bg1

Τους βρήκα να λιάζονται σε μια εξέδρα στη πλατεία Μοναστηρακίου, με τα ποδήλατά τους ρηγμένα κάτω και μερικά άδεια πλαστικά ποτήρια καφέ τριγύρω. «Δεν έχω ξαναδεί ανθρώπους να πίνουν τόσο γρήγορα φραπέ», μας είπε έκπληκτος ο Alex από την ελληνική ομάδα BMX, «τον κατεβάζουν σαν νερό». Ο λόγος για τους τρεις BMX riders από την Ευρώπη που βρέθηκαν στην χώρα μας για μια εβδομάδα, με σκοπό να γυρίσουν ένα βίντεο με τις περιπέτειές τους στα πιο αναπάντεχα σημεία της πόλης.

Ο Vita είναι από την Τσεχία, είναι πολύ ομιλητικός και αγαπάει το σουβλάκι˙ μπορεί να φάει μέχρι και τρία στην καθησιά του. Δίπλα του κάθονται ο Michal, o οποίος είναι φίλος του Vita απ’ την Πράγα, ο David από την Λιθουανία και ο Ιάσονας από την Ελλάδα, ο οποίος έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της φιλοξενίας τους και της επιμέλειας του βίντεο. «Παίζει πολύ τρέξιμο και κούραση, αλλά είναι ωραία η φάση», μας εξηγεί. «Τα παιδιά τα γνώρισα σε έναν διαγωνισμό της Monster στη Βαρκελώνη και τους πρότεινα να έρθουν Ελλάδα. Με λίγο βοήθεια από την Monster και το ΤΒΒ Bikeshop στην Τσεχία, ήρθαν και τώρα γυρίζουμε ένα βίντεο με τις βόλτες μας στην Αθήνα».

BG2 BG3 BG4 BG5 BG6

Ρωτώντας τους για τις πρώτες εντυπώσεις που είχαν από την πόλη, οι δυο Τσέχοι της παρέας απαντούν ότι δυσκολεύτηκαν αρκετά να προσαρμοστούν. «Μας έχουν τύχει πολλά τρελά περιστατικά», ξεκινά να αφηγείται ο Michal. «Στην αρχή είχαμε φρικάρει. Είχε πολύ βροχή, είχαμε προβλήματα με το hostel μας, και ο Ιάσονας αποφάσισε ότι ήταν καλό να μας πάει στην Ομόνοια και μετά στα Εξάρχεια. Είδαμε τα χειρότερα και αρχίσαμε να απορούμε και να λέμε ‘μα τι στο διάολο συμβαίνει σε αυτή την πόλη!’. Ευτυχώς, την τρίτη μέρα αρχίσαμε να βλέπουμε άλλα πράγματα, όπως την θάλασσα και τα γραφικά σοκάκια και συνειδητοποίησα ότι η πόλη είναι όμορφη».

Το αγαπημένο μέρος των Vita και Michal είναι αναμφισβήτητα η Ακρόπολη. «Είναι το καλύτερο μέρος για να χαλάρωσεις και να πάρεις ενέργεια. Έχουμε ήδη πάει τρεις φορές. Την προτιμούμε στο τέλος της μέρας, γιατί μας διώχνει την κούραση». Ο Vita θυμάται και ένα άλλο περιστατικό στην Ακρόπολη, όταν έτυχε να μείνουν μόνοι στην Αθήνα περιμένοντας τον Ιάσονα να γυρίσει από Θεσσαλονίκη. «Μια μέρα όπως κάναμε βόλτες στην Ομόνοια, βρήκαμε μια κυρία που κρατούσε στο ένα χέρι ένα παιδί και στο άλλο ένα μπουκάλι κρασί. Όταν μας είδε, μας ρώτησε αν πίνουμε κρασί και μας έδωσε το μπουκάλι γιατί δεν το ήθελε. Πανευτυχείς ανεβήκαμε στο λόφο του Φιλοπάππου και αρχίσαμε να πίνουμε κοιτώντας τη θέα. Το κρασί ήταν σπιτικό και πολύ γλυκό, και εμείς μεθύσαμε. Μετά από δύο ώρες, όταν κατεβήκαμε από τον λόφο και αποφασίσαμε να γυρίσουμε στην Ομόνοια, χάσαμε το δρόμο μας και καταλήξαμε στο λιμάνι. Όταν το καταλάβαμε ήμασταν ήδη εξουθενωμένοι από το πετάλι και τα ξύδια».

BG7 BG8 BG9 BG10 BG11 BG12

Όπως μου λένε χαρακτηριστικά, η Αθήνα είναι η καλύτερη πόλη για να κάνεις BMX, «επειδή έχει απίστευτα σημεία και κενούς χώρους», αλλά είναι η χειρότερη για να ζήσεις. Όσο καιρό έμεινε ο Vita, είδε ανθρώπους αγχωμένους να περπατούν στο δρόμο, ανεργία και παράπονα. «Η κίνηση στους δρόμους είναι απίστευτη, επίσης. Είδαμε ατυχήματα στο δρόμο και οδηγούς να κάνουν ό,τι θέλουν στο φανάρι. Αυτά δεν συμβαίνουν στη Τσεχία».

Ο David, ωστόσο, έχει άλλη άποψη. «Haters gonna hate», λέει χιουμοριστικά και αρχίζει να μου περιγράφει την εμπειρία του από την Θεσσαλονίκη. «Στην Θεσσαλονίκη πήγα με αφορμή έναν διαγωνισμό. Ανεβήκαμε παρέα με το Ιάσονα και τον Alex με αμάξι, διασχίζοντας την χώρα. Ήταν μια απίστευτη διαδρομή, μου άρεσαν πολύ η φύση και τα παρατημένα ξενοδοχεία που συναντήσαμε στο δρόμο μας. Η πόλη της Θεσσαλονίκης, όμως, ήταν το καλύτερο απ’ όλα. Τα κορίτσια στην Θεσσαλονίκη έχουν τον καλύτερο κώλο στον κόσμο, σου πέφτει το σαγόνι. Ένα ακόμη θετικό είναι ότι πολύς κόσμος κάνει BMX. Έτσι τύχαινε να πηγαίνουμε σε διάφορα μαγαζιά, όπως μπαρ ή πιτσαρίες και να μας κερνάνε, γιατί ανήκαν σε ντόπιους bmx riders».

Οι καλύτερες σκηνές που τράβηξαν για το βίντεό τους, πρέπει να είναι στο Πολυτεχνείο. «Είναι σαν το skate park του Tony Hawk», μου λένε μεταξύ σοβαρού και αστείου. «Το μέρος είναι απίστευτο, σου κόβει την ανάσα. Έχει μοναδικά spots και μπορείς να κάνεις βόλτες με το BMX μέσα στα κτίρια. Τελικά καταλήξαμε να κάνουμε βόλτα στην ταράτσα του κτιρίου». Ο Vita περιγράφει κόλπα που έκανε στην κορυφή του κτιρίου χωρίς χέρια, και κάτι δύσκολες καταβάσεις σε κάγκελα των έξι μέτρων με ξαφνικές στροφές, που ήταν σαν τρενάκι του λούνα παρκ.

BG12+ BG13 BG14 BG16 BG17 BG18 BG19 BG20 BG21 BG22

Κλείνοντας μου έδειξαν τα καινούρια και τα παλιά τους αποκτήματα από το άθλημα, τα σημάδια από τους τραυματισμούς τους. «Είναι μια ρουτίνα το να τραυματίζεσαι», μου λένε. «Επειδή λατρεύεις τόσο πολύ το άθλημα δεν σε νοιάζει, το μόνο που θες είναι να βγάλεις το τρικ. Μας έχει τύχει να μην μπορούμε να κουνήσουμε τα πόδια στο τέλος της μέρας, αλλά στο BMX μιλά η αδρεναλίνη στο αίμα, όχι η λογική». Κάπως έτσι ο Vita μου δείχνει το μεγάλο σημάδι από σκίσιμο από πετάλι στο καλάμι του ποδιού και ο Michal το πόδι του που είναι γεμάτο στίγματα. Ο David πάλι, φαίνεται σαν να μην έχει καθόλου χτυπήματα, μιας και έχει βαρέσει τατουάζ στο καλάμι. «Το πιο έξυπνο καμουφλάζ», μου λέει και σκάει στα γέλια.

https://instagram.com/1969tm/

BG23BG24BG25BG27

Οι καλύτερες σκηνές που τράβηξαν για το βίντεό τους, πρέπει να είναι στο Πολυτεχνείο. «Είναι σαν το skate park του Tony Hawke», μου λένε μεταξύ σοβαρού και αστείου. «Το μέρος είναι απίστευτο, σου κόβει την ανάσα. Έχει μοναδικά spots και μπορείς να κάνεις βόλτες με το BMX μέσα στα κτίρια. Τελικά καταλήξαμε να κάνουμε βόλτα στην ταράτσα του κτιρίου».
Οι καλύτερες σκηνές που τράβηξαν για το βίντεό τους, πρέπει να είναι στο Πολυτεχνείο. «Είναι σαν το skate park του Tony Hawke», μου λένε μεταξύ σοβαρού και αστείου. «Το μέρος είναι απίστευτο, σου κόβει την ανάσα. Έχει μοναδικά spots και μπορείς να κάνεις βόλτες με το BMX μέσα στα κτίρια. Τελικά καταλήξαμε να κάνουμε βόλτα στην ταράτσα του κτιρίου».

https://instagram.com/davidbudko/

https://instagram.com/michal_smelko

https://instagram.com/vitakacha/

https://instagram.com/jasoneustathiou/

Φωτο: Θοδωρής Μανωλόπουλος, https://instagram.com/1969tm/