Ρίχνουμε μια ματιά στο έργο του Ruin ενός από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες του δρόμου της Αυστρίας που έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια έκθεση.

Γνώρισα τον Ruin πριν δυο χρόνια στη μικρή πόλη της βόρειας Ιταλίας Ρέτζιο Εμίλια, εκεί είχαν οργανώσει ένα ανεξάρτητο graffiti jam στο παλιό εργοστάσιο Οφίτσινε Ρετζάνε. Ήταν μοναδική εμπειρία, street artist και γκραφιτάδες είχαν βρεθεί εκεί απ όλες τις γωνίες της Ιταλίας αλλά και από πολλές χώρες της Ευρώπης ακόμα και απ`την Λατινική Αμερική. Είχα ξαναζήσει παρόμοιες καταστάσεις αλλά ήταν οργανωμένες από εταιρείες, σπόνσορες, Δήμους και τέτοια. Αυτό ήταν διαφορετικό, ήταν αυθόρμητο. Σαν ένα γκάδερινγκ ενός παγκόσμιου κινήματος. όλοι είχαμε παρόμοια μπακράουντς και πάνω κάτω τις ίδιες ιδέες για τα πράγματα και την ζωή ή την τέχνη. Ένας απ τους τύπους που συμπάθησα αμέσως ανάμεσα στους δεκάδες καλλιτέχνες ήταν ο Ruin απ`την Βιέννη εκτός απ`το ότι εκτίμησα αμέσως το στυλ του στην ζωγραφική και τα σκιλς του με το σπρέι γίναμε και φιλαράκια. Από τότε ο Ruin έχει επισκεφτεί την Αθήνα τρεις φορές αφήνοντας τα σημάδια του σε διαφορά σημεία της πόλης αλλά αυτή την φορά θα κάνει και μια ατομική έκθεση με τίτλο Odysee επηρεασμένος μάλλον απ`τον Όμηρο. Η ζωγραφική του συνδυάζει την αφαίρεση με το φιγκιούρατιβ με πολλά στοιχεία απ`το graffiti μπακραουντ του. Ίσως καταφέρουμε να τον κάνουμε να ερωτευτεί περισσότερο την πόλη μας και να συνεχίζει να μας χαρίζει τα κομμάτια του εδώ κι εκεί.
Ιάσονας / Cacao Rocks

Ο Ruin έχει την έδρα του στη Βιέννη, αλλά μπορείτε να βρείτε το έργο του σε όλη την Ευρώπη. Την τελευταία δεκαετία τα ψάρια, τα πτηνά και οι γίγαντες του Ruin έχουν γίνει οι φύλακες της πόλης της Βιέννης.  Παρακολουθούν ήρεμα το κανάλι του Δούναβη, αράζουν στην γωνία σε ένα κιόσκι της αγοράς ή περπατούν δίπλα σου σε μια σκάλα. Ο Ruin ζωγραφίζει με σπρέι τις γραμμές του με μια εξαιρετικά λεπτή, διάστικτη τεχνική που δημιουργείται πιέζοντας και τραβώντας το καπάκι μπρος, πίσω ταυτόχρονα και μετακινώντας το σπρέι γρήγορα και κοντά στην επιφάνεια.  Λένε ιστορίες χωρίς βαρύτητα και ανατομία. Σε μεταφέρουν σε κόσμους με ιπτάμενες πέτρες, γίγαντες με μικρά πρόσωπα, έντομα ή ψάρια με φανταστικά φτερά. Μερικές είναι εντελώς αφηρημένα σχέδια, πάντα σε ισορροπία και πάντα με στοχαστικό χιούμορ.

Instagram 

Τα εγκαίνια της έκθεσης του την είναι Παρασκευή 26 Οκτωβρίου στις 19:00 στην γκαλερί EXIT στου Ψυρρή, στην Οδό Ευμορφοπούλου 6.