Μια παρέα φίλων στην Καλλιθέα προσπαθεί να κάνει το μποξ αγαπητό στους νέους ανθρώπους.

 

Ο Νίκος και ο Ρίκος γνωρίστηκαν όταν ήταν δεκαπέντε χρονών στον Εθνικό. Είχαν πάει και οι δύο για να μάθουν πυγμαχία, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους. Ο Νίκος ξεκίνησε γιατί είχε βάλει ένα στοίχημα. Ήθελε να διαψεύσει όσους δεν πίστευαν ότι μπορούσε να τα καταφέρει και σε έξι μήνες έγινε πρωταθλητής Ελλάδας! Ο Ρίκος είχε δοκιμάσει διάφορα αθλήματα πριν καταλάβει ότι ήθελε να κάνει πυγμαχία. Οι δυο τους έγιναν φίλοι από την πρώτη στιγμή και από τότε είναι κολλητοί.

Το 2010 ο Νίκος αποφάσισε να ανοίξει ένα γυμναστήριο για να μεταδώσει τις γνώσεις του σε νέα παιδιά που ήθελαν να γυμναστούν. Εκείνη την εποχή ο Ρίκος σκεφτόταν να φύγει στο εξωτερικό για δουλειά, αλλά όταν τον κάλεσε ο φίλος του ο Νίκος να συνεργαστούν, δέχτηκε αμέσως.

Όλη η ομάδα είναι φίλοι μεταξύ τους: Ο Φοίβος είναι υπεύθυνος μάρκετινγκ, ο Κον -που ήταν συμφοιτητής με τον Νίκο- είναι φυσιολόγος, ο Κώστας μασέρ και φυσικοθεραπευτής. Όλοι μαζί έχουν καταφέρει μια μεγάλη επιτυχία.

_MG_8065-Edit   _MG_8157 _MG_8191

«Η αγάπη για το μποξ και γενικά για τα αθλήματα είναι ο λόγος που το γυμναστήριο έχει τόσο μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο», λέει ο Ρίκος. «Το μποξ είναι το πιο ευγενικό άθλημα που υπάρχει και το πιο παρεξηγημένο. Δεν είναι δύο σακιά που χτυπιούνται μέσα σε ένα ρινγκ. Το άθλημα αυτό απαιτεί ευφυΐα. Πρέπει να συνδυάσεις πολλές κινήσεις ταυτόχρονα. Πρέπει να επιτεθείς, να αμυνθείς. Πρέπει να έχεις αντίληψη του χώρου, να διαλέξεις τις καλύτερες γωνίες. Είναι θέμα στρατηγικής. Είναι μία μικρογραφία της κοινωνίας. Χτυπάς, χτυπιέσαι, πέφτεις και προσπαθείς να ξανα-ανέβεις», λέει ο Νίκος.

«Πότε σταμάτησες να φοβάσαι το ξύλο;», τον ρωτάω. «Σου φεύγει πολύ γρήγορα αυτός ο φόβος, δεν τον σκέφτεσαι. Με την συστηματική προπόνηση επικεντρώνεσαι στην τακτική σου. Είναι όλα στο μυαλό. Και από την άλλη, η θέληση και το κίνητρο σε κάνουν να ξεπερνάς πολλά εμπόδια», λέει.

Το κλίμα στο γυμναστήριο σε κάνει να νιώθεις αμέσως οικεία, ακόμα κι αν είναι η πρώτη φορά που έχεις έρθει. Οι επαγγελματίες αθλητές προπονούνται με ερασιτέχνες στο ρινγκ, δεν υπάρχουν διαχωρισμοί. Και κάθε φορά που τελειώνει ένας γύρος, αγκαλιάζονται. «Για να ισορροπήσει το εγώ του καθενός, αγκαλιαζόμαστε. Δεν είμαστε εδώ γιατί έχουμε να χωρίσουμε κάτι. Ερχόμαστε για να γυμναστούμε, να προπονηθούμε και να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα», λέει ο Ρίκος.

Στο γυμναστήριο έρχονται άτομα διαφόρων ηλικιών. Από 6 μέχρι 60. «Πέρσι κατεβάσαμε και έναν αθλητή, παλαίμαχο, ο οποίος πήγε πολύ καλά, έπαιξε τρεις αγώνες. Όλα είναι θέμα θέλησης», λέει ο Νίκος. Είναι όλοι ευπρόσδεκτοι. Και φυσικά έρχονται γυναίκες. «Η Αγκελιάνα είναι από τα λίγα κορίτσια που έρχονται εδώ και είναι φοβερή πυγμάχος», λέει ο Νίκος.

Σε όσους έρχονται ο Ρίκος βγάζει ψευδώνυμα. Άκουσα διάφορα: γορίλας, ματσού πιτσού, φλας, χόρχε λύκος, κόουτς. Το κλίμα είναι πολύ φιλικό και αυτό φαίνεται στην διάθεση των παικτών και των προπονητών.

_MG_8246 _MG_8253 _MG_8268

«Από την πρώτη μέρα πήγαμε πάρα πολύ καλά. Το δύσκολο ήταν να μας εμπιστευτούν οι αγωνιστικοί αθλητές. Το σημαντικότερο είναι ότι το κάνουμε με πολλή αγάπη και δίνουμε έμπνευση στα παιδιά. Έχουμε πάρα πολλούς επαγγελματίες αθλητές που είναι και οι καλύτεροί στην κατηγορία τους στην Ελλάδα. Στο γυμναστήριο προπονούνται επαγγελματίες αθλητές και όχι μόνο. Οι επαγγελματίες αθλητές συμμετέχουν σε αγώνες και έχουν πολύ καλές επιδόσεις. Μας ενδιαφέρει να μην γίνονται τραυματισμοί και να προπονούνται με ασφάλεια όσοι έρχονται στο γυμναστήριο, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες. Όλοι εδώ είναι αστέρια. Θέλουμε να καταφέρουμε να πάμε την επαγγελματική πυγμαχία σε άλλο επίπεδο και να πάμε σε μεγάλες διοργανώσεις στην Αμερική. Η πυγμαχία είναι από τα πιο ακριβοπληρωμένα σπορ στον πλανήτη. Οι αμοιβές φτάνουν πολύ ψηλά», λέει ο Νίκος.

Το γυμναστήριο έχει 1200 ενεργά μέλη και συνεχώς αυξάνονται. «Η πίεση που υπάρχει στην καθημερινότητα ωθεί τον κόσμο πολύ στα μαχητικά αθλήματα. Έρχονται πολλοί για να ξεσπάσουν και να χαλαρώσουν. Στην αρχή φοβούνται την ιδέα, αλλά πολύ γρήγορα το ζητάνε από μόνοι τους. Θέλουν να μπούνε στο ρινγκ, να πιεστούν. Έχει μεγάλη απήχηση από τον κόσμο. Γίνονται πολλές διοργανώσεις τελευταία στην Ελλάδα και αυξάνεται η δημοτικότητα του αθλήματος. Έχει ξεκινήσει να αρέσει στο κοινό και στα νέα παιδιά. Εκτός από πυγμαχία, κάνουμε kick boxing, MMA και τώρα τελευταία pilates. Για τους ερασιτέχνες 3-5 προπονήσεις την εβδομάδα είναι ότι πρέπει.», λέει ο Νίκος.

_MG_8315   _MG_8382 _MG_8392     _MG_8481

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μαΐδης