Τετάρτη απόγευμα πήγαμε στο σπίτι της Ελένης, στο Φάληρο. Μας περίμενε με την γάτα της, την Ταλούλα. Η Ελένη διδάσκει pole dancing, εκπαιδεύεται για γιόγκα και εξασκείται και στην τέχνη του τατουάζ. Έμαθε pole dancing στην Νέα Ζηλανδία όπου ζούσε για λίγο με το αγόρι της, τον Θέμη. Γενικά, η Ελένη είναι ένα κορίτσι πολυάσχολο. Στο μπαλκόνι της βρήκαμε πολλές γλάστρες και στο παραθυρόφυλλο οδηγίες για το τι νερό χρειάζεται κάθε μία για το πότισμα.

Green city -01 Green city -02 Green city -03 Green city -04 Green city -05 Green city -06 Green city -07

Τι φυτά έχεις στο μπαλκόνι σου;
Έχω γιασεμί γιατί μου αρέσει η μυρωδιά του, λουίζα και μέντα για τσάι, έχω ένα πράσο που το έχω βάλει δοκιμαστικά για να δω αν θα μεγαλώσει και έχω και αλόη για τις θαυματουργές ιδιότητές της. Η αλόη δεν χρειάζεται νερό αλλά χρειάζεται πολύ ήλιο. Κόβω λίγο από ένα φύλλο και το ζουμί που έχει μέσα, αυτό το ζελέ δηλαδή, το βάζω στο πρόσωπό μου και στο κεφάλι μου, για να περάσει η ξηροδερμία που με ταλαιπωρεί. Έχω και δύο βασιλικούς. Στο κίτρινο φλιτζανάκι που βλέπεις, έχω βάλει λουλούδια βασιλικού. Μου αρέσουν τα φυτά γενικώς. Στην Νέα Ζηλανδία είχα κήπο γιατί μέναμε σε ισόγειο. Επειδή δούλευα σε κουζίνα, έπαιρνα τα κρεμμυδάκια και τα έβαζα σε μια γλάστρα και μεγάλωναν. Τα έκοβα, τα χρησιμοποιούσα και μετά ξαναμεγάλωναν.

Η κηπουρική σου άρεσε από όταν ήσουν πιτσιρίκι;
Ναι και όχι. Δεν το ζητούσα αλλά όταν ήταν να φυτέψουμε κάτι, συμμετείχα πάντα. Στο δημοτικό κάποια στιγμή μας έλεγαν ότι μπορείς να πάρεις ένα κλωνάρι λεμονιάς και να το μπολιάσεις στην πορτοκαλιά για να βγει κάτι άλλο. Μας έλεγαν ότι μπορείς να κάνεις το ίδιο και με τα λουλούδια για να βγάλουν άλλα χρώματα. Ανάλογα με το πόσο δυνατό είναι το DNA του ενός και του άλλου, ανάλογη θα είναι και η απόχρωση που θα πάρει το τελικό λουλούδι. Είχα βάλει τον νονό μου να μου δείξει πώς γίνεται αυτό. Και μου άρεσε πολύ. Αργότερα, όταν μεγάλωσα, έβλεπα τι γίνεται με τα GMO(genetically modified organisms-μεταλλαγμένα). Έψαξα και είδα πολλά ντοκιμαντέρ. Στο τέλος, καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι δεν είναι μόνο εκείνοι που τα φτιάχνουν αλλά και εμείς που τα καταναλώνουμε. Σκεφτόμουν αυτά που μου έλεγε η μαμά μου που όταν ήταν μικρή, δεν είχαν πατάτες και ντομάτες στην Αυστρία. Έπρεπε να έρθει στην Ελλάδα για να τα φάει. Τώρα εδώ βρίσκεις παπάγια, μάνγκο, αβοκάντο. Και σκέφτεσαι πώς γίνεται παντού να παράγονται τα πάντα; Διάβασα πρόσφατα ότι οι μπανάνες είναι όλες ίδιες. Είναι σαν κλώνοι. Κανονικά οι μπανάνες έχουν κάποια είδη. Εμείς ξέρουμε μόνο ένα είδος μπανάνας. Όλα αυτά αφορούσαν στα δεδομένα της Αμερικής. Μετά έμαθα τι γίνεται και στην Ελλάδα. Έχουμε χάσει το ενενήντα τοις εκατό της βιοποικιλότητάς μας. Έτσι λοιπόν, πήρα απόφαση να ξέρω –όσο μπορώ- τι τρώω.

Green city -08 Green city -09 Green city -10 Green city -11 Green city -12 Green city -13

Μιλάς στα φυτά σου;
Όχι, ούτε τους μιλάω ούτε τα χαϊδεύω (γέλια). Απλά μπορεί να πιάσω λίγο τον βασιλικό να δω πόσο σκληρός είναι για να ξέρω αν χρειάζεται νερό ή όχι.

Αυτά γιατί τα έγραψες στο παραθυρόφυλλο;
Αυτά τα έγραψα γιατί θα έφευγα και ήθελα να ξέρει ο Θέμης πόσο νερό μπαίνει στο καθένα. Νομίζω μάλιστα ότι από πάνω προς τα κάτω δείχνει από το περισσότερο προς το λιγότερο νερό που χρειάζονται.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου γλαστράκι;
Σαν μυρωδιά πιστεύω το γιασεμί και σαν ιδιότητες η αλόη βέρα. Αλλά και ο βασιλικός είναι ωραίος γιατί μυρίζει ωραία και τον χρησιμοποιώ και στην κουζίνα και φτιάχνω πέστο. Μου αρέσει πολύ και το αβοκάντο. Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να φυτέψω αβοκάντο αλλά δεν μου έχει πετύχει ποτέ. Υποτίθεται ότι παίρνεις ένα ποτήρι και βάζεις το κουκούτσι με οδοντογλυφίδες ώστε να κάθεται το μισό μέσα και το άλλο μισό έξω από το νερό. Ποτέ δεν μου έχει βγάλει ρίζες όμως.

Θα ήθελες να έχεις μεγάλο κήπο;
Ναι, θα ήθελα να έχω και φρούτα και λαχανικά και απ’ όλα. Θα ήθελα να έχω το δικό μου σπίτι στην επαρχία και να έχω τον χώρο μου για τα φυτά μου.

Green city -14 Green city -15 Green city -16 Green city -17 Green city -18 Green city -19 Green city -20 Green city -21 Green city -22

Είναι ανάγκη σου εσωτερική όλο αυτό;
Δεν το βλέπω σαν ανάγκη αλλά σαν ενδιαφέρον. Λέω «κοίτα πώς μπορεί να μεγαλώσει κάτι σε δυο μέρες». Καμιά φορά έχω πρόβλημα με τα περιστέρια. Γενικά, με ενδιαφέρουν πολύ τα φυτά μου και τα φροντίζω.

Κείμενο: Μαίρη Βαμβακά
Φωτογραφίες:
Elizabeth Rovit