Ο Στρατής πέρα από το ταλέντο του στο papercut, την εργατικότητα και το ανυπέρβλητο χιούμορ του έχει και μια άλλη αγάπη. Αγαπάει τα φυτά και την φύση γενικότερα. Στα 25 του χρόνια και με πτυχίο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ετοιμάζεται να φύγει στο Λονδίνο για την έκθεση “London art fair” της TinT gallery στην οποία συμμετέχει με την τελευταία του δουλειά, «empty». Λίγες μέρες πριν φύγει, μας υποδέχτηκε στο καινούργιο του σπίτι με φρέσκα κουλουράκια. Μας ξενάγησε, μας έδειξε την νέα του δουλειά και μας σύστησε στην ελιά του. Μάλιστα, για τις ανάγκες του green city αγόρασε και χρυσάνθεμα για να μην είναι μόνη της η ελιά.

Ποια είναι η σχέση σου με τα φυτά;
Μου αρέσουν τα δέντρα, τα λευκά λουλούδια, τα φυτά εσωτερικού χώρου, αυτά που συνήθως έχουν στρογγυλό φύλλωμα. Θα μου άρεσε πολύ να χω έναν όμορφο κήπο, αλλά δυστυχώς δεν έχω οργανωθεί ακόμα. Μόλις μετακόμισα και δεν έχω προλάβει να κάνω κάτι γι’ αυτό. Το μόνο που έχω είναι μια μικρούλα, συμπαθέστατη ελιά, δώρο ενός φίλου για το καινούργιο σπίτι.

stratis-17 stratis-16 stratis-15 stratis-14 stratis-13 stratis-12

Πιστεύεις ότι τα φυτά είναι παρέα;
Φυσικά και είναι παρέα, οτιδήποτε μπορεί να αγαπήσει ένας άνθρωπος είναι παρέα, είτε αυτό είναι έμψυχο είτε άψυχο, ή έστω μια ιδέα. Συγκεκριμένα, αφού μιλάμε για φυτά, όταν βλέπω κάποιους να πετάνε γλάστρες με φυτά στα σκουπίδια με στενοχωρεί ιδιαιτέρως, χτυπά το οικολογικό μου συναίσθημά. Τα υιοθετώ, τους αλλάζω γλάστρα, τους βάζω φρέσκο χώμα και νερό. Είναι τρομερό να τα βλέπεις να αναπτύσσονται και να αλλάζουν συμπεριφορά ανάλογα με την εποχή. Και, βέβαια, το σημαντικότερο είναι η χαρά που παίρνεις αφού τα έσωσες από την χωματερή. Είναι δυνατόν να μην είναι παρέα;

Ποιο είναι το αγαπημένο σου φυτό;
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω, όλα τα φυτά είναι όμορφα. Το πράσινο σε ηρεμεί, σου ανοίγει το μυαλό. Όπως και να το κάνουμε, αυτή είναι η φύση μας.

Ήσουν φυτό στο σχολείο;
Νομίζω ότι θα μπορούσα να έχω οποιονδήποτε άλλο χαρακτηρισμό έκτος του φυτού. Ήμουν πρώτος στα διαλείμματα και τις εκδρομές!

stratis-09 stratis-08 stratis-07 stratis-06 stratis-0510936431_4978977448220_579489302_o 10935471_4978977328217_262090852_o

Σε εμπνέουν τα φυτά στις κατασκευές σου;
Μπορώ να βρω την έμπνευση παντού, από οτιδήποτε υπάρχει στο χώρο. Φυσικά και η ηρεμία που σου προσφέρει απλόχερα η φύση είναι ένας διαχρονικός καταλύτης για να δημιουργήσω έργο. Ας αγαπήσουμε ελάχιστα παραπάνω την φύση και την τέχνη γιατί και τα δυο συμβάλλουν στην ψυχική μας ισορροπία.

Το γεγονός ότι το κύριο υλικό στα έργα σου είναι το χαρτί έχει σχέση με την φύση και την οικολογική σου συνείδηση ή είναι τυχαία επιλογή;
Η επιλογή του χαρτιού σε σχέση με την οικολογία είναι τυχαία. Όμως, κατά τη διάρκεια της δουλειάς η συμπεριφορά μου είναι οικολογική. Όλα τα κομματάκια χαρτιού που αφαιρούνται από το έργο που δουλεύω δεν πετιούνται αλλά φυλάσσονται και επαναχρησιμοποιούνται για την παράγωγή άλλων έργων.

Τι ονειρεύεσαι;
Να μπορώ να εργάζομαι καθαρά και μόνο για την τέχνη, ως δημιουργός. Είναι μια πολύ δύσκολή περίοδος για τις εικαστικές τέχνες, τουλάχιστον στην Ελλάδα.

Ο Στρατής στην νέα του δουλειά έχει συλλέξει εικόνες της καθημερινότητας, εικόνες οι οποίες έχουν διαφύγει της προσοχής μας επαναφορτίζοντάς τες με τη σημασία που τους πρέπει.

http://cargocollective.com/stratistavlaridis

stratis-03 stratis-02 stratis-01