Δημοσιογράφος και συγγραφέας που έγραφε σε πολύ γνωστά περιοδικά της δεκαετίας του ’60 και του ’70 και αναζητούσε ασταμάτητα ταλέντα να αναδείξει, κατάλαβε από πολύ νωρίς το μέγεθος του λαϊκού δημιουργού και τον έψαχνε για δύο χρόνια για συνέντευξη. Ο Άκης Πάνου ήταν ένας πολύ διακριτικός άνθρωπος, χαμηλών τόνων που δεν του άρεσε να μιλάει για τη ζωή του. Μια μέρα εμφανίστηκε στο γραφείο του Τάσου για να του ζητήσει να κάνει θέμα έναν μπουζουξή. Και η ιστορία της φιλίας τους ξεκινάει κάπως έτσι:

Koutsothanasis me Kithara 01 Κουτσοθανασης τασος

Τον Άκη τον είχα προσέξει από ένα δισκάκι, μου είχε κάνει εντύπωση το τραγούδι «Από τη ζωή σου χάθηκα» γιατί δεν είχε σχέση ο στίχος του με των άλλων τραγουδιών της εποχής –ήταν δεκαετία του ’60- που έλεγαν η γυναίκα μου η γκρινιάρα, η μουρμούρα και κάτι τέτοιες αηδίες χωρίς ουσία. Έλεγε «Δεν ξέρεις τι με κούρασε, ούτε γιατί πικράθηκα, και θες να μάθεις το γιατί απ’ τη ζωή σου χάθηκα» και παρακάτω «δεν εζήλεψες ποτέ για μένανε, δεν με ρώτησες πού γύριζα, πού ξενύχταγα…», έδειχνε μία αδιαφορία. Γιατί όταν αγαπάς, ενδιαφέρεσαι για τον άλλον, τον ρωτάς πού πας. Σκέφτηκα για δες που υπάρχει ένας άνθρωπος με άποψη σωστή και αντίθετη από όλες αυτές τις αηδίες που κυκλοφορούν. Ήθελα να τον γνωρίσω. Πήγα λοιπόν στον Μπιθικώτση που το τραγουδούσε και τον ρώτησα ποιος είναι αυτός ο Άκης Πάνου και πού θα τον βρω και μου είπε ότι κάποτε έπαιζε μπουζούκι, αλλά χτύπησε μια μέρα το νεύρο στο χέρι με το σκερπέλο και δεν μπορούσε πια να παίξει. Έφτιαχνε, μάλιστα, μόνος του τα μπουζούκια. Τον είχε χάσει και τον έβλεπε μόνο στο στούντιο πού και πού.

Koutsothanasis me Kithara

Κείμενο: Μαρία Φανφάνη

Η συνέχεια στο τεύχος 3 (ΦΙΛΟΙ)  που μπορείς να αγοράσεις με ένα κλικ εδώ και στα κεντρικά περίπτερα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.