα καλοδεχούμενο είναι».

DSC07985 DSC08029

Κείμενο: Τζούλη Αγοράκη
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Παπαδούκας