Το supergroup από το Χιλιομόδι Κορινθίας κάνει στάση για ένα live στην Αθήνα λίγο πριν συνεχίσει την πορεία του στις σκηνές του κόσμου.

 

Κάπου κοντά στην Κόρινθο, περίπου 21 χιλιόμετρα μακριά, σε ένα μικρό επαρχιακό δήμο, το Χιλιομόδι Κορινθίας, τέσσερα αγόρια μοιράζονταν από την παιδική τους ηλικία όνειρα, σχεδίαζαν το μέλλον και από τότε που πρωτοέπιασαν στα χέρια τους μια κιθάρα οραματίζονταν να κατακτήσουν τον κόσμο. Ο Δάνης, ο Γιώργος, ο Γιάννης και ο Λάμπρος μέσα από μια σειρά δυνατών και άρτιων μουσικών κυκλοφοριών έδωσαν σάρκα και οστά σε μια πτυχή του σκληρού ήχου, όπου τα αδάμαστα ριφάκια, οι κιθαριστικοί ελιγμοί, τα ογκώδη ντραμς και η μανία του μπάσου δεσπόζουν. Το τρίτο τους LP με τίτλο «Repeated Exposure To…» που κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2016 τους πήγε ένα βήμα ακόμα πιο μπροστά, καθιστώντας τους μια απ’ τις πιο καλοδουλεμένες και επιφανείς μπάντες της εγχώριας αγγλόφωνης heavy rock και stoner σκηνής. Και όχι μόνο. Έχοντας στο τσεπάκι τους μια σωρεία συναυλιών σε ευρωπαϊκές πόλεις, πρόσφατα ξεκίνησαν τη διεξαγωγή μιας εκτός ευρωπαϊκών συνόρων πια περιοδείας, με πολλές στάσεις σε πόλεις της Βόρειας Αμερικής. Και όχι, αυτό δεν σημαίνει πως χρειάζεται να φτάσεις μέχρι τις πολιτείες του Τέξας ή της Ουάσιγκτον για να τους ακούσεις, αλλά νοηματοδοτεί το γιατί πρέπει να τους ακούσεις. Ο Γιώργος, ο κιθαρίστα της μπάντας, μάς διηγείται το πώς ξεκίνησαν σαν συγκρότημα, την πορεία τους, τους στόχους αλλά και τις μελλοντικές φιλοδοξίες τους.

Αν σας πάω πίσω στο 2006, στην πρώιμη φάση δημιουργίας της μπάντας ποιες ήταν οι τότε σκέψεις και φιλοδοξίες σας; Φανταζόσασταν την εξέλιξη αυτή;
Η αλήθεια είναι ότι ο καθένας που πιάνει μια κιθάρα στα χέρια του θέλει να κατακτήσει τον κόσμο πόσο μάλλον όταν είσαι νέος κι είναι έντονη η επιθυμία να εκφραστείς, να επαναστατήσεις, να κάνεις φασαρία, να ουρλιάξεις! Θυμάμαι πίσω στο ΄06 όταν και διαμορφώθηκε το σημερινό line-up ήταν να συμμετέχουμε σε κάποια φεστιβάλ και να προσπαθούσαμε να καταφέρουμε να  παίξουμε στην Αθήνα, συγκεκριμένα στο Αn Club!

Ποιο φεστιβάλ του εξωτερικού αποτελεί για εσάς στόχο ζωής και ονειρεύεστε να δείτε το όνομά σας στο line-up;
Είναι πολλά τα φεστιβάλ τα οποία αποτελούν μεγάλη μας επιθυμία να συμμετέχουμε σε αυτά! Και η αλήθεια είναι ότι σε κάποια έχουμε συμμετάσχει κι ας είναι στα πλαίσια του underground. Σε κάποια άλλα  πρόκειται να συμμετέχουμε όπως είναι το Hellfest που πραγματοποιείται στην Γαλλία! Στόχος μεγάλος και όνειρο θα ήταν  επίσης το Primavera και το Lolapalooza ή, αν ξαναγινόταν, το Download.

Ποιο είναι το απαραίτητο συστατικό για εσάς που πρέπει να διαθέτει η μουσική συνταγή ενός συγκροτήματος για να κατακτήσει τις σκηνές του εξωτερικού, της Ευρώπης και όχι μόνο;
Όπως έχουμε πει στο παρελθόν, νομίζω δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη φόρμουλα, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια διαδικασία όπου συμμετέχουν ζωντανοί οργανισμοί όπου αλλάζουν και αλληλοεπιδρούν κ αλληλοεπηρεάζονται συνεχώς! Ίσως τελικά να είναι οι γερές και ουσιαστικές βάσεις που πάνω σε αυτές θα δημιουργηθεί μια αρκετά καλή σύνθεση και χημεία μεταξύ των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτό που αποκαλούμε “μπαντα” ή “συγκρότημα”.

Τι μουσικά ακούσματα έχετε και ποιες είναι οι επιρροές σας;
Είναι άπειρες και δεν είναι εύκολο να καταγραφούν με πλήρη λεπτομέρεια διότι η μουσική είναι και βιωματική που σημαίνει ότι τα ερεθίσματα που μπορεί να έχεις είναι από πολλά ταυτόχρονα μουσικά παρακλάδια. Ίσως η βάση να προέρχεται σίγουρα απ’ τη heavy μουσική των 60s & 70s όπως επίσης και του garage και proto-punk αλλά και proto-metal εκείνης της περιόδου. Βέβαια σίγουρα χρωστάμε και στα 90s μεγάλο μέρος του ήχου μας. Οπότε ας πούμε ένα blend ‘70s με ‘90s αλλά με μια ματιά απ’ τα ‘00s.

Περιγράψτε μου μια τυπική μέρα στο δρόμο, μέσα στο βαν κατά τη διάρκεια ενός τουρ.
Μια τυπική μέρα στο van είναι όπως θα μπορούσε να την  φανταστεί  ο καθένας! Άπειρα χιλιόμετρα, λίγες στάσεις, junk φαγητό, πολλή μουσική και αποτυχημένες απόπειρες ύπνου των 15 λεπτών! Α! Και σειρές! πολλές σειρές! Χαχαχα

Ως μια μπάντα που έχει περάσει από τη φάση του Do It Yourself αλλά έχει βιώσει και την «ασφάλεια» του management, ποια από τις δυο εκδοχές προτιμάτε και γιατί; Ο συνδυασμός τους μήπως είναι τελικά πιο ωφέλιμος;
Δεν θεωρούμε  ότι είμαστε κάτω από κάποια ομπρέλα “ασφαλείας» κάποιου  management ή κάποιου manager! Διότι ουσιαστικά αυτό δεν ισχύει! Είμαστε απ’ τις μπάντες μιας γενιάς που τουλάχιστον μέχρι ώρας ακολουθούμε την- ας το πούμε- πιο “ανοικτή” φιλοσοφία του DIY δίχως να έχουμε “ μεσάζοντες” ή “διαχειριστές” και προσπαθούμε όσο περνά απ’ το χέρι μας να το κάνουμε χωρίς μεσολαβητές,  παρόλο που πλέον μπορεί να συνεργαζόμαστε με κάποια agencies σε Ευρώπη και Αμερική αντίστοιχα.

 

Πως είναι η αίσθηση του να ξεκινάς γαλουχημένος από μια μικρή επαρχιακή κοινωνία και να βλέπεις τον εαυτό σου σε μεγάλα stages της Αμερικής; Tι εμπειρίες έχετε αποκομίσει μέχρι τώρα, από αυτό το τουρ;
Αυτή την στιγμή νιώθουμε πως έχουμε εκπληρώσει τα ⅗ του αμερικανικού τουρ και η αλήθεια είναι ότι βλέπουμε τους εαυτούς μας να υλοποιούν ένα τεράστιο όνειρο που είχαμε από μικρά παιδιά, το να παίξουμε σε αμερικανικό έδαφος εκεί που πολλές μπάντες και καλλιτέχνες δημιούργησαν τόσες πολλές μουσικές απ’ τις οποίες εμείς επηρεαστήκαμε! Μπορώ να πω ότι είμαστε πολλοί ικανοποιημένοι με την έως τώρα εξέλιξη του τουρ και σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε αυτή την ανταπόκριση παρόλο το θετικό feedback που είχαμε εξαρχής.

Ποιος ήταν ο πρώτος δίσκος που αγόρασες και θυμάσαι τον εαυτό σου να τον ακούς ξανά και ξανά; 
Νομίζω ήταν το Ixnay on the Hombre όταν κυκλοφόρησε αλλά είχε προηγηθεί το We Sold our Soul for Rock n Roll που μου το είχε κάνει δώρο η αδερφή μου. Δεν ξέρω ποιο πιάνεται απ’ τα δύο! Χαχαχα!

Ποιον δίσκο σας δε θα έδινες ποτέ και σε κανέναν;
Τους 6 πρώτους δίσκους SABBATH!

Σύμπραξη επί σκηνής με Iggy Pop ή Ozzy Osbourne;
OZZY!! SORRY IGGY!!

Ποια θεωρείτε την καλύτερή σας δουλειά μέχρι τώρα και γιατί;
Όλες τις δουλειές μας τις εκτιμάμε διότι είναι ένα κομμάτι του εαυτού μας καθώς αποτυπώνουν, αν το θέσουμε σε χρονικό πλαίσιο,  μια περίοδο της ζωής μας! Σαν ένα ημερολόγιο. Δεν είναι εύκολο λοιπόν να διακριθεί ποια είναι καλύτερη ή χειρότερη διότι μέσα σε αυτές έχει  συσσωρευτεί  μια πληθώρα εμπειριών και συναισθημάτων και ακουσμάτων όπως και οπτικής αλλά και αντίληψης.

Tι σημαίνει τελικά μουσική;
Αν ήξερα θα σού ‘λεγα! Αν σού ‘λεγα ίσως να έπαυε να είναι μουσική! Τελικά μάλλον αυτό είναι! Μια έκφραση η οποία δεν έχει γράμματα και στίξη αλλά ούτε τόπο, χρόνο και σύνορα!

Τι πιστεύετε ότι λείπει από τη σκηνή μας;
Αυτοεκτίμηση! Θεωρώ ότι μεγαλώνουμε με μια φιλοσοφία που προτάσσει βιωματικά να είμαστε “υπό” στα πάντα ξεκινώντας με μια υπέρμετρη κι άνευ λόγου ξενομανία και φετιχοποίηση αυτής δίχως κανένα λόγο και μέτρο! Πιστεύω, ωστόσο, ότι τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει σημαντικά με αποτέλεσμα όπου κι αν πάμε στην Ευρώπη να μας μιλάνε για την σκηνή και τις μπάντες που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Από νέους καλλιτέχνεςπάντες ποιους ξεχωρίζετε;
Είναι πάρα πολλοί – πολλές πραγματικά! Απ’ τους Deaf Radio και τους Naxatras μέχρι τους Embargo και τους Drunk Jackals όπως και παρά πολλές άλλες μπάντες.

Aν κάποιος σας προσέφερε ένα υπέρογκο ποσό και τις ιδανικές συνθήκες για να κυκλοφορήσετε έναν δίσκο με αποκλειστικά pop περιεχόμενο θα το κάνατε;
Είναι αρκετά ματαιόδοξο αυτό απ’ την φύση του! Τα λεφτά δε φέρνουν την ευτυχία  ούτε έναν καλό δίσκο! Η φαντασία, η έμπνευση και η συγκυρία τα φέρνει! Για αυτό και τα υπόλοιπα έρχονται δεύτερα. Ακούμε masterpieces που δεν είχαν “καλή παραγωγή» και με χαμηλά budgets για την δημοτικότητα τους,  τα οποία  στο τέλος  δε θα το φανταζόμασταν να ηχούν διαφορετικά και γενικότερα να έχουν διαφορετική προσέγγιση.

 

 

Ποια είναι τα επερχόμενα σχέδιά σας;
Επιστρέφοντας από Αμερική συνεχίζουμε μια σειρά συναυλιών στο ελληνικό έδαφος. Συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα όπως επίσης  Γιάννενα και Πάτρα! Έπειτα, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου και για 25 μέρες θα περιοδεύσουμε στο βόρειο και ανατολικό κομμάτι της Ευρώπης με έμφαση τη Σκανδιναβία και τις Βαλτικές χώρες.

 

Οι 1000 ΜΟDS θα εμφανιστούν το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 στο Piraeus 117 Academy με special guests τους Wish Upon A Star.
www.tickethouse.gr. Ταμείο: 14 Eυρώ