Ο Αντώνης Μαρτσάκης είναι η επιτομή της γνήσιας κρητικής μουσικής. Κατάγεται από τα Χαρχαλιανά Κισσάμου Χανίων, είναι 35 ετών και αυτή την στιγμή είναι το πρώτο όνομα στο Φεστιβαλάκι που θα διεξαχθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στις 12/9. Είναι ένας Κρητικός με ταπεινότητα, πολύ αγάπη για την μουσική και τον τόπο του. Και γι’ αυτό τον αγαπούν όλοι. Μου έδωσε να καταλάβω γιατί αγαπάμε όλοι την Κρήτη τόσο πολύ.

«Είμαι παιδί πολύτεκνης οικογενείας, γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Σε ηλικία 6 ετών ξεκίνησα να χορεύω και 9 ετών ήρθα σε επαφή με το βιολί με πρώτο μου δάσκαλο τον Κωστή το Παχάκη στην Αθηνά και στην συνέχεια στην Κρήτη με τον Μιχάλη Κουνέλη. Στην συνέχεια έμαθα μαντολίνο, λαγούτο, θιαμπόλι, μπαντούρα και τέλος ασκομαντούρα και μπουλγάρι».

Τον ρωτάω τι να ‘ναι λοιπόν αυτό που μας κάνει να αγαπάμε τόσο πολύ την Κρήτη. «Η ενέργεια του τόπου αυτού εξωτερικεύεται με την δυναμικότητα του χαρακτήρα, την φιλοξενία, την αγάπη μας για το γλέντι και με την παλικαριά με την οποία αντιμετωπίζουμε τον θάνατο. Όλα αυτά δημιουργούνε μια ανοιχτή αγκαλιά για τους υπόλοιπους Έλληνες».

image

Ένας μουσικός και δη Κρητικός θα έχει σίγουρα πολλά να πει για την μουσική του τόπου του. «Είμαι τυχερός που μεγάλωσα με τόσο όμορφα πρότυπα και χαρακτηριστικές μορφές Κρητικών. Με επηρέασαν πάρα πολύ στην προσωπική μου ζωή και αργότερα σε αυτό που κάνω. Μέντορες και δάσκαλοί μου είναι βέβαια και ο Μιχάλης Κουνελής και ο δεξιοτέχνης Κώστας Παπαδάκης ή αλλιώς, Ναύτης».

Από τον πρώτο του προσωπικό δίσκο μέχρι και σήμερα γράφει δικές του μελωδείες και στίχους αλλά συνεργάζεται και με πολλούς αξιόλογους μαντηναδολόγους. Έμπνευση του δίνουν γεγονότα της ζωής και της καθημερινότητάς του. «Κάθε φορά που γράφω υπάρχει αφορμή. Υπάρχουν συναισθήματα χαράς και λύπης. Έτσι διαμορφώνεται και το κάθε κομμάτι, σε επηρεάζει και στο μεταδίδει όλο αυτό».

10661695_10204730191638440_8021739244045838832_o

Για τον Αντώνη, η Κρήτη και η μουσική είναι η ζωή του. «Νομίζω πως δεν θα μπορέσω να ζήσω χωρίς μουσική και χωρίς να τραγουδάω». Μεγάλωσε στην Αθήνα αλλά ζει στα Χανιά και δεν μπορεί να ζήσει πια μακριά από την Κρήτη. «Στην Αθήνα μεγάλωσα, μ’ αρέσει να σμίγω φίλους και να διηγούμαστε όμορφες στιγμές. Ζω μόνιμα στην Κρήτη, στα Χανιά. Δεν θα μπορούσα να ζήσω εκτός Κρήτης πλέον χωρίς τον αέρα, χωρίς τσοι Μαδάρες, χωρίς να βλέπω θάλασσα και χωρίς τους ανθρώπους της. Το αγαπημένο μου μέρος εκτός το πατρικό μου σπίτι στο χωριό, είναι τα Λευκά Όρη και οι Μαδάρες».

Ο Αντώνης Μαρτσάκης θα εμφανιστεί στο Φεστιβαλάκι που θα γίνει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στις 12/9.

Κείμενο: Μαίρη Βαμβακά
Φωτογραφίες: Αρχείο Αντώνη Μαρτσάκη (η κεντρική φωτογραφία είναι από εδώ)