Οι Vocal Point είναι οι Abraham Parker και Robert Scobie, δύο φίλοι στα είκοσί τους, που συναντήθηκαν στην Γλασκόβη όσο σπούδαζαν θέατρο. Tην Κυριακή 2 Νοεμβρίου, παρουσιάζουν στο gazarte την θεατρική παράσταση “Bloom”, μια παράσταση που αφορά στην φτώχεια και βασίζεται σε πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που άκουσαν οι δύο ηθοποιοί στην Γλασκόβη. Η παράσταση παρουσιάστηκε στο Edinburg Fringe Festival 2014 αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Μιλήσαμε με τον Abraham και τον Robert για την παράσταση, τις ιστορίες που αφηγούνται, την φτώχεια και την οικονομική κρίση.

Πείτε μου για την παράσταση. Ποια ήταν η αρχική ιδέα; Εμπνευστήκατε από την οικονομική κρίση;
Αρχικά, εμπνευστήκαμε από το θέμα της απώλειας, και πιο συγκεκριμένα, από την επιρροή που έχει η μοντέρνα κοινωνία και οικονομία στην ξεχασμένη αυτόνομη προσωπικότητα.

Πώς βρήκατε τις ιστορίες που θα ακούσουμε στην παράσταση;
Αποφασίσαμε να ερευνήσουμε το θέμα της απώλειας μιλώντας με άτομα που έχουν παραμεριστεί από την κοινωνία. Θέλαμε να μιλήσουμε με ανθρώπους που είχαν χάσει κάτι ή που στερούνταν κάτι, τουλάχιστον όσον αφορά στον τρόπο που αντιμετωπίζονται από την κοινωνία. Για να το πετύχουμε αυτό, πήγαμε σε ένα μαγειρείο σούπας στο κέντρο της Γλασκόβης. Μιλώντας με ανθρώπους στην κουζίνα αυτή, μυηθήκαμε στις ιστορίες τους και μας έδωσαν την άδεια να τις χρησιμοποιήσουμε.

BeFunky_IMG_8759.jpg

Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με την οικονομική κρίση και την νέα κατάσταση φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο;
Πιστεύουμε ότι «καταπίνει» πολλούς ανθρώπους. Είναι εκατομμύρια οι άνθρωποι που επηρεάζονται από αυτό και θα θέλαμε να διαδώσουμε το μήνυμα ότι όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται υποστήριξη σε τέτοιους καιρούς και όχι μόνο εκείνοι που μπορούν να αντέξουν οικονομικά.

Ποια είναι η γνώμη σας για την Ελλάδα;
Χωρίς να θέλουμε να φανούμε αλαζόνες, επειδή έχουμε περάσει ελάχιστο χρόνο στην Ελλάδα από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, τα προβλήματα στην χώρα φαίνεται να είναι συμπτωματικά της τρέχουσας αποτυχίας του καπιταλισμού. Είναι σοκαριστικό να βλέπεις τόσο υψηλά επίπεδα ανεργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα έχει τέσσερις φορές περισσότερους ανέργους από την Βρετανία. Για εμάς αυτό είναι αδιανόητο.

Ποιο είναι το νόημα του Bloom; Τι θέλετε να «περάσετε» στον θεατή; Ποιο είναι το μήνυμα;
Δεν υπάρχει μια και μοναδική έννοια για το Bloom, αλλά υποθέτουμε ότι ο στόχος πίσω από την παραγωγή είναι να δείξουμε πώς είναι η ανθρωπότητα και πιο συγκεκριμένα, η καθημερινότητα των ανθρώπων που είναι άστεγοι, άνεργοι ή εξαθλιωμένοι. Θέλουμε να φύγει πλέον το στίγμα που υπάρχει από τους άστεγους ανθρώπους.

Πώς καταφέρατε να μπείτε στο πετσί ρου ρόλου;
Είπαμε ξανά τις ιστορίες ο ένας στον άλλον και εξιστορήσαμε τις συναντήσεις μας με αυτούς τους ανθρώπους. Προσπαθήσαμε όχι να τους μιμηθούμε αλλά να τους δώσουμε φωνή, αρθρώνοντας εκ νέου τις ιστορίες τους.

IMG_8855

Γιατί δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την παράσταση;
Γιατί ενέχει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για τους άστεγους και τους φτωχούς ανθρώπους. Ένα μήνυμα που όλοι πρέπει να ακούσουν.

Τι σκέφτεστε για το μέλλον; Θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από την φτώχεια σε παγκόσμιο επίπεδο; Και αν ναι, πώς νομίζετε ότι θα το πετύχουμε αυτό;
Είναι απίστευτα δύσκολο να ξεφύγεις από την φτώχεια. Θα χρειαζόταν μια τεράστια κοινωνική αναταραχή, και μια μαζική κίνηση υποστήριξης από ηγέτες και πολιτικούς όλου του κόσμου. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα έπαιρνε χρόνια, αλλά ελπίζουμε να ζήσουμε να το δούμε να συμβαίνει.

BeFunky_IMG_8832.jpg

https://www.facebook.com/vocalpointtheatre

Vocal Point: Bloom, Κυριακή 2 Νοεμβρίου, Gazarte, Βουτάδων 32-34, Γκάζι
Ώρα έναρξης: 20.00, Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση: A ζώνη: 20€ | Β ζώνη: 15€ | Όρθιοι: €10
Ταμείο: A ζώνη: 23€ | Β ζώνη: 18€  | Όρθιοι: €13

Κείμενο: Μαίρη Βαμβακά
Φωτογραφίες: Αρχείο Vocal Point