Μια σύντομη κουβέντα με τον Mats Gustafsson λίγο πριν το live τους στο ΙΛΙΟΝ plus.

 

Οι The Thing, η θρυλική avant jazz/punk μπάντα των Mats Gustafsson, Ingebrigt Håker Flaten και Paal Nilssen-Love επισκέπτονται την Αθήνα για πρώτη φορά, για μια μοναδική ζωντανή εμφάνιση στο ΙΛΙΟΝ plus, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017, καλεσμένοι του Underflow Record Store & Art Gallery. Με αυτή την ευκαιρία είπαμε δυο λόγια με τον Mats Gustafsson λίγο πριν ετοιμάσουν τις αποσκευές για την Αθήνα.

 

 

Ποια είναι η αρχή των The Thing; Πότε και πώς ξεκινήσατε;

Αρχίσαμε ως ευκαιριακό σχήμα να ηχογραφούμε ένα άλμπουμ αφιερωμένο στη μουσική και την κληρονομιά του Don Cherry σε μια σουηδική εταιρία που είχα, την Crazy Wisdom το 1999. Η ηχογράφηση βγήκε καταπληκτική και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε ως γκρουπ , αναμιγνύοντας την ανθολογία των τραγουδιών του με άλλες επιρροές μας και πράγματα που μας ενέπνεαν.

Ο ήχος σας είναι πολύ ωμός και σκληρός. Πώς θα τον περιγράφατε σε κάποιον που δεν σας έχει ξανακούσει;

Ο καθένας ακούει διαφορετικά πράγματα στη μουσική. Ο καθένας βλέπει διαφορετικά πράγματα στη ζωή. Δεν μπορείς να μεταφράσεις ένα συναίσθημα στα αλήθεια. Η βασική αρχή όταν ακούς μουσική ή βιώνεις την τέχνη ή την λογοτεχνία είναι να είσαι περίεργος, να είσαι ανοιχτός. Αν δεν έχεις περιέργεια για πράγματα στην κουλτούρα και τη ζωή, καλύτερα να μείνεις στο σπίτι σου. Άρα, προσπάθησε να έρθεις ανοιχτός στη μουσική και ακολούθησε αυτό που συμβαίνει. Για μερικούς ανθρώπους η ωμότητα είναι ομορφιά για άλλους ωμό είναι το σούσι.

Το πρώτο σας άλμπουμ είχε μια σειρά διασκευών στα τραγούδια του Don Cherry. 15 χρόνια αργότερα κάνατε ένα δίσκο με την κόρη του, τη Neneh Cherry. Πες μου μερικά πράγματα για την σύνδεση των δύο αυτών Cherry.

Λοιπόν, η μουσική του Don Cherry είναι πραγματικά βασική πηγή έμπνευσης για μας ακόμα και τώρα. Και θα είναι για πάντα. Οι συνθέσεις του, ο τρόπος που δούλευε σε μια κολλεκτίβα, ο τρόπος που έκανε τα σόλο του, ήταν όλα εκπληκτικά. Η Neneh ήταν απλά κάποια που θέλαμε να δουλέψουμε μαζί της και ήθελε και αυτή το ίδιο. Δούλεψα και παλιότερα με την Neneh αλλά αυτή τη φορά ήταν η πρώτη που δούλεψε με τους Thing. Είναι ακόμη μια εξαιρετική τραγουδίστρια και μια γυναίκα που μας ξεσήκωνε και σωματικά και πνευματικά, θέλαμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί της. Κάπως έτσι έγινε. Ήταν ένα πολύ συναρπαστικό πρότζεκτ που μα πήγε σε πολύ ενδιαφέροντα πεδία μουσικά.

 

 

Είστε όλοι φανατικοί με το βινίλιο ή είναι μόνο ο Mats; Σκοπεύετε να βγείτε για ψάξιμο στα μαγαζιά της Αθήνας;

Όλοι ψάχνουμε σε δισκάδικα. Όπου κι αν πάμε να παίξουμε προσπαθούμε πάντα να βρούμε χρόνο να ψάξουμε τα τοπικά διαμάντια. Ναι, λοιπόν, θα ψάξουμε και στην Αθήνα. Ακούσαμε ότι έχει μερικά απίθανα δισκάδικα. Εγώ κι ο Paal είμαστε άρρωστοι με τα βινύλια, έτσι ο Ingebrigt ενδιαφέρεται περισσότερο για δραστηριότητες που δεν έχουν σχέση με τους δίσκους. Ελπίζουμε βρούμε μερικά σπάνια ρεμπέτικα αυτή τη φορά. Θα ήταν γαμώ να βρω μερικά βινύλια με την Ρίτα Αμπατζή και τη Ρόζα Εσκενάζυ.

Έχετε μοιραστεί την σκηνή και το στούντιο με πολλούς σπουδαίους μουσικούς. Ποιος είναι αυτός που θα θέλατε να συνεργαστείτε και δεν είχατε την ευκαιρία να το κάνετε ακόμη;

Δεν ξέρω να σου πω. Με τους The Things προσπαθούμε να συνεργαστούμε με ανθρώπους που είναι πρόκληση για μας και προσθέτουν κάτι σε αυτό που κάνουμε. Αυτό δημιουργεί μια τριβή και μας δίνει νέα ενέργεια. Υπάρχουν πολλοί εκληκτικοί μουσικοί στον κόσμο και ελπίζουμε να μπορέσουμε να δουλέψουμε με πολλούς από αυτούς. Μας δίνει τροφή και στους τρεις μας το να δουλεύουμε με καλεσμένους. Τροφοδοτεί τον χαρακτήρα του γκρουπ με έναν πιο δημιουργικό τρόπο και μας δίνει νέες προοπτικές για να δουλέψουμε.

 

 

Τι είδους κοινό παρακολουθεί συνήθως τα live σας; Τι να περιμένουμε στην σκηνή;

Το κοινό μας είναι αρκετά ανάμικτο. Εξαρτάται από το πού παίζουμε. Αρέσουμε ακόμη σε μερικούς από τους παλιούς τύπους με «τζαζ γενειάδα» αλλά γενικά είναι ένα νεανικό κοινό αυτό που έρχεται στα live μας, κάθε φύλου. Στις πρώην ανατολικές χώρες της Ευρώπης το κοινό είναι πιο ανάμικτο και περίεργο, ενώ στη δυτική Ευρώπη είναι πιο πολύ παραδοσιακά τζαζ. Προσπαθούμε όμως να παίξουμε σε ροκάδικα και σε ροκ φεστιβάλ όσο πιο πολύ μπορούμε για να αποκτήσουμε και ένα νέο κοινό που ενδιαφέρεται για αυτό το είδος της μουσικής. Δεν ξέρουμε ποτέ τι να περιμένουμε, έτσι είναι δύσκολο και μάλλον αδύνατο να πούμε στο κοινό τι ακριβώς θα ακούσει. Αυτό που θέλουμε από το κοινό είναι να είναι ανοιχτό και να ξεκινάει από το μηδέν, να πηγαίνει με τη ροή, με την ενέργεια της μουσικής. Έχουμε πολύ νέο υλικό, εντελώς νέα πράγματα, το παλιό ρεπερτόριό μας το έχουμε σβήσει, έτσι παίζουμε πια μόνο νέα τραγούδια.

Τι φέρνει το μέλλον για τους The Thing;

Περιοδείες του χρόνου στην Αμερική και την Ευρώπη και πολλά φεστιβάλ όπως πάντα. Σχεδιάζουμε αυτή τη στιγμή και συναυλίες σε φεστιβάλ με τον James Blood. Έχουμε μια ατζέντισσα στην Ολλανδία που φροντίζει πολύ για μας έτσι βρίσκουμε συνεχώς νέα μέρη να παίξουμε και καινούργιο κοινό χάρη σε αυτή. Έχουμε ένα νέο άλμπουμ που θα βγει σύντομα, την άνοιξη, στη δικιά μας εταιρία The Thing Records / Trost με τίτλο «Again». Έχει ηχογραφηθεί και έχει γίνει και η μίξη και είναι έτοιμος να τον στείλουμε για να κοπεί σε βινίλιο.

 

The Thing, ΙΛΙΟΝ plus, Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017, καλεσμένοι του Underflow Record Store & Art Gallery. Η πώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει και γίνεται αποκλειστικά στο χώρο του Underflow Record Store & Art Gallery, Καλλιρόης 39, Σταθμός Μετρό Συγγρού-Φιξ. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά (2114039926) ή μέσω email (info@underflow.gr). Τιμή εισιτηρίου: 30 ευρώ. Τη βραδιά ανοίγουν οι s̶i̶s̶t̶e̶r̶.