komikhathina_DSC8656

Τι είναι η Αθήνα για εσένα; Αυτοκίνητα, graffiti, κεραμιδόγατες, παρκούρ, ερωτευμένα ζευγάρια ή βαμπίρ; Η Alternative Tours of Athens (ΑΤΑ) ανάθεσε σε 16 έλληνες κομίστες και άλλους καλλιτέχνες, να φτιάξουν μικρές ιστορίες με την δική τους εκδοχή της πόλης, προσκαλώντας τους αναγνώστες σε μια απρόσμενη βόλτα στο κλεινόν άστυ. Το ‘Αθήνα: Το Κόμικ’ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο φετινό Comicdom Con Athens, όπου θα ξεκινήσει και η καμπάνια crowdfunding προκειμένου να μαζευτούν έσοδα για την ολοκλήρωση του κόμικ. Το ΓΚΡΕΚΑ μίλησε με την Μαρία Πετεινάκη από τους ΑΤΑ και έξι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο κόμικ σχετικά με την αναπάντεχη σύμπραξή τους και τις κρυμμένες ομορφιές της πόλης.

vampire aspromauro 1 greka

ΜαρίαΠετεινάκη – Alternative Tours of Athens

Τι είναι το ‘ΑΘΗΝΑ: ΤΟ ΚΟΜΙΞ’; Πώς σας ήρθε η ιδέα γι’ αυτό το εγχείρημα;
Η Αθήνα το κόμιξ είναι μία συλλογή μικρών ιστοριών που διαδραματίζονται στην Αθήνα. Ως ΑΤΑ, αγαπάμε και προσπαθούμε να δείχνουμε την Αθήνα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους από πολλές οπτικές. Είναι μία πόλη πλούσια σε ιστορίες, που λόγο του ιδιαίτερού της χάους, μπορεί να σε εμπνεύσει για πολλά πράγματα. Θέλαμε να βάλουμε λοιπόν την Αθήνα ως σκηνικό ή αφορμή για σκέψη. Το αποτέλεσμα είναι 16 ιστορίες φανταστικές , ρομαντικές, ρεαλιστικές, κοινωνικές , αληθινές.

Η έκδοση πρόκειται εξαρχής να βγει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Η συλλογή αυτή μπορεί να αγγίξει τόσο τους Αθηναίους αλλά και τους τουρίστες που θέλουν ένα ενδιαφέρον ενθύμιο, μια διαφορετική αφήγηση της πόλης. Συμπεριλαμβάνουμε καταξιωμένους καλλιτέχνες και ταλαντούχους πρωτάρηδες στα πρώτα τους βήματα. Ευχόμαστε η έκδοση αυτή να βοηθήσει τόσο στην προώθηση νέων καλλιτεχνών, όσο στην προώθηση του ελληνικού κόμιξ και της Αθήνας προς τα έξω.

Τι ποσό έχετε στόχο να μαζέψετε με το crowdfunding; Ποιο είναι το κίνητρο για να συμπράξει κάποιος οικονομικά;
Θέλουμε να μαζέψουμε 1500€. Πιστεύουμε ότι είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα, και ελπίζουμε αυτή η συλλογή να είναι μόνο η αρχή. Αν έχει επιτυχία, θα θέλαμε να βγάζουμε ένα κόμικ κάθε χρόνο. Ακόμα και οι φανταστικές ιστορίες καταγράφουν μία σημερινή πραγματικότητα. Αξίζει κανείς να υποστηρίξει αυτή την έκδοση για να προωθήσει τους νέους καλλιτέχνες, να προωθήσει το κομιξ και την Αθήνα φυσικά.

Γιατί έχει ενδιαφέρον ένα κόμιξ για την Αθήνα (για έναν Αθηναίο);
Γιατί σε αγγίζει περισσότερο, αναγνωρίζεις τα μέρη, τα ξανα-ανακαλύπτεις, είναι πολύ πιο άμεσο. Βέβαια στις περισσότερες ιστορίες η Αθήνα είναι απλά εκεί, δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι το δοχείο, η αφορμή.

Τι να περιμένουμε από εσάς στο Comicdom Con Athens 2015;
Θα μας βρείτε στις αυτό-εκδόσεις με την καμπάνια μας έτοιμη. Ετοιμάζουμε ένα πάρτι/ έκθεση το οποίο θα γίνει στην μέση της καμπάνια, ενώ, θα έχουμε και κουπόνια για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν μία βόλτα στην Αθήνα στημένη ειδικά για το βιβλίο αυτό.

The_Breach-01-150dpi (1)

Έξι κομίστες από το Αθήνα: Το Κόμικ, μιλούν αποκλειστικά στο ΓΚΡΕΚΑ.

Αλεξία Λουγιάκη

Τι σε ενέπνευσε να γράψεις την συγκεκριμένη ιστορία;
Η μικρή μου ιστορία στο “Αθήνα: Το Κόμικ” προήλθε από την αγάπη μου για τους ήχους και τα διαφορετικά μουσικά όργανα και το πώς επικοινωνούμε μέσω αυτών.

Θα μας κάνεις μια περίληψη;
Επικοινωνία δύο ανθρώπων μέσα στην πόλη.

Πες μου λίγα λόγια για εσένα:
Προσπαθώ να κάνω όσο πιο πολλά ταξίδια μπορώ, ακούω μουσική, ζωγραφίζω, εικονογραφώ παιδικά βιβλία και σχεδιάζω κόμικ.

komikhathina_DSC8617komikhathina_DSC8637

Γιώργος Τσιαμάντας

Τι σε ενέπνευσε να γράψεις την συγκεκριμένη ιστορία;
Από μόνο του το θέμα του πρότζεκτ ήταν αρκετό για να μου προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον. Βρήκα την έμπνευσή μου στο φιλικό μου περιβάλλον. Έπαιξα λίγο με τις λέξεις και τις καταστάσεις και θέλησα να μιλήσω για την σύγκρουση της εσωτερικής και της εξωτερικής μας πραγματικότητας.

Θα μας κάνεις μια περίληψη;
Ο Α. ζει μόνος στα σπλάχνα της πόλης. Είναι κομμάτι της. Και η πόλη είναι το φυσικό του περιβάλλον. Τελευταία, όμως, όλο και πιο συχνά, νοιώθει ένα έντονο ανακάτεμα. Ειδικά όταν κάνει τις βόλτες του.

Πες μου λίγα λόγια για εσένα:
Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι πιο εντατικά με την εικονογράφηση και την δημιουργία κόμικς. Το 2014, μέσα από ένα επιτυχημένο crowdfunding, κυκλοφόρησε από την Comicdom η πρώτη μου δουλειά -η πρώτη παγκοσμίως μεταφορά έργου της Marguerite Yourcenar σε κόμικ- το graphic novel «Η Παναγιά η Χελιδονού». Αυτή τη στιγμή εικονογραφώ το ωpc strategy game «Athens Fifth Century’ για την Culturplay, και ετοιμάζω την ‘Κερένια Κούκλα’ του Κ. Χρηστομάνου, σε συνεργασία με τον Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου.

komikhathina_DSC8650ºªáª¬ £áúÿá1

Μανώλης Ζουλάκης

Τι σε ενέπνευσε να γράψεις την συγκεκριμένη ιστορία;
Πηγή επιρροής είναι το σύγχρονο αθηναϊκό αστικό περιβάλλον

Θα μας κάνεις μια περίληψη;
Οι διάδρομοι (εσωτερικοί κ εξωτερικοί), μιας πόλης (Αθήνας),μέσα από τις πορείες που χαράζει ένα skateboard.

Πες μου λίγα λόγια για εσένα:
Σπουδες σκιτσου, στην σχολη του Σπύρου Ορνεράκη. Εργασία σαν καρικατουρίστας, σκιτσογραφος. Εμμονή – πάθος με bodypiercing και το skateboarding.

giorgos tsardanidis1 giorgos tsardanidiskomikhathina_DSC8621

Γιώργος Τσαρδανίδης

Τι σε ενέπνευσε να γράψεις την συγκεκριμένη ιστορία;
Tην ιστορία μου την εμπνεύστηκα όταν άρχισα να κατεβαίνω στο κέντρο της Αθήνας, όταν πήγαινα στο λύκειο. Στις διαδρομές παρατηρούσα σκηνικά που μου έκαναν εντύπωση.

Θα μας κάνεις μια περίληψη;
Η ιστορία είναι πολύ απλά μία διαδρομή λεωφορείου μεταξύ κάποιων στάσεων .

Πες μου λίγα λόγια για εσένα:
Είμαι 21 ετών και αυτήν την στιγμή είμαι στο β΄έτος του τμήματος Καλών Τεχνών του ΑΚΤΟ. Το προσχέδιο της ιστορίας που έφτιαξα για το ‘Αθήνα: Το κόμικ’ το έφτιαξα όταν πήγαινα στην Β’ λυκείου.

ismini epitropou ismini epitropou1komikhathina_DSC8629

Ισμήνη Επιτρόπου

Τι σε ενέπνευσε να γράψεις την συγκεκριμένη ιστορία;
Η Αθήνα που μας αρέσει, που μας ξαφνιάζει, η Αθήνα από άκρη σε άκρη και πέρα από τα σύνορα, που μας προκαλεί να ασχοληθούμε μαζί της.

Θα μας κάνεις μια περίληψη;
Η Αθήνα όπως δεν την έχεις ξαναδεί. Μια Αθήνα που δεν φαντάζεσαι ότι υπάρχει, που περνάς δίπλα της και δεν την προσέχεις, που την αγνοούν τα μίντια, που δεν τη βλέπεις στα παράθυρα της τηλεόρασης, που είναι ενδιαφέρουσα, καινούργια, που δεν σημαίνει μόνο απελπισία και μιζέρια αλλά και εξέλιξη και αισιοδοξία και δημιουργία και τρέλα και χαρά.

Πες μου λίγα λόγια για εσένα:
Μια ζωή ίδια αλλά και πολύ διαφορετική και είναι η απόδειξη ότι αυτή η γενιά που ετοιμάζεται να βγει στη ζωή δεν είναι τελικά και τόσο χαμένη.

capten jimmy1 capten jimmykomikhathina_DSC8650

Captain Jimmy

Τι σε ενέπνευσε να γράψεις την συγκεκριμένη ιστορία;
Η δική μου ιστορία, είναι ένα δισέλιδο κομιξάκι με θέμα τα βαμπίρ στην κοινωνία. Παρακολουθώντας κάποια εργαστήρια κόμικ έπρεπε να φτιάξω κάτι, και ήθελα να είναι κάτι μικρό και σύντομο, αλλά και με νόημα! Κυρίως με ενέπνευσε, η πολιτική στην χώρα και γενικά το κλίμα που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια με τους ανθρώπους φανατικά υποστηρικτές σε κόμματα και παρατάξεις.

Θα μας κάνεις μια περίληψη;
Όπως είπα και πριν, το θέμα του είναι τα “βαμπίρ” στην κοινωνία. Τα βαμπίρ όντως υπάρχουν και πίνουν το αίμα των ανθρώπων για να μένουν ζωντανοί και να δυναμώνουν όλο και περισσότερο, αλλά η βασικότερη ικανότητα τους είναι να τους γοητεύουν!

Πες μου λίγα λόγια για εσένα:
Είμαι είκοσι χρονών, ζω και έχω μεγαλώσει στην Αθήνα, συγκεκριμένα στα Πατήσια. Έχω σπουδάσει γραφιστική, στην Σιβιτανίδειο και υστέρα σε ιδιωτικό ΙΕΚ Ασχολούμαι με την γραφιστική, αλλά κυρίως αγαπώ την εικονογράφηση και τα κόμικ που με αυτό ασχολούμαι τον περισσότερο χρόνο, συγκεκριμένα αυτήν την περίοδο ετοιμάζω μια σειρά, με την ελπίδα να την εκδώσω!

komikhathina_DSC8659staseis 2greka Page01manolis zoulakisÿƒpñÿ 2 English ÆäèêëÄ

Στο κόμικ συμμετέχουν οι: Μαλκ, Captain Jimmy, Kristel Pent, Γιώργος Τσιαμάντας, Wild Drawings, Νίκος Παπαμιχαήλ, Fotizontas, Αλεξία Λουγιάκη, Αποστόλη Ιωάννου, Κατερίνα Σταμάτη, Μανώλης Ζουλάκης, Enrique Flores, Smar, Ελένη Γεωργάτσου, Ισμήνη Επιτρόπου, Γιώργος Τσαρδανίδης.

Comicdom Con Athens 2015, Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, 24-26 Απριλίου.