H νέα ταινία του Lukas Moodysson έχει σαν θέμα το στόρι τριών 13χρονων κοριτσιών στη Στοκχόλμη της δεκαετίας του ’80 που αποφασίζουν να φτιάξουν μια πανκ μπάντα, την εποχή που το new wave το είχε κάνει ξεπερασμένο. Το We Are the Best βασίστηκε στην graphic novel Never Goodnight της συζύγου του Lukas, της Coco Moodysson. Η βραβευμένη ταινία βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου και αυτή είναι μια συνέντευξη με την Coco για τη μεταφορά του κόμιξ της σε ταινία.

ac9cae983a0af3f759e1949fa84220f1

Το We Are the Best βασίστηκε στην graphic novel σου από το 2008, το Aldrig godnatt (Never goodnight). Πώς έγινε η μεταφορά του από το βιβλίο σε ταινία;
Αρκετά απλά. Ο Λούκας με ρώτησε αν θα μπορούσε να κάνει διασκευή το βιβλίο μου και είπα ναι. Χάρηκα πολύ γι’ αυτόν. Περπατούσε σκυφτός και λυπημένος τελευταία, κι έγραφε μελαγχολικά βιβλία για το νεκρό πατέρα του. Ένιωσα ότι ήταν καιρός να κάνει κάτι που να του δώσει χαρά. Δεν είχα πραγματικά σχέση με τη διαδικασία μεταφοράς του βιβλίου σε ταινία και δεν εμφανίστηκα στο πλατό μέχρι την τελευταία μέρα. Αλλά είχα πάντα χιλιάδες γνώμες ειδικά για την επιλογή των ηθοποιών και τα σχέδια των κοστουμιών.

comic strip never goodnight coco moodysson

Έχουν γίνει μερικές αλλαγές στη διασκευή για την ταινία. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες και γιατί έγιναν;
Αυτό πρέπει να το ρωτήσεις στον Λούκας, σε αυτόν που τις έκανε.

Αισθάνθηκες ποτέ την ανάγκη να διαμαρτυρηθείς;
Όχι. Έπρεπε να γίνει με αυτόν τον τρόπο. Δεν ήθελα να βάλω όρια ή να δημιουργήσω κανόνες. Η ιστορία μου δεν είναι κάτι ιερό για μένα και συνήθως ξεπερνάω τη δουλειά μου αρκετά γρήγορα. Και δεν πιστεύω ότι κάποια από αυτές τις αλλαγές άλλαξε και τόσο τα πράγματα. Κάποιοι χαρακτήρες και καταστάσεις παραλείφθηκαν, άλλοι προστέθηκαν. Τα βασικά και η προσέγγιση είναι ακόμα τα ίδια.

Υπάρχει πιθανόν κάτι «Λουκασιανό» σε αυτή η τις άλλες δουλειές σου ή κάτι «Κοκοσιανό» στις ταινίες του Λούκας;
Ενδιαφερόμαστε και οι δύο για λυπημένα κορίτσια και επίσης για λεπτομέρειες. Αναμιγνύουμε το χιούμορ με το σκοτάδι. Την αντίληψη των παιδιών. Αρκετά μη κολακευτικά πορτρέτα ενηλίκων εμφανίζονται. Υπάρχουν πολλά πράγματα.

Σε ποιο βαθμό πιστεύεις ότι έχεις επηρεάσει τις ταινίες του Λούκας; Μπορείς να δώσεις κάποιο παράδειγμα;
Ωωω, ο Λούκας έχει κλέψει άπειρα πράγματα από τη ζωή μου! η λίστα θα ήταν πολύ μεγάλη. Κλέβω κι εγώ καναδυό πράγματα αλλά όχι στον ίδιο βαθμό. Η ζωή του είναι πιο κοινότυπη απ’ τη δική μου. Περισσότερο αστικό άγχος και λιγότερη δράση. Αλλά ίσως να μην συμφωνούσε με αυτό.

we are the best photo2 we are the best photo3 we are the best photo4 we are the best photo5

Πώς είναι η καριέρα σου στα βιβλία κόμιξ αυτή τη στιγμή;
Το τελευταίο μου βιβλίο είναι μόνο κείμενο. Θα υπάρξει όμως και μια νέα graphic novel κάποια μέρα. Ή μόνο κείμενο. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα.

Έχεις κυκλοφορήσει κάτι στην παγκόσμια αγορά;
Μερικά βιβλία μου έχουν μεταφραστεί αλλά κυρίως σε underground επίπεδο ή σε επίπεδο φανζίν. Ένα μεταφράστηκε στα ιταλικά όταν επισκέφτηκα μια έκθεση κόμιξ στη Ρώμη πριν από μερικά χρόνια. Αλλά οι άνθρωποι εκεί προτιμούσαν πιο πολύ να καπνίζουν χόρτο από το να αγοράζουν βιβλία.

Καμία σκέψη για την «σουηδίλα» στις ιστορίες σου και πώς αυτή σχετίζεται με τον υπόλοιπο κόσμο;
Τα σουηδικά τοπία με ενδιαφέρουν. Οι πόλεις, τα κτίρια, το σουηδικό φαγητό, τα βενζινάδικα. Οι λεπτομέρειες. Υπάρχουν πολλοί άδειοι δρόμοι και ηλεκτρικοί στήλοι στα βιβλία μου. Και μοναξιά. Κι αυτή είναι σουηδική επίσης. Ή παγκόσμια.

Ο βασικός χαρακτήρας από το We Are the Best είναι βασισμένος στον εαυτό σου…
Συχνά μου κάνουν ερωτήσεις σαν κι αυτή για τα κόμιξ μου και πάντα αισθάνομαι λίγο περίεργα να τις απαντήσω. Τα βιβλία μου βασίζονται στη ζωή μου αλλά δεν είναι και φωτογραφικά άλμπουμ μου. Δεν είμαι σίγουρη αν ο κύριος χαρακτήρας στο We Are the Best είμαι τελικά εγώ. Όταν είχα τελειώσει τις 200 σελίδες είχα αναλογιστεί εκείνη την περίοδο της ζωής μου τόσο βαθιά και για τόσο πολύ που το αποτέλεσμα κατέληξε διαφορετικά. Είναι κάτι που έχει να κάνει με μένα σε πολλά επίπεδα, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι.

we are the best photo11 we are the best photo13 resize

Ποια είναι η αγαπημένη σου σκηνή στην ταινία;
Έχω δύο. Όταν η Bobo κοιτάζει την Hedvig να πετσοκόβει τα μαλλιά της και λέει «Δες το έτσι: θα ξαναμεγαλώσουν». Είναι τόσο αστεία και θλιμμένη και σοφή. Έπειτα υπάρχει μια σκηνή της Bobo μέσα στο μπάνιο που ανταλλάσσει βλέμματα με τον μπαμπά της που κάθεται στην κουζίνα. Μου αρέσει στ’ αλήθεια ο ηθοποιός που παίζει τον μπαμπά.

Έμαθες ποτέ να παίζεις;
Παίζω άθλια κιθάρα και του χρόνου θα ξεκινήσω μια καριέρα μουσικού του δρόμου σε όλη την Ευρώπη. Θα παίζω μόνο τραγούδια των Cure.

Συνέντευξη: Jan Lumholdt

Τα tumblr του Lukas Moodysson και της Coco Moodysson:

http://nevergoodnight.tumblr.com/

http://lukasmoodysson.tumblr.com/