11117090_1606280512923154_1461151451_n

Όταν ήμουν μικρός –τότε που οι άνθρωποι ήταν ακόμα απολίτιστοι- όλες οι γιορτές του χρόνου συνδέονταν κατά κάποιον τρόπο με το Μινιόν. Κάθε χρόνο. Τα Χριστούγεννα επειδή τα σημάδευε η αναπαράσταση των ταινιών του Ντίσνεϊ και το Πάσχα επειδή φεύγαμε κάθε φορά με ένα κλωσσόπουλο σε κουτί, από αυτά που θυσιάζονταν κατά χιλιάδες κάθε χρόνο για να κάνουν λίγο πιο πασχαλινή την ατμόσφαιρα των πιτσιρικάδων. Δεν την έκαναν μόνο πιο πασχαλινή, αλλά και πιο θλιμμένη, επειδή τα κλωσσόπουλα πάντα [μα πάντα] πέθαιναν από την υπερβολική αγάπη και το κάτσιασμα και μετά έκανα μαύρο Πάσχα. Κρυφά. Δεν τολμούσα να κλάψω, γιατί κάθε χρονιά μου έπαιρναν το κλωσόπουλο με συμφωνία ότι ΔΕΝ θα κλάψω όταν πεθάνει, -διότι η μοίρα του ήταν προδιαγεγραμμένη: ένας σίγουρος θάνατος.

Ούτε ένα δεν έζησε όλα αυτά τα χρόνια -μέχρι να μπω στην εφηβεία και να πάψει να με ενδιαφέρει το Μινιόν [μετά κάηκε]- και φαντάζομαι ότι ελάχιστα από όσα έφταναν σε παιδικά χέρια κατάφερναν να επιβιώσουν μέχρι το Πάσχα. Ακόμα λιγότερα την σκαπούλαραν και μετά τις γιορτές και κατάφεραν να γίνουν κοκόρια –για κάποιον ανεξήγητο, τότε, λόγο, όσα τη γλίτωναν -φίλων και ξαδέρφων- ήταν μόνο κοκόρια.

Τη δεκαετία του ’80 οι φράσεις «φιλόζωος» και «δικαιώματα των ζώων» δεν σήμαιναν και πολλά πράγματα για τον περισσότερο κόσμο και την λέξη pet την ήξεραν μόνο οι αγγλόφωνοι. Με τα καημένα τα κλωσόπουλα κανείς δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί, εξάλλου πού να μείνει χρόνος, άπαντες είχαν πέσει με τα μούτρα στην αλλαγή. Full time.

tumblr_mlwq62cVtY1qd5h6ho1_1280 tumblr_mlwol4ksE81qd5h6ho1_1280

Μέχρι την προπέρσινη Μεγάλη εβδομάδα είχα την εντύπωση με τα χρόνια τα κλωσόπουλα του Πάσχα εξαφανίστηκαν από τους δρόμους της Αθήνας, ότι έμειναν μόνο μια παιδική ανάμνηση και ότι οι άνθρωποι εκπολιτίστηκαν και έδιναν περισσότερη αξία σε ένα ζωντανό πλάσμα, αλλά φευ! Σε έναν πάγκο της Αιόλου είδα στριμωγμένα δεκάδες κίτρινα χνουδωτά πλάσματα να πωλούνται σε χαρτοσακούλες για ένα ευρώ σε περαστικούς -που προφανώς τα πήγαιναν στα παιδιά τους. Και τις επόμενες μέρες πέτυχα κι άλλον πάγκο στο Μοναστηράκι και στο τέρμα της λαϊκής της γειτονιάς μου, ακόμα και στην Ιερά Οδό ένα αγροτικό με κλούβα που πουλούσε νεογέννητα κλωσόπουλα και παπάκια και είχε τις κότες στριμωγμένες σε κλουβιά κρεματόρια και αυτή που διάλεγες την έσφαζε μπροστά στα μάτια σου!

11088229_10152930771157912_6894906428216374572_n

Προχθές στο παζάρι των ρακοσυλλεκτών είδα τουλάχιστον πέντε μικροπωλητές που πουλούσαν κλωσόπουλα και παπάκια σε μικρά παιδιά που έκαναν ουρά για να τα πάρουν σε χαρτοσακούλα και σε όλη την αγορά ακούγονταν στερεοφωνικά «τσίου». Παντού.

tumblr_m2d3nnLuIS1qd5h6ho1_1280

Δεν χρειάζεται να έχεις και μεγάλη ιδέα από νομοθεσία για να καταλάβεις ότι είναι παράνομο να πουλάς ζώα στο δρόμο [ειδικά τόσο νεαρά ζώα που έχουν μηδενικές ελπίδες επιβίωσης], και ψάχνοντας για το τι λέει ο νόμος, βρήκα ότι: η πώληση μικρών πτηνών απαγορεύεται ρητά σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4039/2012. Αλλά μήπως είναι και το μόνο που απαγορεύεται και κανείς δεν ασχολείται με τους παραβάτες;

tumblr_m2d3lnLBwe1qd5h6ho1_1280

Ψάχνοντας και άλλο και μαθαίνοντας τον τρόπο που τα προμηθεύονται -σε εξευτελιστικές τιμές με την εκατοντάδα ή εντελώς τσάμπα- από τα εκκολαπτήρια, η έκπληξη ήταν ακόμα πιο μεγάλη. Λύθηκε και το μυστήριο γιατί όλα τα κλωσόπουλα είναι αρσενικά: επειδή είναι από διαλογή νεοσσών που θα γίνουν κότες αυγοπαραγωγής, που σημαίνει ότι μόνο τα θηλυκά κλωσόπουλα είναι χρήσιμα. Όσα εκκολαφθούν και είναι αρσενικά, τα ξεχωρίζει το έμπειρο μάτι των δήμιων-διαλογέων και καταλήγουν αμέσως σε φούρνους για να εξολοθρευθούν [δεν μπορούν να κάνουν επιλογή φύλου πριν βγουν από το αυγό] οπότε τα αρσενικά τα ξεφορτώνονται δίνοντάς τα τέτοιες μέρες σε Ρομά. Οι οποίοι απλά παρατείνουν το μαρτύριό τους καναδύο μέρες, μέχρι να καταλήξουν νεκρά σε κάποιον σκουπιδοτενεκέ. Ανεμβολίαστα και χωρίς τις ζεστές συνθήκες που χρειάζονται για να επιβιώσουν τον πρώτο μήνα της ζωής τους, τα κλωσσόπουλα είναι καταδικασμένα σε έναν βέβαιο θάνατο.

Όσα εκκολαφθούν και είναι αρσενικά, τα ξεχωρίζει το έμπειρο μάτι των δήμιων-διαλογέων και καταλήγουν αμέσως σε φούρνους για να εξολοθρευθούν [δεν μπορούν να κάνουν επιλογή φύλου πριν βγουν από το αυγό] οπότε τα αρσενικά τα ξεφορτώνονται δίνοντάς τα τέτοιες μέρες σε Ρομά.