redbull 3

Ο Χρήστος, γνωστός και ως Onel, ξεκίνησε το breakdance ερασιτεχνικά το 2007 μαζί με τον μεγάλο μου αδελφό. Σήμερα είναι δεκαεννιά χρονών και έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του breakdance στην Ελλάδα. Το Σάββατο ο Onel κατάφερε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να νικήσει στον διαγωνισμό του Red Bull BC One Greece Cypher και να είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον ημιτελικό της Ανατολικής Ευρώπης στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και να διεκδικήσει μία θέση στον μεγάλο τελικό του παγκόσμιου breaking διαγωνισμού στη Ρώμη. Μετά από την εντυπωσιακή του εμφάνισή του στο ασφυκτικά γεμάτο Acro Club στην Ιερά Οδό, τις εκρηκτικές φιγούρες και τις θεαματικές μονομαχίες, ο Onel μίλησε στο Γκρέκα για την νίκη του και για το break dance στην Ελλάδα.

«Ήμουν πάντα αυτοδίδακτος και δεν το φανταζόμουν ότι θα φτάσω μέχρι εδώ», λέει ο Onel. «Το έκανα πάντα επειδή το αγαπάω, είδα πως θα μπορούσα στην breakdance σκηνή και τελικά τα κατάφερα. Είναι δύσκολο αν θες να ασχοληθείς επαγγελματικά, αλλά όταν μάθεις την ιστορία του και τις βασικές του κινήσεις και ξεκινήσεις να χορεύεις τότε νιώθεις αυτόν τον ξεχωριστό ρυθμό και όλα γίνονται όμορφα».

redbull 2redbull 5red-bull-bc-one-greece-cypher-nikitis-onel oi-krites-tou-red-bull-bc-one-greece-cypher-2015

«Η νίκη μου για δεύτερη φορά είναι κάτι μοναδικό και αυτή τη φορά ήταν δυσκολότερη γιατί το επίπεδο των χορευτών ήταν ακόμη πιο ανεβασμένο. Συγκινήθηκα πολύ όταν οι κριτές σήκωσαν τις καρτέλες με το όνομα μου γιατί στο κοινό ήταν η οικογένεια μου και οι φίλοι μου και ήθελα να τους κάνω χαρούμενους. Νιώθω ευτυχισμένος και ότι όλοι μου οι κόποι απέδωσαν και κατάφερα να φτάσω στην κορυφή».

Ο Onel κατάφερε να φτάσει ψηλά με πολύ προσπάθεια και πάνω από όλα ατελείωτη προπόνηση. «Προπονούμαι γύρω στις 3-4 ώρες πέντε φορές την εβδομάδα και καμιά φορά το υπερβαίνω. Η πειθαρχία παίζει μεγάλο ρόλο, ειδικά στον πρωταθλητισμό, αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να ακολουθώ το πρόγραμμά μου. Αυτό απαιτεί πολλές θυσίες και αφοσίωση».

Η πιο δύσκολη φιγούρα στο breakdance είναι το Airflare που εκτελείται σε στάση κατακόρυφο και ο Onel έχει καταφέρει να φτάσει τα πενήντα συνεχόμενα. Η φράση που τον αντιπροσωπεύει είναι το «Be water, my friend» που είχε πει ο Bruce Lee γιατί πιστεύει ότι ένας χορευτής που θέλει να αποκτήσει την απόλυτη τεχνική θα πρέπει να κινείται όπως κυλά το νερό.

«Πώς είναι η σκηνή του Break Dance στην Ελλάδα;». «Η ελληνική bboying σκηνή είναι πολύ υψηλού επιπέδου, μας δίνονται πολλές ευκαιρίες από events όπως το Red Bull Bc One Cypher, το Battle of the Best Athens & Thessalonikh and Battle of the Year Balkans. Mάς στέλνουν στο εξωτερικό και σαν events είναι απίστευτα. Η σκηνή ανεβαίνει συνεχώς χάρη στην εξέλιξη των χορευτών και το θέαμα γίνεται όλο και μεγαλύτερο, η εμπειρία μας αυξάνεται και οι διοργανωτές μαζί με τους χορευτές καταφέρνουν πολλά στην Ελλάδα».

Red Bull BC One Greece Cypher 2015_Final battle Red Bull BC One Greece Cypher 2015_Onelred-bull-bc-one-greece-cypher-onelο-onel-σε-battle-με-τον-cut-1-στο-red-bull-bc-one-greece-cypher-2015

«Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός;». «Το Battle πρέπει να κρατάει την έννοια της λέξης έτσι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, οι χορευτές «πολεμούν» μεταξύ τους χρησιμοποιώντας τις κινήσεις τους. Υπάρχουν οι περιπτώσεις που η κόντρα, ενώ θα έπρεπε να παραμένει μόνο στο battle, μπορεί να συνεχιστεί σε κάτι πιο προσωπικό, αλλά ο χορός είναι πάντα αυτό που μας ενώνει και τελικά παραμένουμε όλοι φίλοι».

«Είσαι έτοιμος για το Azerbaijan;». «Είμαι έτοιμος και θα είμαι ακόμα πιο έτοιμος όταν έρθει η στιγμή, θα κάνω το καλύτερο δυνατό για να εκπροσωπήσω την Ελλάδα εκεί έξω και μακάρι τα καταφέρω.

Ο Onel ονειρεύεται να κερδίσει σε πολλούς παγκόσμιους διαγωνισμούς, να αποκτήσει μια μέρα την δικιά του σχολή, να κάνει σεμινάρια σε όλο τον κόσμο και να συνεχίσει να χορεύει μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Του το ευχόμαστε!

Red Bull BC One Greece Cypher 2015 (2) image003