Ο Κωνσταντίνος Ρωμανός είναι 24 χρονών και είναι mentalist. Τι σημαίνει ακριβώς το mentalist το ξέρουν όσοι έχουν αυτή την ιδιότητα. Ο Κωνσταντίνος είναι mentalist με βούλα και καταξιωμένος στο χώρο του, έχει καταφέρει μάλιστα να πάρει και το βραβείο «Mentalist of Europe 2014». Βασικός του σκοπός είναι να ξεκολλήσει από το μυαλό μας την εικόνα του γέρου με το μαύρο μακρύ καπέλο, που βγάζει από μέσα του άσπρα κουνελάκια. Και δεν του αρέσουν οι επιδείξεις. Βέβαια, στο γραφείο του ζητήσαμε να κάνει το κλασσικό κόλπο με το κουτάλι και δεν μας το αρνήθηκε.

Με το που ξεκίνησε η συνέντευξη, μας τόνισε [προς αποφυγήν παρεξηγήσεων]: «Θέλω πρώτα να πω κάτι πολύ βασικό, δεν έχω μεταφυσικές ικανότητες. Προσωπικά δεν πιστεύω σε οτιδήποτε μεταφυσικό, είμαι εντελώς σκεπτικιστής. Αυτό το οποίο κάνω είναι βασισμένο σε τεχνικές ταχυδακτυλουργίας, σε ψυχολογία και το γενικό του concept είναι ότι διαβάζω την γλώσσα του σώματος ή επηρεάζω την ελεύθερη σκέψη κάποιου. Πιστεύω ότι όποιος ισχυρίζεται ότι έχει μεταφυσικές δυνάμεις ότι ο ίδιος πέφτει σε μια παγίδα του μυαλού του, ή απλά έχει σκοπό να κοροϊδέψει κυρίως για οικονομικό αντίτιμο». Μας φάνηκε σοβαρό άτομο, είναι συμπαθής και πέτυχαν και τα «κόλπα» του [και το κουτάλι λύγισε χωρίς να το αγγίζει, και στον Φίλιππο βρήκε τα πάντα για τη ζωή του χωρίς να τον έχει ξαναδεί] γι’ αυτό του κάναμε την συνέντευξη. Και δεν ήταν καθόλου αυτό που περιμέναμε. Ήταν πολύ ωραίο άτομο.

Romanos 15Romanos 14 Romanos 16

Σε ποια ηλικία άρχισες να μπαίνεις σε όλο αυτό;
Εγώ ξεκίνησα σαν ταχυδακτυλουργός. Όταν ήμουν 9 χρονών ζήτησα στον πατέρα μου να μου πάρει ένα κουτί με μαγικά –όλοι οι μάγοι έτσι ξεκινάνε κλασικά– και εκείνος μου βρήκε ένα μαγαζί που πούλαγε μαγικά κόλπα στις Βρυξέλλες. Άρχισε να μου αρέσει και πήγαινα ξανά και ξανά, αγόραζα βιβλία, βιντεοκασέτες και άρχισα να μπαίνω στο νόημα. Όταν ήρθα στην Ελλάδα το 2004 πήγα στην Ακαδημία Ταχυδακτυλουργών, μέσα από εκεί μπήκα μέσα στην κοινότητα των μάγων. Όταν φτάσεις σε μια φάση όπου οι περισσότεροι φίλοι σου είναι μάγοι, μπαίνεις σε ένα άλλο τρόπο σκέψης. Όταν πήγα στην Αγγλία για σπουδές γνώρισα τον Mark Davis, έναν άνθρωπο που έγινε δάσκαλος μου, ένας από τους κορυφαίους υπνωτιστές της Αγγλίας. Αυτός ο άνθρωπος με έβαλε σε ένα τριπάκι του να παίζω με την ψυχολογία του άλλου, παίζω με την σκέψη του.

Μπορεί ο καθένας μας να γίνει mentalist;
Ναι γιατί το μόνο που χρειάζεται είναι να έχεις την αγάπη γι’ αυτό που κάνεις. Παρομοιάζω το mentalist και τον ταχυδακτυλουργό με τον μουσικό. Γιατί αν το αγαπάς θα αφιερώσεις άπειρες ώρες, δεν χρειάζεται να έχεις κάποιο ιδιαίτερο χάρισμα.

Τι διαφορά έχει ο mentalist με τον ταχυδακτυλουργό;
Όλοι είμαστε deception artist. Ο ταχυδακτυλουργός χρησιμοποιεί τεχνάσματα με σκοπό να μπερδέψει κάποιον χρησιμοποιώντας τα δάκτυλά του και κάποια έξτρα  κόλπα. Οι mentalist παίζουν με την ανθρώπινη σκέψη, το αποτέλεσμα είναι ίδιο και με τους δύο. Απλά, ενώ ο ταχυδακτυλουργός σε μπερδεύει με τις φοβερές του κινήσεις και μπορεί να κάνει απίστευτα πράγματα χωρίς να το πάρεις είδηση, ο mentalist κατευθύνει την σκέψη και την αντίληψη.

Οι γονείς σου σε στήριξαν στην επιλογή σου να ασχοληθείς με αυτό το αντικείμενο;
Για εμένα υπήρξε και συνεχίζει να είναι ένα χόμπι όλο αυτό, γιατί πιστεύω ότι ο ερασιτέχνης είναι ο εραστής της τέχνης. Όταν ένα χόμπι γίνεται επάγγελμα, πολλές φορές χάνεις την αγάπη και το ενδιαφέρων. Η αλήθεια είναι ότι με στήριξαν με την έννοια ότι τους άρεσε και θεωρούσαν ότι έχει ενδιαφέρων.

Με τι άλλο ασχολείσαι;
Έχω σπουδάσει Ψυχολογία και το μεταπτυχιακό μου είναι πάνω στην Κλινική Ύπνωση, άρα το κανονικό μου επάγγελμα είναι ότι είμαι υπνοθεραπευτής. Η υπνοθεραπεία κρύβει ένα μυστήριο, μια γοητεία που παραπέμπει στην μαγεία, αλλά είναι κάτι καθαρά επιστημονικό.  

Θα μας πεις ένα αστείο περιστατικό που σου συνέβη με την ιδιότητά σου ως mentalist;
Γενικά, γίνονται πολλά αστεία πράγματα. Ένα από αυτά είναι ότι τις τελευταίες 10 μέρες με θυμήθηκαν φίλοι και γνωστοί που έχω να τους δω καιρό, για να τους πω την πρόβλεψή μου για τον νικητή του Μουντιάλ, για να παίξουν στοίχημα. Φυσικά και δεν τους είπα! Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν στο μεταφυσικό και μάλιστα μερικοί πιστεύουν τόσο πολύ που με βομβαρδίζουν με μηνύματα στο facebook για να τους βοηθήσω με την ζωή τους, να τους πω το μέλλον τους. Όταν τους εξηγώ ότι αυτό που κάνω δεν είναι μεταφυσικό, επιμένουν και με φέρνουν σε δύσκολη θέση.

Romanos 12 Romanos 11 Romanos 10

Έχεις πέσει ποτέ έξω σε πρόβλεψη;
Αυτό που κάνω δεν έχει 100% επιτυχία. Για παράδειγμα, η πρόβλεψη που έκανα για το Μουντιάλ έπεσα μέσα σε όλο τον γύρω των 16, αλλά σε 2 αγώνες έπεσα έξω. Δηλαδή το 7-1 της Βραζιλίας δεν θα μπορούσε να το προβλέψει κανένας, όπως και στον αγώνα με το Βέλγιο.

Θέλω να μου πεις δυο λόγια για την διάκριση σου ως Mestalist of Europe 2014.
Αυτό είναι ένα βραβείο που μου έδωσε η ΙMS (International Magician Society) και πραγματικά το ήθελα πολύ καιρό και δεν το πίστευα ότι θα έφτανε μια φάση που θα το έπαιρνα. Είμαι ο πρώτος Έλληνας που φέρνω αυτό το βραβείο στην Ελλάδα και είμαι πολύ υπερήφανος. Βασίστηκε κυρίως στο γεγονός ότι όταν ήμουν στην Αγγλία συμμετείχα συνεχώς σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Επίσης  από την πλευρά τους ήθελαν να βραβεύσουν και κάποιον Έλληνα, αφού δεν ξαναέγινε στο παρελθόν.

Θες να δουλέψεις εκτός Ελλάδας;
Ο κύριός μου στόχος είναι να φέρω στην Ελλάδα την εικόνα και την ύπαρξη του mentalist, γιατί το μυαλό του κόσμου πάει στον γέρο με τον καπελάκι, το μαγικό ραβδί και τα λουλούδια που βγάζει μέσα από το μανίκι του. Θέλω να δείξω στον κόσμο ότι υπάρχει και μια άλλη πλευρά, είμαι 24 χρονών και κάνω κάτι πολύ όμορφο, έχει ενδιαφέρων και είναι νεανικό.

Έχεις όνειρο να δουλέψεις στο Las Vegas;
Ίσως και να είναι ένα κρυφό μου όνειρο, το οποίο φαντάζομαι ότι όλοι όσοι ασχολούνται με αυτό τον χώρο το θέλουν.

Πώς φαντάζεται τον εαυτό σου σε 10 χρόνια;
Θα ήθελα κυρίως να ασχολούμαι με το κομμάτι της υπνοθεραπείας που είναι η μεγάλη μου αγάπη, να επιτύχω και να είναι αυτό που θα με συντηρεί 100%.  Το άλλο κομμάτι του mentalist είναι το ψώνιο του καλλιτέχνη – ας το πούμε έτσι – στο οποίο θα ήθελα να είμαι όχι ο καλύτερος, αλλά αυτός που έκανε τον κόσμο να μάθει γι’ αυτό το πράγμα.

Romanos 9 Romanos 8 Romanos 7 Romanos 6 Romanos 5

Σε έχουν αποκαλέσει ποτέ φρικιό;
Δεν μου έχει τύχει ποτέ σε εμένα, αλλά έχει συμβεί σε πολλούς. Παρόλα αυτά έχουν υπάρξει άνθρωποι μου που έχουν φοβηθεί, έχουν υπάρξει ιερείς που με αποκαλούσαν σατανιστή και έβλεπαν δαίμονες να πετούν από πάνω μου! Πάντα ξεκαθαρίζω ότι αυτό που κάνω δεν είναι κάτι μεταφυσικό και έτσι πιστεύω ότι έχω μια εικόνα λίγο πιο ανθρώπινη.

Πιστεύεις στον Θεό ή όλες αυτές οι αντιδράσεις που δέχτηκες από τους ιερείς σε απομάκρυναν;
Προσωπικά πιστεύω ότι η θρησκεία δεν έχει καμία σχέση με τους παπάδες. Σέβομαι πάρα πολύ τους ανθρώπους που πιστεύουν και έχω περάσει από μια φάση της ζωής μου που ήμουν πολύ θρησκευόμενος. Δεν φταίει το meltalism αλλά κάποια άλλα πράγματα που συνέβησαν στην ζωή μου και με έκαναν να αναθεωρήσω. Δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος στον πλανήτη που να ξέρει πραγματικά αν υπάρχει ή δεν υπάρχει Θεός. Δεν με καλύπτει απολύτως καμία θρησκεία για να την ασπαστώ. Μακάρι να πίστευα γιατί ίσως και να είχα περισσότερη δύναμη σε κάποιες δύσκολες καταστάσεις. Πάντως μέσω του mentalism και της ψυχολογίας αρχίζεις και απομυθοποιείς τα θαύματα και μετά σκέφτεσαι ότι αν μπορώ να καταλάβω το θαύμα γιατί υπάρχει.

Αντέδρασε κάποιος τόσο άσχημα έτσι ώστε να σε φέρει εκτός ορίων;
Τυχαίνουν και αυτά στην δουλειά μας, εγώ σε τέτοιες περιπτώσεις απλά αποχωρώ. Υπάρχουν συνάδελφοι που τους έχουν διώξει οι οικογένειες τους γι’ αυτό το πράγμα, δηλαδή κολλημένα άτομα που πραγματικά πίστευαν ότι υπάρχει κάτι σατανιστικό.

Όταν διαβάζεις έναν άνδρα και μια γυναίκα, τι διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στα δύο φύλα;
Ανάλογα σε τι φάση βρίσκονται ένας άντρας και μια γυναίκα, η γλώσσα του σώματος τους μαρτυράει εντελώς διαφορετικά πράγματα. Εγώ αυτό που κάνω κυρίως είναι να ανιχνεύω το ψέμα μέσα από την γλώσσα του σώματος, είναι αυτό που μου αρέσει πιο πολύ

Το να είσαι mentalist έχει αρκετά θετικά, ποια είναι όμως τα αρνητικά;
Στην προσωπική μου ζωή αυτό που θεωρώ αρνητικό είναι ότι γίνεσαι λίγο φρικιό, γιατί προσπαθείς συνέχεια να καταλάβεις τι σκέφτεται ο άλλος και αν σου λέει αλήθεια ή ψέματα, όλο αυτό μου κάνει κακό. Γνωρίζοντας ένα άνθρωπο μπορεί να σου πει ψέματα όχι απαραίτητα για να σε κοροϊδέψει αλλά για να καλύψει αδυναμίες του και όλα αυτά σε κάνουν να γίνεσαι επιφυλακτικός.

Romanos 4

Με ποιόν mentalist θα ήθελες να συνεργαστείς;
Είμαι ήδη πολύ χαρούμενος που συνεργάζομαι με τον Νέφες, που είναι ένα από τα καλύτερα μυαλά μέσα στον χώρο και ένας πολύ καλός άνθρωπος. Το γεγονός ότι μένει ακόμα στην  Ελλάδα και δεν πηγαίνει στην Ιταλία που έχει άλλους συνεργάτες, αυτό με συγκινεί ιδιαίτερα. Όμως ιδανικά το πρότυπο μου είναι ο Derren Brown, ένας Βρετανός mentalist που είναι ο καλύτερος όλων, αλλά δεν ξέρω αν θα ήθελα να δουλέψω ποτέ μαζί του. Θα μου αρκούσε κάποια στιγμή να έλεγε «Ο Ρωμανός είναι αξιοσέβαστος στον χώρο μας», θα ήταν κάτι που θα με ικανοποιούσε απίστευτα.

Θα συμμετείχες ποτέ σε ένα show όπως «Ο διάδοχος του Uri Geller»;
Πλέον δεν θα έμπαινα σε διαγωνισμούς , γιατί είναι πολλά τα κριτήρια και μια απλή λεπτομέρεια μπορεί να γκρεμίσει ότι έχτιζες και να περάσεις σε δεύτερη μοίρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μου αρέσει ο ανταγωνισμός. Όταν προβαλλόταν το show ήμουν γύρω στα 19 και ήθελα να πάω σαν τρελός, δεν τα κατάφερα γιατί τότε σπούδαζα στην Αγγλία. Όλα αυτά τα shows σε καίνε δυστυχώς.

Romanos 2 Romanos 1

Κείμενο: Παναγιώτα Καψούλη
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag