Τι φυτά έχεις στο σπίτι σου;
Σχεδόν απ’ όλα τα είδη. Για αρκετό καιρό ζήταγα από φίλους ως δώρο ένα φυτό. Επομένως λίγο πολύ στο μπαλκόνι μου έχει απ’ όλα. Παχύφυτα, καλλωπιστικά, οπωροφόρα, βότανα.

Τι είναι τα φυτά για σένα;
Σίγουρα ένας λόγος να βγαίνεις στο μπαλκόνι. Ή έστω να μην σε βλέπουν. Αυτή είναι η χρησιμότητά τους σε μια πόλη που τα πάει καλά με την ασχήμια. Προτιμώ να έχω γλάστρες από ιπτάμενα cd μου διώχνουν τα περιστέρια και την αισθητική. Για μένα το μπαλκόνι μου είναι κάτι σαν φυτώριο. Τα μεγαλώνω και μετά τα πάω στο εξοχικό μου να τα μεταφυτέψω στο χώμα.

8 1 4 2 3

Τι σου προσφέρουν;
Μια σχετική ομορφιά. Δεν μπορώ να σκεφτώ ένα μπαλκόνι στην Αθήνα χωρίς φυτά. Για μένα που μεγάλωσα και συνεχίζω να ζω σε πολυκατοικία είναι κάτι σαν απαραίτητο. Θυμάμαι στην τελευταία μου μετακόμιση το γραφείο μεταφορών φρίκαρε με αυτό το 27 γλάστρες. Λογικό.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου φυτό;
Μ’ αρέσει πολύ η ροδιά, η ελιά και η δάφνη. Όταν είναι καλοκαίρι γουστάρω τους βασιλικούς. Υπάρχει και αυτή η φήμη ότι διώχνουν τα κουνούπια και επενδύω πολλά πάνω τους. Και να σε φάνε τα κουνούπια τρως μετά εσύ τους βασιλικούς.

Έχεις κάποιο;
Ναι, απ’ όλα τα παραπάνω.

Πες μας την ιστορία που κρύβεται πίσω από το αγαπημένο σου φυτό.
Δεν έχω κάποιο αγαπημένο φυτό να σου πω την αλήθεια. Άντε πες γουστάρω μια ελιά, που ήτανε σε μικρή γλάστρα στο παλιό μου σπίτι, έφτασε να μην χωράει στο μεγαλύτερο νούμερο γλάστρας που παίζει και εν τέλει εδώ και μερικά χρόνια είναι στην Εύβοια. Έχει αυτή την ηλικία τύπου «όσο με θυμάμαι».

Πώς τα φροντίζεις τα φυτά σου;
Πρόσφατα έβαλα αυτόματο πότισμα. Είναι σωτήριο ιδιαίτερα αν θες να φύγεις αρκετό καιρό το καλοκαίρι. Λειτουργεί και ως ρολόι. Όταν ακούς αυτό το φςςς του νερού που ξεκινάει είναι 2 τη νύχτα. Βασικά δεν κάνω και τίποτα το ιδιαίτερο. Κάνα κλάδεμα το χειμώνα και κάνα λίπασμα.

Πόσο χρόνο σου παίρνει κάθε εβδομάδα;
Σχεδόν μηδενικό.

23 22 21 20 19 18 17 16

Ήσουν φυτό στο σχολείο;
Ναι, αλλά περίεργο φυτό. Κάτι σαν φυλλοβόλο, άλλες φορές μου φύλλα πάνω μου και άλλες χωρίς. Εννοώ πέρναγα πολύ καιρό που δεν ασχολούμουν και καιρό που έπρεπε να πιεστώ για να διαβάσω όλα όσα άφηνα και πέρναγα αυτές τις φάσεις του ατελείωτου διαβάσματος. Ήταν κάτι σαν εξαργύρωση των ημερών που είχε βόλτα και μόνο βόλτα.

Το πιο περίεργο φυτό που είχες ποτέ ποιο είναι;
Μια λεμονιά με αγκάθια και χωρίς λεμόνια. Αγρίεψε για κάποιο λόγο απότομα. Δηλαδή θα υπάρχει λόγος αλλά δεν με νοιάζει και να τον μάθω. Αφού τις αρέσει να βγάζει αγκάθια πάω πάσο. Γούστο της καπέλο της.

Έχεις καλλιεργήσει ποτέ κάτι για να φας;
Φυσικά, στο εξοχικό μου βάζω εποχικό μποστάνι. Και τον χειμώνα και το καλοκαίρι. Μαρούλια, λάχανα, κουνουπίδια, κρεμμύδια το χειμώνα, ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, κολοκύθια, μελιτζάνες το καλοκαίρι. Είναι μαγεία αυτό που κάνεις με σπόρους, χώμα και νερό.

Τι φυτό θα χαρίζεις στην αγαπημένη σου;
Γαρδένια. Τη θέλω μυρωδάτη και ζόρικη. Άμα πιάσει έπιασε.

Πες μου κάποιο τιπ για να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Τι κάνεις; Τους μιλάς ποτέ; Είναι pet;
Όχι pet δεν είναι. Βάζω μια φορά το χρόνο λίπασμα και συμπληρώνω και χώμα. Μετά απλά τα γουστάρω και τα καμαρώνω. Καταλαβαίνω τι θα πει ότι είναι ζωντανά αλλά αδυνατώ να διανύσω αυτή την απόσταση του τύπου μας ακούνε «μίλα τους».

15 14 13 12 11 10 7 6 5

Κείμενο: Βιταμίνα Καλογερά
Φωτογραφίες: Μαριλένα Βαϊνανίδη