Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων της Ελλάδας, Athens Video Art Festival, κλείνει φέτος μία δεκαετία. Έχει καταφέρει να γίνει θεσμός και ένα από τα πιο πετυχημένα φεστιβάλ της πόλης. Από τα πρώτα χρόνια συνεργάστηκε με διεθνείς οργανισμούς και έχει κατορθώσει να δημιουργήσει μία βάση δεδομένων 16.500 έργων. Έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 48 χώρες μέσω αφιερωμάτων σε Διεθνή φεστιβάλ και διοργανώσεις. Έχει περιοδεύσει σε 18 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, και το κοινό του έχει ξεπεράσει τους 110.000. Κάθε χρόνο παρουσιάζει ό,τι πιο φρέσκο στον χώρο της σύγχρονης δημιουργίας και δίνει κίνητρο σε όσους θέλουν να αναπτυχθούν και να παρουσιάσουν πρωτότυπες ιδέες και προτάσεις. Ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου έχει κατορθώσει, παρά τις δυσκολίες, να δημιουργήσει, να εξελίξει και να κρατήσει ζωντανό και πρωτοποριακό το μεγαλύτερο φεστιβάλ νέων μέσων και ψηφιακών τεχνών στην Ελλάδα.

Ποιος είναι ο σκοπός του Athens Video Art Festival 2014;
Να ενθαρρύνει, να ενεργοποιήσει και να προωθήσει όλες τις όψεις της ψηφιακής δημιουργίας, επενδύοντας σε καλλιτέχνες και κοινότητες του εξωτερικού και της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό δίνεται μεγάλη έμφαση στο κάλεσμα συμμετοχής «call for entries», για την αναζήτηση νέων φιλόδοξων Ελλήνων καλλιτεχνών. Από την πλευρά μας ενισχύουμε το ελληνικό στοιχείο με τη συνεχή επιλογή έργων από την Ελλάδα και υποστηρίζουμε τη δυνατότητα για γέννηση νέων ιδεών και δράσεων και στην επαρχία. Διεξαγάγουμε 15 “Athens Video Art Festival On Tour”, στη Σύρο, Λευκάδα, Καλαμαριά, Ρέθυμνο, Μυτιλήνη, Τήλος, Ορεστιάδα, Κοζάνη, Ωρωπός, Βόλος, Τρίπολη, Ερέτρια, Άρδα, Θεσσαλονίκη, Κεφαλλονιά. Παράλληλα οι στόχοι μας είναι να αναπτύξουμε και άλλο τα εκπαιδευτικά εργαστήρια κάθε ηλικίας, να φέρουμε στην χώρα μας κορυφαία έργα αλλά και διεθνή φεστιβάλ φανερώνοντας την Αθήνα σαν σημείο αναφοράς στον διεθνή χάρτη του σύγχρονου πολιτισμού. Και τέλος μέσω ενός συνεδρίου  Νέων Τεχνολογιών, καινοτομίας, δημιουργικών και πολιτιστικών βιομηχανιών (Retrieve The Future) να δώσουμε βήμα στην ανάπτυξη νέων ιδεών προσκαλώντας νέους επιχειρηματίες, εκπρόσωπους εταιρειών, εγχώριους και διεθνείς φορείς, ερευνητές, προγραμματιστές, εικαστικούς, αρχιτέκτονες, γραφίστες, φοιτητές και δημιουργικούς οραματιστές του αύριο να εμπνευστούν και να εμπνεύσουν.

Ilias Xatzixristodoulou 9

Μίλησέ μου για το video art σαν μορφή τέχνης.
Είναι δύσκολο να διευκρινιστεί η ιστορία της Video Art, αποτελεί προβληματισμό και για τους ιστορικούς τέχνης. Τα πρώτα έργα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν Video Art έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 από τους David Hall, Nam June Paik, Bruce Nauman, Vito Acconci και πιο μετά από τους Gary Hill, Bill Viola. Από το 1990 και μετά η video art αναπτύχθηκε πολύ. Γενικά, η Video Art είναι μια τέχνη σε άνθιση, το ίδιο το μέσο εξελίσσεται συνέχεια, συνεργάζεται και συνυπάρχει με άλλες μορφές τέχνες, μουσική, θέατρο, χορός κ. α. Στο Athens Video Art Festival εκτός από Video Art, παρουσιάζονται νέες δουλειές animation, digital image, installations, performance art, music acts, applications, web art, international festivals, workshops, presentations.

Τι ιδιαίτερο έχει κατά την άποψη σου το video art σαν είδος τέχνης και έκφρασης;
Πρόκειται για μέσο με ιδιαίτερα επικοινωνιακό χαρακτήρα που συμπορεύεται με την εξέλιξη της τεχνολογίας και αφήνει περιθώρια για πολλαπλές δυνατότητες έκφρασης. Μπορεί να ενημερώσει, να πληροφορήσει, να ψυχαγωγήσει.

Είναι η δέκατη χρονιά φέτος, τι έχεις μάθει από την πορεία σου;
Έχω μάθει να εμπιστεύομαι τους συνεργάτες μου. Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές ήταν εκεί, σε κάθε παραγωγή, ο κάθε ένας άφηνε ένα κομμάτι του εαυτού του. Οφείλω πολλά στους συνεργάτες μου και στους ανθρώπους που αναπτύξαμε αυτόν τον θεσμό. Είναι τρομερό το συναίσθημα όταν παραλαμβάνεις σακούλες με  συμμετοχές από το ταχυδρομείο. Έχω μάθει πως είναι όμορφο να δίνεις βήμα σε καλλιτέχνες και να τους βοηθάς να υλοποιήσουν την ιδέα τους. Έχω μάθει να εμπιστεύομαι νέους συνεργάτες γιατί τα πέντε πράγματα που θα κάνουν στο τέλος της εβδομάδας αυτοί θα σου μάθουν επτά. Αν και έχω ρισκάρει αρκετά, πάντα θα θέλω να ρισκάρω και άλλο. Έχω μάθει να ακούω το ένστικτο μου, γιατί μόνο αν τολμήσεις κάτι θα γίνει, αν φοβηθείς αλλά αποφασίσεις τελικά να το κάνεις, θα βγει σίγουρα κάτι. Κάτι άλλο που έχω μάθει είναι ότι το κοινό είναι εκείνο που επιβραβεύει την όλη προσπάθεια και πρέπει να είσαι συνεπής και εντάξει σε αυτό.

Ilias Xatzixristodoulou 7

Είσαι πολύ επίμονος, έχεις αντιμετωπίσει δυσκολίες, έχεις σκεφτεί ποτέ να τα παρατήσεις; Πώς ξεπερνάς τις δυσκολίες;
Δεν τις ξεπερνώ. Με ξεπερνούν. Τις παίρνω μαζί μου, κοιμάμαι με αυτές, τις ξανασκέφτομαι και μετά βρίσκω την χρυσή τομή. Τις κάνω κτήμα μου και πολύ διακριτικά ζω μαζί τους. Δεν μπορείς να ωραιοποιήσεις τα πράγματα και να μιλήσεις κομψά και ευγενικά όταν έχεις στόχο να παρουσιάσεις το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων της Ελλάδος. Έχεις να κάνεις με την τελευταία τεχνολογία, έχεις να κάνεις με τις πιο σύγχρονες τάσεις. Σίγουρα ένα πράγμα που με βοήθησε, είναι να κοιτάζω την διοργάνωση και να μην ασχολούμαι με ότι μπορεί να με επηρεάσει αρνητικά. Προσπαθώ συνέχεια να ξεπερνάω τον εαυτό σου, να είμαι διεθνής παίκτης, να καλύπτω τις απαιτήσεις μου, των καλλιτεχνών και του κοινού. Είναι τιμή και χαρά ότι υπάρχει υποστήριξη από ιδιωτικούς φορείς. Πολλές δυσκολίες έχω καταφέρει να τις ξεπεράσω με την ίδια την διεξαγωγή του Φεστιβάλ, είναι ένα όχημα που κυριολεκτικά με στηρίζει όταν χρειάζεται.

Τι προσφέρει ένα φεστιβάλ σαν αυτό στους Αθηναίους;
Έναν πραγματικά πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα. Μια πολυδιάστατη εμπειρία από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Μια αφορμή για να προβληματιστούν ευχάριστα μέσα από τις ξεχωριστές ενότητες της διοργάνωσης. Είναι μια ευκαιρία να δουν την Αθήνα για κάποιες μέρες αλλιώς. Τους δίνει την δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τα μεγαλύτερα φεστιβάλ παγκοσμίως και με κορυφαία έργα τέχνης και όλο αυτό σε ένα τόπο και χρόνο. Και σίγουρα τους προσφέρει το στοιχείο της έκπληξης από ένα δημιούργημα, το κίνητρο να ζήσουν κάτι έντονο σε μια εποχή που τα έχουν δει όλα.

Τι όνειρα και σχέδια έχεις για το μέλλον;
Πέρασαν χρόνια για να καταλάβω σε προσωπικό επίπεδο πως είμαι ένας τελειομανής ψυχαναγκαστικός άνθρωπος που επαγγέλλεται την οργάνωση παραγωγής. Ζω την κάθε διοργάνωση και εγώ μέσα από τα μάτια του κοινού και την ευχαριστιέμαι όταν βλέπω το οπτικοακουστικό υλικό της καταγραφής. Το όνειρο μου γίνεται πράξη γιατί η διοργάνωση μεγαλώνει συνεχώς, εμπλουτίζεται και αναπτύσσεται αδιάκοπα καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου με ευρωπαϊκά project, διεθνείς συνεργασίες καθώς και με συνεργασίες και αξιόλογες παραγωγές σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο. Θα έλεγα πως αυτή την περίοδο έχω επικεντρωθεί στο χάραγμα της στρατηγικής της διοργάνωσης για την επόμενη επταετία (2014 – 2020). Σχεδιάζουμε την εξέλιξη και ολοκλήρωση κάποιων ξεχωριστών διεθνών συνεργασιών (Ευρώπη / Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), που θα μπορέσουν να φανερώσουν μέσα από την τεχνογνωσία το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας, τόσο εμάς όσο και την χώρα μας παγκοσμίως.

Ilias Xatzixristodoulou 5 Ilias Xatzixristodoulou 1

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων της Ελλάδος, Athens Video Art Festival 2014 θα πραγματοποιηθεί 2-5 Οκτωβρίου.

http://www.athensvideoartfestival.gr/?lang=el

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος