Το Bleaspro είναι ένα κατάστημα souvenir πλημμυρισμένο από Ελλάδα. Ένας μικροσκοπικός χώρος 7 τετραγωνικών [!] στο κέντρο της Αθήνας που θυμίζει αμπάρι πλοίου, γεμάτο με ιδιαίτερα κομμάτια για ψαγμένους τουρίστες και Έλληνες που θέλουν να αναδείξουν την χώρα τους. Οι τέσσερις ιδιοκτήτες του προσπαθούν να δώσουν μια νέα πνοή σε όλα τα παραδοσιακά souvenirs που μας κούρασαν και δίνουν μια νέα οπτική στα τουριστικά προϊόντα.

ath_3 ath_1 ath

Τι αποτελεί πηγή της έμπνευσής σας;
Όλο αυτό ξεκίνησε σε μια βόλτα μας στην Πλάκα, όπου είδαμε ότι τα πράγματα τα οποία πωλούνται για σουβενίρ κάτω από την Ακρόπολη δεν έχουν καμία σχέση με Ελλάδα. Κι όσα έχουν σχέση με Ελλάδα, θυμίζουν δεκαετία του ’80. Από εκεί λοιπόν είπαμε ότι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, το οποίο να έχει σχέση και με την Αθήνα αλλά και με την Ελλάδα γενικότερα. Έτσι πήραμε την απόφαση να κάνουμε ένα πολύ μικρό μαγαζί, να βρούμε ένα πολύ μικρό χώρο και να χωρέσουμε όση περισσότερη Ελλάδα μπορούμε, με κάτι ιδιαίτερο. Λιτές γραμμές πάνω σε ό,τι διαθέτουμε που να παραπέμπουν κατευθείαν στο θέμα. Αυτό είναι όλο το concept.

Ποιο είναι το κοινό που προτιμάει τα προϊόντα σας;
Ενώ στην αρχή θεωρήσαμε δεδομένο ότι θα έχουμε περισσότερους πελάτες τουρίστες, παρόλα αυτά το 60% είναι Έλληνες και το 40% είναι ξένοι. Δηλαδή, οι δικοί μας αγάπησαν πολύ περισσότερο το concept. Οι ξένοι δεν ψάχνονται, δυστυχώς, τόσο πολύ, συνήθως δεν τους ενδιαφέρει να πάρουν μαζί τους κάτι ιδιαίτερο φεύγοντας. Είναι λίγες οι εξαιρέσεις. Όταν έρθει όμως ο ξένος να ψάξει, ψάχνει για κάτι ιδιαίτερο όντως. Όμως, παρ’ όλα αυτά, οι Έλληνες είναι περισσότεροι.

ath_4

Μέσα στην κρίση πώς τα βγάζετε πέρα;
Μα το ξεκινήσαμε εν καιρώ κρίσης και γι’ αυτό είπαμε ότι ο χώρος που θα βρούμε θα είναι μικρός ούτως ώστε αν στην συνέχεια ήθελε κάποιος να μπει στην διαδικασία του franchise, γιατί σκεφτήκαμε και αυτό το πράγμα ειδικά για τα Ελληνικά νησιά, να μην μπει σε πολλά έξοδα. Προσπαθήσαμε να κάνουμε μόνοι μας το πείραμα, να βρούμε μικρό χώρο, πολύ φτηνά υλικά για την κατασκευή. Δεν το φοβηθήκαμε και δεν το έχουμε μετανιώσει, πάει καλά.

Νίκης 52 και Κυδαθηναίων, 21 0325 3477.

www.bleaspro.com

Κείμενο: Παναγιώτα Καψούλη
Φωτογραφίες: Μάνος Χρυσοβέργης

Follow us on facebook: https://www.facebook.com/grekamag

Follow us on instagram: http://instagram.com/grekamag