Η Χορευτική Πανούκλα εκτός από το όνομα της παράστασής που παίζεται στο θέατρο Άλμα, είναι και το πρώτο καταγεγραμμένο ιστορικά φαινόμενο μαζικού non stop χορευτικού παροξυσμού. Συνέβη το 1518 κοντά στην πόλη του Στρασβούργου και ξεκίνησε από μία γυναίκα που την έλεγαν Τρόφεα. Με το που βγήκε στο δρόμο – άγνωστη η αιτία πρόκλησης της πράξης της – ο εκστατικός της χορός ήταν τόσο ισχυρός που όποιος την παρακολουθούσε, λίγο αργότερα άρχιζε κι αυτός το χορό. Ο χορός “κολλούσε” από τον έναν στον άλλον, γι’ αυτό και ονομάζεται πανούκλα. Ο όρος χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Εκατοντάδες άνθρωποι προσβλήθηκαν από την Χορευτική Πανούκλα και οι περισσότεροι από αυτούς πέθαναν αφού τους ήταν αδύνατο να σταματήσουν να χορεύουν. Ο Βύρωνας Κατρίτσης και ο Γρηγόρης Χατζάκης έκαναν την ιστορία θεατρικό και την ανεβάζουν στο θέατρο Άλμα. Μιλήσαμε με τον Βύρωνα Κατρίτση –που είναι και μουσικός και μας είπε για την δικιά του «χορευτική πανούκλα».

χορευτική πανούκλα χορευτική πανούκλα 2

Γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη ιστορία;
Αυτή η ιστορία, είναι τόσο ασυνήθιστη και τραγική ταυτόχρονα, δεν σου παίρνει και πολύ για να “κολλήσει” στο μυαλό. Έτσι μαζί με τον καλό μου φίλο και συνεργάτη επί μακρόν Γρηγόρη Χατζάκη, ξεκινήσαμε να γράφουμε το ομότιτλο θεατρικό έργο, με μεγάλο ενθουσιασμό. Η διαδικασία ήταν αρκετά περίεργη. Η δική μας “Χορευτική Πανούκλα” πήρε μία απροσδόκητη στροφή και κατέληξε να γίνει κωμωδία… Τα γεγονότα της τραγικής ιστορίας στέκουν ακλόνητα στο έργο αλλά το ύφος εντάσσεται στα πεδία του παραλόγου και του σουρεαλισμού ακόμη και του σλάπστικ.

Σε έχουμε γνωρίσει ως μουσικό. Πώς αποφάσισες να γίνεις ηθοποιός και συγγραφέας;
Ασφαλώς, σε πρώτη θεώρηση, η λειτουργία του μουσικού είναι τελείως διαφορετική από αυτή του συγγραφέα και ηθοποιού. Είναι όμως κοινό μυστικό πως οι καλλιτέχνες μπαινοβγαίνουν σε όλα τα δωμάτια της τέχνης με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Προσωπικά δεν ξέρω πολλούς καλλιτέχνες που δε δραστηριοποιούνται σε περισσότερους από έναν τομέα, ασχέτως για ποιο λόγο είναι γνωστοί. Υπάρχει λοιπόν, κατά την άποψή μου, μια αδιόρατη κοινή κλωστή που ενώνει όλες τις τέχνες. Έχω εμφανιστεί και παλιότερα σε ρόλους στο θέατρο και το σινεμά. Έχω εκδόσει επίσης την “Τυφλή Βία”, ένα βιβλίο κόμικ σε κείμενα δικά μου και σε σκίτσα του JimSam.

φωτογραφία 3

Πώς ήταν η συνεργασία με τον Χατζάκη;
Με το Γρηγόρη εκτός από στενοί φίλοι είμαστε και συνεργάτες χρόνια. Μας συνδέει η κοινή αισθητική και οι κοινές καλλιτεχνικές φιλοδοξίες. Έχω γράψει μουσική για πολλές παραστάσεις του κι έχω ξαναπαίξει ως ηθοποιός σε παράστασή του. Η Χορευτική Πανούκλα είναι η δεύτερη κωμωδία που γράψαμε από κοινού. Η πρώτη ήταν το “Τα λέμε στο διάλειμμα” που είχε ανεβεί στο θέατρο Χώρα πριν κάποια χρόνια. Κατά τη γνώμη μου, ο Γρηγόρης, ως σκηνοθέτης, αποτελεί το απόλυτο νεοελληνικό θαύμα της γενιάς μας με ισχυρή τάση ξαναμοιράσματος της θεατρικής τράπουλας. Και είμαι φειδωλός τώρα…

Πες μου για τη μουσική που έφτιαξες για την παράσταση;
Λόγω της πρωτότυπης θεατρικής συνθήκης στην οποία ανεβαίνει το έργο μας (δεν αποκαλύπτω περισσότερα…) κρίναμε ότι τα μουσικά θέματα θα έπρεπε να περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα. Η μουσική της παράστασης αποτελείται κατά βάση από κομμάτια ηλεκτρονικού sound design, ambient ηχοτοπίων. Αλλά και κομμάτια πιο λυρικής και περισσότερο “ορθόδοξης” μουσικής επένδυσης, πιο κλασικής κατεύθυνσης. Γενικά σαν συνθέτης, κοιτάζω κάθε φορά τί εξυπηρετεί την εκάστοτε σκηνή. Παρά το γεγονός ότι προέρχομαι από την ηλεκτρονική σκηνή προσπαθώ να μη γίνομαι δέσμιος των μουσικών μου εμμονών.

Τί πιστεύεις ότι θα πάρει ο θεατής από την παράσταση;
Η παράσταση ασχολείται με το παράλογο και τη γελοιότητα της εξουσίας όποια μορφή κι αν παίρνει στην κοινωνία. Τις στερεοτυπικές αγκυλώσεις των ανθρώπων κυρίως σε ό,τι αφορά τις ρατσιστικές αντιλήψεις και την προβολή τους πάνω στους άλλους. Κυρίως όμως πρόκειται για μία κωμωδία όπου ο θεατής αναμένεται να γελάσει. Πολύ. Πάρα πολύ. Και λίγο ακόμη. Νομίζω πως αυτό το χρειάζονται όλοι πάντοτε και ιδίως αυτόν το καιρό.

χορευτική πανούκλα 1

Η Χορευτική Πανούκλα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.00 μ.μ στο θέατρο Άλμα, Ακομινάτου 17, Μεταξουργείο.

https://www.facebook.com/events/310296639167253/

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag