Η Ελίνα Ρίζου είναι ηθοποιός. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλλιθέα. Ζει στα Εξάρχεια και της αρέσει η Αθήνα όταν έχει ανοχή. Μόνο τότε. Όταν είναι φιλόξενη. Ασφυκτιά όταν όλοι πολεμούν την διαφορετικότητα σε αυτή την πόλη. Όταν δεν παίζει, προσπαθεί να συμφωνήσει την ζωή της με τις επιθυμίες της.

«Σαν παιδί, ήμουν πολύ ελεύθερη με τους δικούς μου, αλλά έξω ήμουν πολύ συνεσταλμένο παιδί» λέει η Ελίνα που λίγο πριν, είχε μπει στο γραφείο με κατακόκκινα μάγουλα από ντροπή, σαν αδιάβαστο παιδάκι που έχεις σηκώσει να πει μάθημα. «Δεν ήμουν καθόλου ζωηρή. Ήμουν το καλό παιδί, η καλή μαθήτρια. Δεν θυμάμαι χρονική στιγμή που να λέω «θέλω να γίνω ηθοποιός». Μου άρεσε πολύ να διαβάζω βιβλία και αυτό που μπορώ να φανταστώ είναι ότι ίσως μέσα από εκεί, μου δημιουργήθηκε η έλξη για τις ιστορίες των ανθρώπων και πώς μπορούν να παρασταθούν ή πώς μπορείς να μπεις στην θέση του άλλου. Έβλεπα στον δρόμο τον κόσμο και φανταζόμουν από πού έχει έρθει, τι του συνέβη. Με ενδιέφεραν οι ανθρώπινες σχέσεις, οι συμπεριφορές, το γιατί κάνεις ό,τι κάνεις την δεδομένη στιγμή. Πήγα να σπουδάσω ψυχολογία στην Πάντειο αλλά είχα μεγαλύτερη ανάγκη να παίξω, να βιώσω τα συναισθήματα που αναλύει ένας ψυχολόγος και όχι να τα ακούσω και να τα αναλύσω εγώ».

Elina Rizou-04

«Κάποια στιγμή έκανα δοκιμαστικά σε ένα σεμινάριο υποκριτικής,  ως τελείως άσχετη, για να δω λίγο αν αυτό μου λέει κάτι, αν μπορώ να το κάνω. Ως προφίλ ανθρώπου δεν είχα αυτό που θα έλεγε κανείς ότι ταιριάζει για υποκριτική. Είχα μεγάλη δυσκολία στην έκφραση.  Ίσως τελικά γι’ αυτό έγινα ηθοποιός. Είχα μια ανάγκη επικοινωνίας. Ξεκίνησα με το σεμινάριο και μου άρεσε. Έπιασα τον εαυτό μου να περιμένει πώς και πώς να έρθει η Πέμπτη να πάω στο σεμινάριο. Κρυφά από όλους το έκανα το σεμινάριο. Δεν το είχα πει ούτε στις κολλητές μου. Γιατί δεν ήξερα. Είχα και άγχος προσδοκιών γιατί είχα υπάρξει το καλό παιδί, η καλή μαθήτρια και δεν ήθελα να το μάθει κανείς αν δεν τα καταφέρω».

Η Ελίνα ξεκίνησε να δουλεύει με τον Δημήτρη Καραντζά με τον «Ιβάνωφ». Όμως ξεχώρισε με την παράσταση «The bitch boxer» όπου μόνη της, σε ένα ρινγκ, προπονείται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Τώρα θα παίξω στο ρινγκ του Παναθηναϊκού. Γιατί ο κόουτς, ο Αηδινιώτης που είναι ο βασικός υπεύθυνος της πυγμαχίας του Παναθηναϊκού, ήθελε να κάνουμε μια παράσταση στον χώρο του. Σαν εμπειρία μου άρεσε πάρα πολύ. Είναι τελείως χορευτικό άθλημα. Το έχουμε στο μυαλό μας σαν ξύλο ενώ το θέμα είναι ο χορός πολύ έντονα. Έχει πολύ το παιχνίδι της ψυχολογίας. Στο βλέμμα λένε καταλαβαίνεις αν θα κερδίσεις ή θα χάσεις. Η μπουνιά είναι το τελευταίο θέμα».

«Γυναίκα και λύκος». Είναι η παράσταση που βραβεύτηκε και ξαναβραβεύτηκε στην Γαλλία, ανεβαίνει για πέντε παραστάσεις στο δημοτικό θέατρο Πειραιά και στο οποίο, η Ελίνα δοκιμάζει την σχέση της με το ασυνείδητο και τον πόλεμο του ανικανοποίητου. «Είναι ένα έργο πολύ ενδιαφέρον. Εγώ το βρήκα ήδη σε μια μορφή γιατί μπήκα πρόσφατα στην παράσταση. Βλέπουμε την διαδρομή μιας γυναίκας που ξεκινάει από την ανατροπή μιας καθωσπρέπει καθημερινότητας και προσπαθεί να βρει κάτι που το ονομάζουμε ευτυχία και δεν έχουμε καταλάβει ακριβώς τι είναι. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι είναι ένα έργο που παίζει πολύ με το ασυνείδητο. Πας από την μια εμπειρία στην άλλη οδηγούμενος από κάτι που δεν το καταλαβαίνεις, από κάτι που δεν μπορείς να το δηλώσεις».

Elina Rizou-03Elina Rizou-02

«Εγώ είμαι η Αγγελική, μια φοιτήτρια της πρωταγωνίστριας. Η Αγγελική τραβάει με τον τρόπο της την γυναίκα σε μια περιοχή που και αυτή δεν έχει εξερευνήσει. Η γυναίκα ψάχνει το σκοτάδι. Εγώ είμαι ένα από τα πρόσωπα που κάτι αφήνει στην γυναίκα, που κάπως την σημαδεύει. Η Αγγελική είναι απλώς ένας καταλύτης που λόγω της νεανικής ορμής της, την κινητοποιεί ίσως λίγο πιο έντονα. Για να μπω στο πετσί του ρόλου, σκεφτόμουν σχέσεις με ανθρώπους που καμιά φορά μυθοποιώ από θαυμασμό. Η Αγγελική δεν είναι μια αθώα κοπελίτσα. Το βιογραφικό της είναι αρκετά βεβαρημένο. Έχει αναγκαστεί να ζήσει σε μια σκοτεινή περιοχή από την οποία πρέπει να βγει. Δεν έχει αναμετρηθεί ακόμα με τα σκοτάδια της. Εκεί μπλέκεται το πράγμα. Η μια τραβάει την άλλη».

Κλείνοντας την συζήτησή μας, την ρωτάω γιατί πιστεύει πως πρέπει να πάνε νέοι άνθρωποι να δουν την παράσταση. «Την παράσταση πρέπει να την δεις γιατί βλέπεις αυτό που αντιμετωπίζουμε όλοι, την πάλη με το ανικανοποίητο, την εσωτερική δύναμη που παλεύει να βγει προς τα έξω και άλλοτε την καταπιέζουμε, άλλοτε πάλι, την υπερεκθέτουμε».

ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ  ΛYKOΣ (για 5 μόνο παραστάσεις), Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 32 ΤΚ 18535
21 Νοεμβρίου – 25 Νοεμβρίου, Παρασκευή, Σάββατο, Δευτέρα & Τρίτη 21:00 | Κυριακή 19:00
Διάρκεια: 75 λεπτά, Τιμές Εισιτηρίων : 15 & 10 €
Προπώληση εισιτηρίων:Ταμείο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)
Εισιτήρια
online www.ticketservices.gr
Τηλεφωνική αγορά: 210 7234567

Elina Rizou-05

Κείμενο: Μαίρη Βαμβακά
Φωτογραφίες:
Elizabeth Rovit

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag