Η Μαριέττα πάντα ήταν ανήσυχη δημιουργικά. Από πιτσιρίκα έκανε remixes σε διάφορα κομμάτια. Όταν ένιωσε έτοιμη, σκέφτηκε: «Τι παραπάνω έχουν οι άλλοι από εμένα; Έχω πράγματα να πω και θα τα πω». Έτσι, από ένα διαγωνισμό νέων καλλιτεχνών αναγνωρίσθηκε το ταλέντο της στη σύνθεση και ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με το τραγούδι. Το προκλητικό κομμάτι «Μάθε να ραπάρεις» την έκανε γνωστή σε πολύ κόσμο και μετά τραγούδησε για «Ελεύθερα Πουλιά» και για «Αυτή την Πόλη». Από κοντά φαίνεται εντελώς διαφορετική από ό,τι γράφει στην κάμερα. Στη διάρκεια της κουβέντας μας έμαθα ότι είναι εργοθεραπεύτρια και τα πρωινά εργάζεται στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική. Ήταν μία διπλή  έκπληξη για μένα…

_DSC8574

Αυτά που δημιουργείς είναι rap;
Είμαι rap. Δεν μου αρέσουν οι περιορισμοί. Κινούμαι όπως θέλω στιχουργικά και εκφράζομαι με απόλυτη ελευθερία. Η εταιρεία με την οποία συνεργάζομαι δεν έφτιαξε την Bizzy Boo. Τη βρήκε όπως ακριβώς ήταν. Ούτε την άλλαξε, επίσης.

Τι αντιπροσωπεύει η Bizzy Boo;
Είναι μία σούπερ ηρωίδα. Έχει τις δυνάμεις που η Μαριέττα δεν είχε στο σχολείο. Είναι κοινωνική, εξωστρεφής, θαρραλέα, δυναμική. Η Μαριέττα είναι πολύ ντροπαλή. Την φοβίζουν τα φώτα, η διασημότητα, ακόμη και στο σχολείο δεν έλεγε ποτέ την προσευχή στο προαύλιο γιατί ντρεπόταν. Όταν ήμουν μικρή βίωνα το ρατσισμό λόγω της εμφάνισής μου. Ήμουν ανεπτυγμένο κορίτσι και έμοιαζα μεγαλύτερη από ό,τι τα υπόλοιπα παιδιά. Αυτό έκανε τους άλλους να με κοιτάζουν προκατειλημμένα, προκαλώντας μου ντροπή. Με κρατούσε λίγο πίσω όλο αυτό. Παρόλα αυτά από μικρή ακόμη ηλικία ήμουν καλλιτεχνική φύση. Ασχολούμαι με την υποκριτική, τη μουσική, μου αρέσει πολύ να γράφω, φτιάχνω διάφορες κατασκευές, έπιπλα, μου αρέσει  πολύ η μαγειρική, έχω ένα blog, γενικά ασχολούμαι με πολλά. Αυτό που θα ήθελα είναι να χορεύω καλύτερα (γέλια).

«Μάθε να ραπάρεις». Είναι σοβαρό ή σκωπτικό; Από τι έχει επιρροές;
Είναι αγανακτισμένο με χιούμορ. Τους μαλώνω. Μαλώνω αυτούς που δεν ξέρουν να ραπάρουν και όμως βγαίνουν στην τηλεόραση. Βγαίνουν αλλά δεν έχουν να πουν τίποτε παρά μόνο τα ίδια και τα ίδια. Με στραβώνει η κακή μουσική. Με στραβώνει η κακή rap. Δεν με ενδιαφέρουν τέτοια άτομα. Το “Μάθε να ραπάρεις” έχει επιρροές προφανείς αλλά και μη προφανείς. Είναι ένα newschool, uptempo κομμάτι. Μου αρέσει πολύ η έκφραση μέσα από τον χορό και ήθελα πολύ να βγάλω ένα κομμάτι για b-boys και b-girls. Τη μουσική υπογράφει ο Barrice και έχει επιρροές από Dr Dre, Timbaland και The Cataracs. Το rap μου είναι coca cola. Σε ξεδιψάει.

Τι είναι καλό rap και γιατί θεωρείς ότι εσύ κάνεις καλό rap;
Το καλό rap είναι πολύ πλούσιο σε έκφραση και λεξιλόγιο, όσο περισσότερο αξιοποιείς το ελληνικό λεξιλόγιο τόσο το καλύτερο γιατί το rap είναι πιο μιλητό, σου δίνει χώρο να παίξεις με τις λέξεις, με εικόνες, με παρομοιώσεις. Δεν είναι άριες που τις απλώνεις για να γεμίσει το κομμάτι. Και η ελληνική γλώσσα είναι τόσο μα τόσο πλούσια. Γιατί, λοιπόν, να μένουμε στα ίδια και στα ίδια ενώ έχουμε τόσα να πούμε; Μου αρέσει η εξέλιξη και όχι η στατικότητα.

Θα τραγουδούσες ποτέ pop;
Ο όρος pop προέρχεται από τη λέξη popular. Οτιδήποτε είναι δημοφιλές είναι pop. Η Lana Del Rey και οι Arctic Monkeys, για παράδειγμα, παλαιότερα όταν δεν τους ήξερε πολύς κόσμος ήταν indie. Πλέον, είναι pop. Συνεπώς, μακάρι να γινόταν και η δική μου δουλειά πιο δημοφιλής. Δεν έχω πρόβλημα με τα είδη της μουσικής. Προσωπικά μου αρέσουν τα παντρέματα ειδών, θέλω τη μουσική πολυδιάστατη.

_DSC8717

Καλύτερα να κάνει rap ο Justin Bieber. Κι εγώ, φυσικά. Φιλιά από glitter.
Τον κακόμοιρο, έχει φάει τόση κατακραυγή, ενώ είναι τόσο ταλαντούχος. Έχει πολύ καλή φωνή και δυνατές ικανότητες στο χορό. Σκέψου ότι εμφανίστηκε ο Bieber και εξαφάνισε τον Timberlake. Από τότε Justin=Bieber, δεν υπάρχει άλλος Justin. Αγαπώ και τη Miley Cyrus. Βέβαια, μου άρεσε περισσότερο ως Hannah Montana γιατί ήταν περισσότερο ο εαυτός της. Αυτό το προϊόν που έχει βγει τώρα ως Miley δεν μπορώ ακόμη να το κρίνω ολοκληρωτικά, δεν έχουμε δει τίποτε από αυτήν ακόμη, δεν μπορώ να εκφέρω άποψη ακόμη.

Έχεις haters;
Και ποιος δεν έχει; Η γενιά μας είναι η γενιά του διαδικτύου και του hating. Κάνουμε hate, ανεξέλεγκτα, γιατί τα αρνητικά σχόλια διαδίδονται πολύ πιο εύκολα απ’ ότι τα θετικά. Παλιά το hating το έκαναν τα μεσημεριανάδικα, τώρα τα έχει διαδεχθεί το διαδίκτυο, όπου ο καθένας λέει ό,τι θέλει δίχως να το νοιάζει. Σκέψου μόνο ότι υπάρχουν και επαγγελματίες haters, που ξεκίνησαν με εκπομπές στο YouTube και τώρα έγιναν τηλεοπτικές περσόνες, έχουν τόση απήχηση στον κόσμο απλά και μόνο επειδή κράζουν. Το “Μάθε να rapάρεις” έχει περισσότερα dislikes από ότι likes στο YouTube. Πολλούς τους ενόχλησε πολύ αυτό που έκανα, τόσο που μου λένε “προτιμώ να πεθάνεις”. Θα προτιμούσαν να μην έβγαινα ποτέ να πω την αλήθεια για τα χάλια τους γιατί η αλήθεια είναι, σχεδόν πάντα, σκληρή.

Αυτό είναι το χειρότερο που έχεις ακούσει; Να πεθάνεις;
Όχι το χειρότερο αλλά ταυτόχρονα και πάρα πολύ αστείο είναι ότι είμαι “η Πετρούλα της rap”!

Εσύ μισείς; Τίνος hater είσαι;
Έχω συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη του ρεύματος του hating στην Ελλάδα, καθότι είμαι ενεργό μέλος του forum hiphop.gr από το 2001. Το “μάθε να ραπάρεις” είναι hating αλλά πιο γλυκό και κωμικό και το βασικότερο είναι ότι δεν θίγει ονόματα. Δεν είμαι δημαγωγός και δεν μου αρέσει να υποκινώ τους fans μου να μισούν συγκεκριμένα άτομα. Είμαι απλά καλλιτέχνης και εκφράζομαι. Προσπαθώ να εξελίσσομαι. Προσπαθώ να είμαι καλύτερη για να με μισούν.

_DSC8714

Τι σου λένε στη δουλειά σου, στην κλινική για την άλλη σου δουλειά;
Δεν θέλω οι άνθρωποι να με αντιμετωπίζουν μόνο έχοντας ως γνώμονα το φαίνεσθαι. Δεν είμαι βιτρίνα και δεν γουστάρω να με βλέπουν σαν βιτρίνα. Θέλω οι άλλοι να με γνωρίζουν για αυτό που είμαι. Αρκετές φορές έχω πετύχει ασθενείς που είναι fans μου. Είναι πολύ όμορφο αυτό. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι οι γυναίκες, περισσότερο από ποτέ, γουστάρουν αυτό που κάνω, μάλιστα οι περισσότερες είναι και μητέρες. Και μου λένε: “ΠΕΣ ΤΑ”!

Η γνώμη σου για τα προϊόντα ελληνικής προελεύσεως με σφραγίδα “από φωνή κορμάρα”;
Τη showbiz δεν την καταλαβαίνω καθόλου. Γιατί βάζει αυτές τις κοπέλες να κάνουν τραγούδι αφού δεν τα λένε και δεν τις βάζει να κάνουν κάτι άλλο; Τηλεόραση, παρουσίαση, κάτι άλλο τέλος πάντων. Φταίει και ο καταναλωτής βέβαια. Γιατί όσο αγοράζει αυτό που του πουλάει το σύστημα, το σύστημα το παράγει σε ακόμη περισσότερες ποσότητες ξέροντας ότι σαν πετυχημένη συνταγή ο καταναλωτής δεν θα παύσει ποτέ να το αγοράζει, γιατί όχι και να το ζητάει. Αλλά, γενικά, έχει ξεφύγει το πράγμα με το marketing. Πως βγήκε αυτό το πράγμα στη Eurovision; Δεν έχω θέματα με τη διαφορετικότητα. Κανένα. Το ακραίο, όμως, ο καθένας πρέπει να το κάνει για τον εαυτό του και όχι να το κάνει για να το πουλάει στο κοινό. Ειλικρινά, δεν ξέρω τι ψάχνουν, γιατί το κάνουν όλο αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει Μαρινέλλα στην pop μουσική.

Θεωρείς ότι προκαλείς με το σύνολο του attitude σου;
Υπάρχει ο ρατσισμός για το όμορφο. Πολλοί θεωρούν ότι έφτασα εδώ που βρίσκομαι επειδή είμαι όμορφη κοπέλα. Εγώ όμως πάντα έκανα προσπάθειες για να προχωράω τον εαυτό μου ένα βήμα παrapέρα, δεν κατάφερα κάτι επιτηδευμένα με την εμφάνιση μου. Έδωσα Πανελλήνιες, πέρασα στη σχολή που ήθελα, την τελείωσα και τώρα δουλεύω στο αντικείμενο των σπουδών μου, παράλληλα με όλα τα υπόλοιπα.

_DSC8692

Αν χρειαστεί να προκαλέσεις ποτέ;
Μου αρέσει να προκαλώ, ναι. Να κάνω αίσθηση. Με αυτά που λέω, όμως, όχι με την εικόνα μου μόνο. Και οτιδήποτε λέω, συνήθως, θέλω να είναι βαθύ και όχι επιφανειακό. Δεν θα έβαζα ποτέ κόκκινα φτερά για να προκαλέσω, θα τα έβαζα για μένα. Ό,τι κάνω με το έξω μου, είναι για εμένα. Επειδή μου αρέσει να εκφράζομαι με το να δείχνω ότι είμαι αυτό που είμαι και είμαι καλά με αυτό που είμαι. Μου αρέσει το σέξι αλλά περισσότερο να εννοείται και όχι να πουλιέται αυτό καθαυτό. Με το να υπάρχει στη φωνή ας πούμε το σέξι δεν έχω πρόβλημα.

Σε τι κοινά απευθύνεσαι;
Σε ανοιχτόμυαλους ανθρώπους κάθε ηλικίας. Το κοινό μου παρουσιάζει μεγάλες ηλικιακές διαφορές. Υπάρχουν μικρά παιδιά που ξέρω ότι τους αρέσουν οι τωρινές δουλειές μου. Και επειδή εγώ ξεκίνησα να rapάρω από τα 12 μου, υπάρχουν πλέον και άτομα που με άκουγαν τότε όντας και εκείνα σε μικρή ηλικία και πλέον είναι κοντά στην ηλικία μου. Έχω και κοινά 35-40. Σε αυτές τις ηλικίες αρέσω γιατί ταυτίζουν την άποψή μου με την άποψη της γενιάς μου και τους αρέσει όλο αυτό το ρεύμα που αλλάζω, εξελισσόμενη συνεχώς. Η μουσική μου και η έκφρασή της είναι πολύ μικρή ακόμη. Αυτό γιατί κάνω μωρουδίστικα, αργά βήματα. Ποτέ δεν βιαζόμουν. Θα μπορούσα να κάνω κάτι πιο επαγγελματικό από πολύ μικρότερη ηλικία. Μου είχε δοθεί η ευκαιρία αλλά την είχα απορρίψει γιατί τότε ήμουν ανήλικη ακόμη, είχα άλλους στόχους εκείνη την περίοδο.

Οι γονείς σου;
Πάντα υποστηρικτικοί. Από την αρχή ακόμη. Δεν με κράτησαν ποτέ πίσω σε αυτά που ήθελα να κάνω. Απλά έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα και είναι επιφυλακτικοί τόσο όσο πρέπει να είναι όλοι οι γονείς. Έχω πάρει αρχές από αυτούς και μπορεί το κεφάλι μου να το παίρνει ο αέρας αλλά τα πόδια μου πατάνε γερά στη γη.

Σε γλυκαίνει η δημοσιότητα;
Αυτό το στάδιο το έχω ξεπεράσει από μικρή. Είναι δύσκολο για εμένα να έχω επάνω μου φώτα ενώ ταυτόχρονα θέλω να ζήσω την καθημερινότητά μου όπως μου αρέσει. Δεν μπορώ να είμαι συνέχεια στημένη για να βγαίνω φωτογραφίες. Αυτό είναι που μου τη δίνει στη δημοσιότητα. Αρέσκονται στο να πουλάνε ξύλινα πρότυπα και όχι ανθρώπους. Το πλαστικό δεν είναι τόσο ανθεκτικό σαν υλικό.

_DSC8687

Σου έχουν ζητήσει να κάνεις πίπες για να ανέβεις;
Όχι γιατί δεν επιτρέπει η στάση μου σε κάποιον να μου μιλήσει έτσι. Μάλλον με αποστρέφονται, γιατί ξέρω ότι γίνεται γενικά (γέλια). Δεν αφήνω περιθώρια και δεν νομίζω ότι βγάζω πως θα μπορούσα να υποκύψω σε σεξουαλικές πιέσεις. Δεν πιστεύω ότι το σεξ πουλιέται τόσο ακριβά όσο φαίνεται στη showbiz. Πριν είπα ότι η κοινωνία είναι σεξιστική. Γιατί να αγοράσεις το σεξ ενώ μπορείς να το βρεις τόσο εύκολα και τζάμπα;

Υπάρχουν αρκετές κοπέλες που ενδίδουν σε αυτό και είναι αρκετά επιτυχημένες (τόσο σε αυτό όσο και στη μετέπειτα πορεία τους).
Χαίρομαι να βλέπω γύρω μου επιτυχημένους ανθρώπους. Ό,τι ξέρει να κάνει κανείς καλό είναι. Είναι υγιές να βρίσκεις τις κλίσεις σου και να τις εξασκείς. Στην τελική καλά κάνουν και υπάρχουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Πρέπει και η βιομηχανία του πορνό να επιβιώσει κάπως.

Θα ήθελες να αλλάξει αυτό;
Να μην ανεβαίνουν με πίπες;

Ναι.
Με νευριάζει το ωμό σεξ, όταν δεν υπάρχει κάποιο ουσιώδες υπόβαθρο. Είναι κρίμα να το αγοράζουμε ενώ είναι τζάμπα, επαναλαμβάνω. Φταίνε αυτές που τα κάνουν αυτά. Δες τη showbiz σαν μία επιχείρηση. Ένα νυχτερινό κέντρο. Η κοπέλα θα πάει να πιάσει δουλειά έχοντας στο μυαλό της ότι θα πάρει τη δουλειά επειδή θα κάτσει στο μαγαζάτορα. Αυτή θα του το δώσει. Αυτή το κάνει. Και αυτός δεν είναι χαζός, φυσικά και θα το εκμεταλλευτεί.

Ο οπτικοακουστικός σεξισμός της ψηφιακής εποχής που επιβάλλουν τα μέσα στο κοινό επηρεάζει τη σεξουαλικότητα των νέων;
Σίγουρα το marketing δημιουργεί ανάγκες αλλά αυτό που συμβαίνει, ουσιαστικά, είναι ότι δίνει όλο και περισσότερη τροφή σε ένα κοινό πεινασμένο. Οι νέοι, σήμερα, έχουν πολύ ανεπτυγμένη την ικανότητα της αφομοίωσης. Απορροφούν τα πάντα πολύ εύκολα, έχουν ανοικτές κεραίες και λαμβάνουν όλα τα ερεθίσματα που τους πλασάρονται. Με τον καιρό αυτά αρχίζουν να τα ξεδιαλύνουν μέσα τους και τα βάζουν σε κουτάκια. Και σίγουρα επηρεάζονται σε πολλά θέματα.

Τι άλλο δεν γουστάρεις;
Με ενοχλεί αφάνταστα το greek dream. Η γκόμενα που θέλει να πιάσει την καλή με τον πλούσιο γκόμενο ή ο ελληνάρας που θέλει να έχει μια δουλειά στο δημόσιο για να βγάζει καλά κι εύκολα φράγκα. Τι είναι ο άνθρωπος αν δεν εξελίσσεται; Πρέπει να υπάρχει μια πρόοδος σε όλα. Υγεία δεν σημαίνει μόνο η απουσία ασθενείας ή αναπηρίας αλλά και η δημιουργία. Ένας άνθρωπος που δεν δημιουργεί δεν είναι υγιής. Πόσα χρόνια θα ζήσουμε εδώ πάνω; 80; 100; Δεν πρέπει κάτι να κάνουμε; Δεν το οφείλουμε στους εαυτούς μας και στην κοινωνία; Ό,τι φάμε και ό,τι πιούμε;

Με την πολιτική ασχολείσαι; Τι γνώμη έχεις για τη Χ.Α. και για το γεγονός της ανόδου της στις τωρινές εκλογές; Σε αγγίζουν τέτοια θέματα ως καλλιτέχνη ώστε να τα προσεγγίσεις στιχουργικά και ερμηνευτικά;
Ασχολούμαι στο βαθμό του να γνωρίζω την επικαιρότητα. Δεν είμαι πολιτικοποιημένη, κατ’ επέκταση ούτε η μουσική μου. Νομίζω ότι η άνοδος της  Χ.Α. δεν είναι τίποτα άλλο από ένα  μήνυμα, του ελληνικού λαού, στους “από πάνω” ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Κάτι τέτοιο φάνηκε και τώρα με τις δημοτικές εκλογές  με τους 77.000 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.

Ψήφισες;
Ψηφίζω πάντα, γιατί εκτιμώ αφάνταστα αυτό το δικαίωμα. Δεν υποστηρίζω σταθερά κάποιο κόμμα, όποιος τα λέει καλά και υποστηρίζει το προφίλ του ηγέτη έχει την ψήφο μου.

Τα ρούχα είναι από το Treasure House, Πρωτογένους 6. Η φωτογράφιση έγινε στο Elephant & Castle, Κολοκοτρώνη 21

Κείμενο: Φίλιππος Γαβριηλίδης
Φωτογραφίες: Freddie F.