Από τις 28 Αύγουστου μέχρι τις 12 Οκτωβρίου ο Evan συνόδευσε τους Planet of Zeus στην περιοδεία τους και φωτογράφισε στιγμές από την καθημερινότητά τους και τα live τους. Στις 22 Δεκεμβρίου εγκαινιάζεται η έκθεσή του “ASPHALT” στην οποία θα παρουσιάσει μία συλλογή από αδημοσίευτες παρασκηνιακές φωτογραφίες από αυτό το ταξίδι του. «Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω φιλμ, για να γίνω πιο επιλεκτικός με τις εικόνες που θα καταγράψω και να αποφύγω το ανεξέλεγκτο ψηφιακό κλικάρισμα», λέει ο Evan. O Evan μοιράστηκε μαζί μας κάποιες από τις φωτογραφίες και μας είπε δυο λόγια για την εμπειρία του.

EVANK_TM_GRK_06 EVANK_TM_GRK_04 copy EVANK_TM_GRK_01 copy

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την φωτογραφία;
Ξεκίνησε να φωτογραφίζω στο γυμνάσιο τους φίλους μου που έκαναν skateboard. Από τότε νομίζω με κέρδισε η φωτογραφία δρόμου. Αργότερα πέρασα στη Νομική αλλά συνέχιζα να φωτογραφίζω γιατί ένιωθα ότι ισορροπούσε τον τεχνοκρατικό χαρακτήρα των σπουδών μου. Κάποια στιγμή γνώρισα τον Στέφανο Κέκη, τον Αντώνη Ζαχαριάδη και τον Κωνσταντίνο Καλαβρέζο με τους οποίους γίναμε φίλοι και στήσαμε την GNP Productions η οποία αναλαμβάνει video clips, live videos, διαφημίσεις, φωτογραφίσεις και όχι μόνο. Από τότε ασχολούμαι επαγγελματικά με αυτό.

Πώς προέκυψε το φωτογραφικό project με τους Planet of Zeus;
Αρχικά ακολούθησα την περιοδεία των Planet of Zeus βοηθώντας στα βασικά πράγματα που χρειάζεται μια μπάντα στον δρόμο. Από το merchandise μέχρι το κουβάλημα. Είχα ταξιδέψει άλλη μια φορά σε περιοδεία με τους Planet στο παρελθόν. Φέτος αποφάσισα να συνδυάσω πιο «ελεύθερα» το φωτογραφικό κομμάτι. Όσο βρισκόμασταν στον δρόμο είχα στήσει ένα photo-diary (www.vigilanteovereurope.com) όπου ανέβαζα καθημερινά updates από τα live και ορισμένες backstage στιγμές.

Σε ποιες χώρες πήγατε;
Πήγαμε, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Σλοβακία, Πολωνία, Γερμανία, Τσεχία, Ολλανδία, Γαλλία, Ισπανία, Ελβετία, Ιταλία. Σλοβενία, Κροατία και Σερβία.

Πώς ήταν αυτή εμπειρία για σένα ως φωτογράφος;
Να σου πω την αλήθεια, ελάχιστες φορές λειτούργησα ως φωτογράφος, εντάξει εκτός από τα live. Όσο επαγγελματίας κι αν είσαι, οι 48 μέρες στον δρόμο σε αναγκάζουν να αντιμετωπίζεις λίγο πιο ελεύθερα τη σύνθεση και τη θεματολογία. Νομίζω πως αυτό φαίνεται και στις φωτογραφίες της έκθεσης. Και όταν αντιμετώπιζα την κατάσταση ως φωτογράφος, η εικόνα έπαιρνε έναν πιο «ρεπορταζιακό» χαρακτήρα. Νομίζω ότι αυτό είναι και το δυνατό σημείο του “ASPHALT”. Οι φωτογραφίες έχουν να κάνουν τόσο με την μπάντα, όσο και με το περιβάλλον στο οποίο βρεθήκαμε, τις πόλεις και τον κόσμο τους.

EVANK_TM_GRK_03 EVANK_TM_GRK_02

Τι σου έμεινε από την περιοδεία;
Πολλά καρούλια από φιλμ, μια σπασμένη βαλίτσα και σίγουρα μία υπενθύμιση. Το να ταξιδεύεις κάνοντας κάτι που αγαπάς, είτε αυτό είναι η φωτογραφία, είτε η μουσική είναι ένα συναίσθημα που λίγα πράγματα μπορούν να σου προσφέρουν, ίσως και κανένα άλλο.

Έγινε τίποτα παράξενο κατά τη διάρκεια της περιοδείας;
Στα 16,000 χιλιόμετρα που ταξιδέψαμε, η αλήθεια είναι πως θα μπορούσαν να γίνουν πολλά παράξενα σκηνικά. Ευτυχώς όλα πήγαν πολύ καλά. Μόνο ένα απρόοπτο μας έτυχε. Σε ένα live στο Ales, της Γαλλίας έβρεχε υπερβολικά πολύ, στη μέση του σετ των Planet κατέρρευσε ένα κομμάτι από το ταβάνι και έπεσε πάνω στο μπαρ. Αν είχε πέσει δύο μέτρα πιο δίπλα ίσως να είχαμε γυρίσει στην Ελλάδα λίγο πρόωρα.

evan maragkoudakis 5 evan maragkoudakis 4 evan maragkoudakis 3 evan maragkoudakis 2 evan maragkoudakis

Η έκθεση “ASPHALT” θα διαρκέσει από τις 22 μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου στο Project Space του Six Dogs, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι.

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες ταξιδιού:
Evan Μαραγκουδάκης
Πορτρέτα του
Evan: Θοδωρής Μανωλόπουλος