Η Μαρία Παπαευσταθίου έκανε την αγάπη της για την τέχνη της γραφιστικής και των poster ένα εξαιρετικά πετυχημένο blog. Παρουσιάζει την προσωπική της δουλειά και κατά βάση ανιχνεύει τις πιο πρωτοποριακές και ενδιαφέρουσες αφίσες ανά τον κόσμο. Καινοτόμες ιδέες, διεθνείς διοργανώσεις, διαγωνισμούς, αφίσες για φεστιβάλ, ένας μικρόκοσμος γραφιστικής και αισθητικής τελειότητας. Την συνάντησα και μιλήσαμε για όλα αυτά αλλά και για τα μελλοντικά της σχέδια. Αφίσες και γραφιστική δηλαδή.

Ξεκίνησα το blog μου το 2010, αλλά αρχικά δεν ασχολήθηκα πολύ. Πέρασε περίπου ένας χρόνος για να ασχοληθώ συστηματικά. Στην αρχή είχα ως στόχο να βάζω περίπου 4-5 άρθρα την εβδομάδα. Φυσικά δεν μπορούσα να το κρατήσω αυτό. Ακόμα και τώρα δεν μπορώ με την καθημερινή μου δουλειά. Τουλάχιστον, εγώ καλύπτομαι από αυτήν γιατί δουλεύω ως γραφίστρια, συγκεκριμένα ως art director. Και από εκεί και πέρα το χόμπι μου είναι το blog μου. Δεν βγάζω μόνο δικά μου έργα εκεί, αντίθετα βγάζω έργα που μου αρέσουν πολύ και με εμπνέουν και που πιστεύω ότι θα εμπνεύσουν κι άλλους. Έτσι, θεωρώ ότι κάνω ένα γενικότερο καλό. Σήμερα στόχος μου είναι να ανεβάζω τουλάχιστον ένα άρθρο τη μέρα. Δεν είναι εύκολο, θέλει ψάξιμο και χρόνο, αλλά τα καταφέρνω.

Συμμετέχω σε εκθέσεις και τώρα μαζί με έναν συνάδελφο γραφίστα από την Τζαμάικα τον Μάικλ Τόμσον, ή αλλιώς Freestylee, έχουμε ξεκινήσει έναν διεθνή διαγωνισμό τον International Reggae Poster Contest. Τον ανακάλυψα μέσα από το ψάξιμο που κάνω για το blog μου. Είδα τις δουλειές του στο flickr και τρελάθηκα, του πήρα μια συνέντευξη για το blog, γνωριστήκαμε παραπάνω και έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι μαζί.

Greek-Music-Rebetiko-Belou Greek-Music-Zeibekiko Reggae-Ska Social-Design-Knowledge Social-Design-Rape Maria Papaefstathiou-Greece-Save our heritage

Για μένα η γραφιστική είναι ένα κομμάτι επικοινωνίας, το να δημιουργώ πράγματα είναι ένα μέσο έκφρασης. Δεν είναι απλά μια απασχόληση για να γεμίσω το χρόνο μου αλλά είναι ένας τρόπος για να γεμίζω τον εαυτό μου. Η αλήθεια είναι ότι όταν κάνω κάτι που με έχει κουράσει πάρα πολύ για να το βγάλω μετά αισθάνομαι έτσι εξουθενωμένη για κάνα δυο μέρες. Ταυτόχρονα βέβαια υπάρχει και κάτι που με γεμίζει πάρα πολύ. Μερικές φορές έτσι περνάνε οι μέρες και πιάνω τον εαυτό μου να λέει «πρέπει να φτιάξω κάτι αυτές τις μέρες», σαν να διψάω κάπως.

Παλιά αυτό δεν το είχα και νομίζω ότι τώρα που μου συμβαίνει είναι μια ένδειξη ότι μάλλον δεν θα σταματήσω να δημιουργώ ποτέ και δεν θα παρατήσω ποτέ αυτό το blog. Ακόμα και αν σταματήσω τη δουλειά μου ως γραφίστας ή ότι κι άλλο να κάνω προς το ζην θα ήθελα να συνεχίσω να κάνω τα poster μου και ότι άλλο φτιάχνω. Για να καταλάβεις αυτά μου τρώνε όλο μου το χρόνο από το απόγευμα απ’ ότι ώρα σχολάσω μέχρι το βράδυ. Δεν έχει ωράριο.

Αυτό που με κάνει να χαίρομαι όταν ανεβάζω ένα νέο άρθρο είναι να βλέπω από που έρχονται οι πρώτοι επισκέπτες. Αμερική, Ιρλανδία, Καναδά, Αυστραλία, Ινδονησία, σχεδόν από κάθε γωνία του κόσμου. Νιώθω, σαν να πέρασαν την πόρτα του σπιτιού μου, να ήρθαν να μου πουν ένα γεια. Είναι υπέροχο το συναίσθημα να ακούς τόσα πολλά «Γεια»! Το αμέσως επόμενο, είναι όταν ακούς «ευχαριστώ», είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη πληρωμή. Βασικά τώρα που το σκέφτομαι το blog δεν το έχω ως ένα «άλλο» έσοδο, αν και κερδίζω κάτι ελάχιστα που μου καλύπτουν το κόστος συντήρησής του. Ούτε με ενδιαφέρει ποτέ να το δω έτσι. Είναι απλώς μια μεγάλη αγάπη, σαν το design.

Reggae-GreekArtist-Dawn-Rebel Reggae-GreekArtist-I-mitri PrintMaria Papaeustathiou 2

Ο κόσμος έχει δεχθεί πολύ ευχάριστα το blog. Έχει απήχηση και επισκεψιμότητα σε βαθμό που ούτε και εγώ το περίμενα αρχικά. Υπάρχει κόσμος που μου έχει ζητήσει να του κάνω άρθρα και αφιερώματα για τη δουλειά του. Μου έρχονται mail καθημερινά και κατά βάση από το εξωτερικό. Υπάρχουν και δουλειές που μπορούν να κινήσουν κόσμο που δεν είναι απαραίτητα στον καλλιτεχνικό χώρο και την γραφιστική.

Τον πρώτο καιρό είχα πολύ μεγάλη βοήθεια και στήριξη από έναν φίλο μου επίσης γραφίστα, τον Βασίλη Μαγουλά, ο οποίος ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικός. Μου έλεγε συνέχεια έλα προχώρα, συνέχισε μην το αφήσεις. Τον ευγνωμονώ για αυτή τη βοήθεια. Μετά με βοήθησε πολύ και ο Χάρης Τσέβης. Είναι από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές που έχω και ξέρεις ο Χάρης είναι τόσο δημοφιλής που ένα και μόνο share του βοηθάει πάρα πολύ ώστε να εξαπλωθεί ένα άρθρο.

Υπάρχουν δουλειές μου για τις οποίες είμαι περήφανη. Ας πούμε να είναι δύο πρόσφατές δουλειές μου που μου αρέσουν πολύ. Ένα πόστερ μου που θα μπει θα μπει τον Αύγουστο στην Πολωνία σε έκθεση για τη jazz και ένα πόστερ μου για τον Mandela είχε επιλεχθεί ανάμεσα σε 700+ παγκόσμιες συμμετοχές και ταξιδεύει σε διάφορα μέρη, πρόσφατα στην Ελλάδα, Θεσσαλονίκη και στο Γαλλικό ινστιτούτο.

MontyAleksander-Jazz Social-Design-Nelson-MandelaMaria Papaeustathiou 1

Κείμενο: Κωστής Πιερίδης
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος

Το site της Μαρίας Παπαευσταθίου:

 Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag