Η Στέλλα Κάσδαγλη είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και συνιδρύτρια του δικτύου mentoring Women On Top.

Τι φυτά έχεις στο σπίτι σου;
Την ελιά που μου χάρισε η μαμά μου, τις τριανταφυλλιές που μου έστειλε η γιαγιά μου όταν αγόρασα το σπίτι, την αροκάρια και τη γαρδένια από τη μαμά του Αλέξανδρου, ένα ελατάκι που το στολίζουμε τα Χριστούγεννα και δύο πεύκα, κατευθείαν από το βουνό. Δυόσμο και βασιλικό, που αρέσουν στη Στεφανία να τα μυρίζει, και μερικά άλλα που να με σκοτώσεις δε θυμάμαι ποτέ πώς τα λένε.

Τι είναι τα φυτά για σένα;
Τα φυτά γενικά, είναι προέκταση της γης, του νερού και του αέρα. Τα φυτά που έχουμε στις γλάστρες μας, εδώ στην πόλη, περισσότερο μου κάνουν σαν αυτοκόλλητα που τα έχουμε κολλήσει έξω από τα σπίτια μας, αφού πρώτα όμως τα ξεκολλήσαμε από κει που ανήκουν. Κάπως σαν κατοικίδια ζώα.

_MG_9968 _MG_9964 _MG_9955 _MG_9961 _MG_9949 _MG_9942 _MG_9904 _MG_9918 _MG_9912

Τι σου προσφέρουν;
Ομορφιά, νοερή παρέα και την απαραίτητη εξισορρόπηση στο απαίσιο τσιμέντο και στην απόσταση των πολυκατοικιών από το έδαφος. Γείωση, ένα πράγμα. Δεν θα άντεχα να έχω μπαλκόνι χωρίς φυτά.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου φυτό;
Απ’ όσα έχω, η ελιά. Απ’ αυτά που δεν έχω πια, ένα έλατο που κόπηκε από το σπίτι της γιαγιάς και του παππού μου, στα Τρίκαλα Κορινθίας. Απ’ αυτά που μάλλον δε θα έχω ποτέ, καθότι φουλ ανεπρόκοπη, το γιασεμί. Από μυρωδιά το νυχτολούλουδο και από ομορφιά τα τριαντάφυλλα. Αλλά όχι όλα.

Πες μας την ιστορία που κρύβεται πίσω από το αγαπημένο σου φυτό.
Εκείνο το έλατο το είχαν φυτέψει στο σπίτι τη χρονιά που γεννήθηκα. Μείναμε στο ίδιο ύψος για πολύ λίγο, προφανώς το έλατο με ξεπέρασε σε dt και μου φαινόταν πάντα μαγικό και παράξενο πώς ήταν δυνατό να έχουμε την ίδια ηλικία κι όμως αυτό να είναι τόσο θεόρατο. Κάπως σα να με προστάτευε πάντα. Τώρα μην κάνω την ιστορία «παιδικό τραύμα», αλλά δε διανοείσαι το σοκ που έπαθα τη χρονιά που ανέβηκα στο σπίτι και το βρήκα κομμένο. Σύρριζα. Εντάξει, τώρα έχω παιδί και ξέρω ότι οι γονείς δε γίνεται να ζητάμε τη γνώμη τους για τα πάντα. Αλλά πάλι, σύρριζα το ελατάκι μου; Και να μην έχω ιδέα; (σφουγγίζει μάτια)

Πώς τα φροντίζεις τα φυτά σου;
Εχμ… Γκουχ. Δεν τα φροντίζω όπως θα έπρεπε ώστε να δώσω απάντηση προς μίμηση. Φροντίζω να έχει μπαταρία το αυτόματο πότισμα, θυμάμαι να μην ξανακλείσω ποτέ το γενικό του νερού φεύγοντας για διακοπές (#true_story) παρακαλάω τον κύριο Μιχάλη να έρθει, κάθε χρόνο εκεί γύρω στον Ιούλιο, να καθαρίσει αυτά που δεν με άντεξαν και να σώσει τα υπόλοιπα από την τεμπελιά μου και κάθε τόσο υπόσχομαι ότι θα μάθω να τα κλαδεύω. Τους είμαι ειλικρινά ευγνώμων όμως, δε μετράει;

Πόσο χρόνο σου παίρνει κάθε εβδομάδα;
Είπαμε, γκουχ.

_MG_9928 _MG_9922 _MG_9921 _MG_9919 _MG_9900 _MG_9820 _MG_9824 _MG_9826

Ήσουν φυτό στο σχολείο;
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές μου για το αντίθετο, ναι, ήμουν. Μέχρι και σχολείο άλλαξα για να αποδείξω πως όλα ήταν μια μεγάλη παρεξήγηση. Ε, δεν ήταν.

Το πιο περίεργο φυτό που είχες ποτέ ποιο είναι;
Όλα αυτά τα περίεργα φυτά που σου φέρνουν δώρο σε μικροσκοπικά γλαστράκια, με ψεύτικο χώμα, και ορκίζεσαι ότι θα τα μεταφυτεύσεις, και μετά από ένα μήνα τα πετάς καταντροπιασμένη. Είναι όλα πανέμορφα και πολύ άτυχα σ’ αυτή τη ζωή.

Έχεις καλλιεργήσει ποτέ κάτι για να φας;
Έχω μια κορομηλιά η οποία όμως δεν χρειάζεται καλλιέργεια, θα έβρισκε κάπου να φυτρώσει ακόμα κι αν τα κορόμηλα απαγορεύονταν συνταγματικά, οπότε δεν παίρνω το credit. Τα μυρωδικά μετράνε για μισό βαθμό, επίσης. Το όνειρό μου είναι μία πιπεριά, αλλά το βλέπω να μου συμβαίνει εκεί γύρω στα 60. Το θαυμάζω, όμως. Θα ήθελα πολύ να έχω τις γνώσεις και την υπομονή να το κάνω. Ζηλεύω τον μπαμπά μου και τις ντομάτες του.

Τι φυτό θα χαρίζεις στον αγαπημένο σου;
Ένα μπουμπούκι από παπαρούνα, να το ανοίξουμε μαζί να δούμε τι χρώμα είναι.

Πες μου κάποιο τιπ για να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Τι κάνεις; Τους μιλάς ποτέ;
Αν θες να με σκοτώσεις, υποχρέωσέ με να μιλήσω στα φυτά –όταν είμαι στο σπίτι ούτε στον εαυτό μου δε μιλάω. Κι εκτός από την ασπιρίνη στο βάζο δεν έχω τιπ (δαγκώνεται), να σου δώσω το τηλέφωνο του κύριου Μιχάλη;

Η Στέλλα Κάσδαγλη είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και συνιδρύτρια του δικτύου mentoring Women On Top.

_MG_9886 _MG_9877 _MG_9868 _MG_9838 _MG_9813 _MG_9811 _MG_9801 _MG_9800 _MG_9798 _MG_9797 _MG_9785

Τα βιβλία της από τις εκδόσεις Πατάκη.

http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=605110

http://www.i-read.i-teen.gr/book/ithela-mono-na-xoreso

Προσωπικό σάιτ stellakasdagli.com

Women On Top womenontop.gr

Κείμενο: Βιταμίνα Καλογερά
Φωτογραφίες: Όλγα Σαλιαμπούκου