Ήταν πολύ ωραία το Σάββατο το βράδυ στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Την ώρα που ο ήλιος έδυε καθίσαμε δίπλα σε μια όμορφη οικογένεια Γάλλων [μαμά, μπαμπάς, δυο αγόρια, το ένα γύρω στα 7-8, το άλλο 13χρονο] που παρακολούθησε την παράσταση με εντυπωσιακή προσήλωση και ησυχία, παρόλο που δεν καταλάβαινε χριστό απ’ όσα ακούγονταν, και έμεινε μέχρι το τέλος χειροκροτώντας με ενθουσιασμό. Ok, ο μικρούλης είχε γείρει κι είχε κοιμηθεί λίγο πριν το τέλος στα πόδια της μαμάς, αλλά ούτε γκρίνιες, ούτε νάζια, δεν ακούστηκε κιχ. Αντιθέτως μια βαμμένη κοκκινομάλλα στα αριστερά μου [«ιθαγενής»] δεν έπαψε ούτε λεπτό να γκρινιάζει στον γκόμενό της επειδή δεν καταλάβαινε γρι από όσα γίνονταν στο «έργο». Βρε τι φιλιά, τι χάδια, ό,τι μπορούσε έκανε αυτός ο κακομοίρης, κόντεψαν να γεμίσουν με σιρόπια τα μάρμαρα, τίποτα αυτή. Γκρίνια και κακό. Με τα πολλά την πήρε άρον-άρον κι έφυγαν λίγο μετά τη μέση της παράστασης, εκεί που ο Μενέλαος και η Ελένη προσπαθούν να εξαπατήσουν τον Θεοκλύμενο.

Θα ήθελα να πω περισσότερα για την πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση του σκηνοθέτη που χωρίς κόλπα και σκηνικά έφτιαξε μια ωραία παράσταση με έντονο χιούμορ και ερμηνείες που επιτέλους δεν είχαν σχέση με τον στόμφο και την μίρλα των «ηθοποιών αρχαίας τραγωδίας», αλλά υπάρχουν πιο ειδικοί να μιλήσουν για τα τεχνικά. Θα πω μόνο ότι είναι από τις ελάχιστες φορές στην Επίδαυρο που δεν με έπιασε νύστα, πείνα, δίψα, παγετός, ή δεν με ενόχλησαν τα κουνούπια. Μας άρεσε πολύ η Ελένη του Καραντζά, μας άρεσε και ο τρόπος που μιλούσαν οι ηθοποιοί όλοι μαζί, και που πετάγονταν πού και πού κάποιοι ήχοι που θύμιζαν αυτά τα καραμελάκια που τα έβαζες στο στόμα σου και έσκαγαν και σου γαργαλούσαν τον ουρανίσκο, και που κυλιούνταν στα χώματα και όλα.

Την ώρα λοιπόν που περιμέναμε να πέσει το φως και να καθίσουν στη θέση τους οι αργοπορημένοι [που έρχονταν με το πάσο τους και δέκα λεπτά μετά την έναρξη της παράστασης, συνεχίζοντας κανονικά την κουβέντα τους -σχεδόν όλοι ηθοποιοί!], τα παιδιά στα δεξιά μας άνοιξαν από ένα σακουλάκι πρέτζελ και άρχισαν να τρώνε προκαλώντας φρίκη στους ταξιθέτες. Όχι επειδή έτρωγαν, αλλά επειδή έπρεπε να τους κάνουν παρατήρηση «στα ξένα» και προφανώς δεν ήξερε κανείς πώς να πει ότι «το φαγητό απαγορεύεται στο χώρο του θεάτρου». Ο νεαρός που τους εντόπισε φώναξε μία παραδίπλα που φαινόταν κάτι σαν προϊσταμένη και έκαναν ενάμιση λεπτό σύσκεψη για να δουν πώς θα βρουν το κουράγιο και τις λέξεις. Αφού δεν τα κατάφεραν, πήγαν και φώναξαν κάποια νεαρή από την άλλη άκρη του διαζώματος που το μιλούσε τέλεια το ξένο και τους είπε [πάρα πολύ γλυκά και ευγενικά] «εξιουζέ μουά, βουνέ πουβεπά μαρζέ ισί» και τα παιδιά αυτομάτως συμμορφώθηκαν.

Βγαίνοντας από το θέατρο και περιμένοντας να κατέβουν με προσοχή οι κυρίες τα σκαλιά, πέσαμε σε μια παρέα κακοντυμένων γιαγιάδων που είχαν φρικάρει με την παράσταση και έβριζαν την Καθημερινή που είχε γράψει τα καλύτερα και τις είχε πάρει στο λαιμό της. Παρακάτω, σε άλλο ένα πηγαδάκι κάποιοι σταφιδιασμένοι φιλότεχνοι έλεγαν τα χειρότερα αναλύοντας την κάθε σκηνή με ένα σωρό αναφορές, τέτοια που σε έκαναν να αναρωτιέσαι αν είδατε την ίδια Ελένη.

Στην επιστροφή ακούσαμε την μοναδική [κυριολεκτικά, αφού δεν ηχογράφησε τίποτα άλλο] κασέτα της Aby Ngana Diop που βγαίνει το Σεπτέμβριο από την Awesome Tapes of Africa και μέχρι τώρα ήταν γνωστή μόνο σε όσους ασχολούνται φανατικά με την αφρικάνικη μουσική. Η Aby Ngana Diop ήταν πολύ ιδιαίτερη περίπτωση γιατί δεν τραγουδούσε απλά, έκανε κάτι σαν πρώιμο ραπ και βομβάρδιζε το κομμάτι με λέξεις, πίσω από έναν ρυθμό που ήταν επίσης σαν καταιγίδα και θυμίζει το breakbeat πολύ πριν υπάρξει σαν όρος. Ήταν πολύ δημοφιλής και περιζήτητη σε γάμους και βαφτίσια στη Σενεγάλη, την Γκάμπια και την Μαυριτανία μέχρι και τη δεκαετία του ’90 που πέθανε. Σήμερα είναι σχεδόν θρύλος στην περιοχή και ήρθε η ώρα να την μάθει περισσότερος κόσμος.

Το Liital κυκλοφορεί στις 2 Σεπτεμβρίου αλλά μπορείς εύκολα να το βρεις με ένα google-άρισμα για ακρόαση.

Αυτό είναι ένα συναρπαστικό κομμάτι από το δίσκο:

https://soundcloud.com/awesometapesfromafrica/aby-ngana-diop-dieuleul

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag